
8 'φαγητά' του μέλλοντος για γερό στομάχι
Ας ελπίσουμε ότι δε θα φτάσουμε ποτέ των ποτών σε αυτό το σημείο που θα χρειαστεί να τρώμε τέτοια "υλικά".
Στο μέλλον φαίνεται πως θα γευτούμε -στην κυριολεξία- τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αναζήτηση πιο "οικολογικών" τροφών έχει ήδη οδηγήσει στην αύξηση της δημοτικότητας της χορτοφαγικής ή vegan διατροφής, αλλά και εδεσμάτων που, η αλήθεια είναι, πως εκ πρώτης όψεως δε σε προϊδεάζουν για νοστιμιά.
Φυσικά, κανείς δε σε υποχρεώνει να τρως κάτι που δε σου αρέσει, όμως έτσι κι αλλιώς, κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν διάφορα πράγματα που για κάποιους από εμάς φαίνεται αδιανόητο και μάλιστα όχι από ανάγκη. Έντομα, ζωύφια και άλλα παρεμφερή -που εδώ και αιώνες αποτελούν μέρος της κουλτούρας πολλών χωρών παγκοσμίως, ακόμη και της γειτονικής Ιταλίας- δεν είναι καθόλου απίθανο να θεωρούνται συνηθισμένα σνακς στο μέλλον.
Κάπως έτσι, συγκεντρώσαμε μερικά εδέσματα που για τα δικά μας δεδομένα δεν είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω και σου τα παρουσιάζουμε με φωτογραφίες, σε όποια βρήκαμε τουλάχιστον. Ας ελπίσουμε ότι δε θα φτάσουμε ποτέ των ποτών σε αυτό το σημείο.
1. Το casu martzu (Σαρδηνία)
Σίγουρα, κάποιοι μερακλήδες στη Σαρδηνία σκαρφίστηκαν αυτό το τυρί. Η κυριολεκτική μετάφραση αυτού του πιάτου είναι σάπιο τυρί, αλλά είναι επίσης γνωστό ως τυρί με σκουλήκια. Θα το βρεις μόνο στη Σαρδηνία, αλλά όχι επίσημα, μάλλον για τους ευνόητους λόγους. Το εμπόριό του έχει μάλιστα απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η διαδικασία παραγωγής του αντιβαίνει στους κανονισμούς υγείας και υγιεινής.
2. Τηγανητές αράχνες (Καμπότζη)
Οι τηγανητές αράχνες είναι ένα παραδοσιακό και πολύ αγαπητό πιάτο στην Καμπότζη. Και μη νομίζεις ότι θα σου σερβίρουν μικρές αράχνες, γιατί μιλάμε για πραγματικές ασιατικές ταραντούλες, τόσο μεγάλες όσο η παλάμη ενός χεριού. Τουλάχιστον τηγανητές, ίσως να μην είναι τόσο τρομακτικές. Ίσως.
3. Fugu (Ιαπωνία)
Η ιαπωνική κουζίνα είναι περισσότερο γνωστή για τα πολλά πιάτα με ψάρια, και το fugu δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται για το puffer fish, το οποίο έχει το χαρακτηριστικό ότι διαθέτει ορισμένα όργανα πλούσια σε τετροδοτοξίνη, μια δηλητηριώδη ουσία που μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με προσεκτική και επίπονη προετοιμασία. Ο κίνδυνος δηλητηρίασης είναι πολύ υψηλός, γι' αυτό και το fugu παρασκευάζεται μόνο από σεφ που έχουν λάβει ειδική πιστοποίηση.
4. Αυγό 100 ετών (Κίνα)
Ανάμεσα στα παράξενα φαγητά του κόσμου συγκαταλέγεται και ένα που θεωρείται κινεζική λιχουδιά. Πρόκειται για ένα αυγό πάπιας ή ορτυκιού που συντηρείται για αρκετές εβδομάδες ή μήνες σε ένα μείγμα από πηλό, αλάτι, στάχτη και ασβέστη.
5. Muktuk (Γροιλανδία)
Το Muktuk είναι ένα παραδοσιακό πιάτο του πληθυσμού Inuit, που ζει στις αρκτικές και υποαρκτικές παράκτιες περιοχές της Βόρειας Αμερικής και στο βορειοανατολικό άκρο της Σιβηρίας. Πρόκειται για μερίδες δέρματος και λίπους φάλαινας, που σερβίρονται σε κύβους και τρώγονται ωμές.
6. Balut (Φιλιππίνες)
Τυπικό πιάτο των Φιλιππίνων και της Νοτιοανατολικής Ασίας, το balut είναι ένα αυγό πάπιας ή κοτόπουλου που γονιμοποιείται και στη συνέχεια βράζεται. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στον χρόνο, ο οποίος απαιτεί αυτό να γίνει λίγο πριν από την εκκόλαψη, δηλαδή τη στιγμή που το έμβρυο στο εσωτερικό του είναι σχεδόν πλήρως διαμορφωμένο.
7. Προνύμφες σκόρων (Αυστραλία)
Οι προνύμφες του σκόρου συγκαταλέγονται στις παράξενες τροφές της Αυστραλίας. Προέρχονται από ένα πιάτο που καταναλώνεται από τους Αβορίγινες της Αυστραλίας, οι οποίοι αναγνώρισαν αυτή την τοπική τροφή της ερήμου ως εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών.
8. Huitlacoche (Μεξικό)
Πρόκειται για έναν παρασιτικό μύκητα του αραβοσίτου που τείνει να αναπτύσσεται ανάμεσα στους κόκκους του κολοβώματος και χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε πιο διάσημες συνταγές όπως τα tacos και τα quesadillas. Σε αρκετές χώρες του κόσμου, ο ίδιος μύκητας θεωρείται πολύ επικίνδυνος, ενώ στο Μεξικό ενθαρρύνεται η παραγωγή του και θεωρείται η τοπική τρούφα.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα