Οι συμβουλές του Jamie Oliver για να μαγειρεύεις τέλεια κάθε φαγητό

O σεφ, ξέρει.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 17 Δεκεμβρίου 2018

Όταν η συζήτηση έρχεται στην μαγειρική, θα εμπιστευόμαστε πάντοτε τύπους σαν τον Jamie Oliver. Ο δημοφιλής σεφ σου αποκαλύπτει όλα εκείνα τα tips αλλά και τα λάθη που κάνεις με δημοφιλή φαγητά. Από μια τέλεια μπριζόλα και μια λαχταριστή μακαρονάδα έως πατάτες τηγανητές, ορίστε τι πρέπει να έχεις υπόψιν για να απογειωθείς στην κουζίνα.

Μπριζόλα

Οι συμβουλές του Jamie Oliver για να μαγειρεύεις τέλεια κάθε φαγητό

Ποτέ, μα ποτέ, δεν την μαγειρεύεις απευθείας από το ψυγείο. Πάντα θα την βγάζεις για τουλάχιστον μία ώρα πριν, διαφορετικά θα γίνει σφιχτή και σκληρή. Επίσης, δεν χρειάζεται να φοβάσαι το κόκκινο χρώμα. Το medium rare μπορεί να αναδείξει τη γεύση, τα αρώματα και την τέλεια υφή ενός καλου κρέατος. Φρόντισε μόνο η φωτιά να είναι δυνατή και να γυρίζεις τη μπριζόλα ανά 30''. Ένα μυστικό είναι να την αφήσεις να αναπαυθεί για λίγα λεπτά μετά το ψήσιμο ώστε τα υγρά που έχουν μείνει μέσα της να επανασυνδεθούν με τους ιστούς και να μην φύγουν, ως ζουμί, στο πιάτο σου.

Ψάρι

ΨΑΡΙ

Το βασικότερο εδώ είναι να γνωρίζεις πως προμηθεύεσαι τα ψάρια από έναν αξιόπιστο ιχθυοπώλη και ότι αυτά είναι φρέσκα. Κατά την άποψη του Jamie Oliver, το ιδανικό είναι να τα μαγειρεύεις μαζί με κάποια σάλτσα. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να μαγειρέψεις ένα ψάρι περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Τηγανητές πατάτες

ΠΑΤΑΤΕΣ

Θερμοκρασία στους 140°C, ηλιέλαιο και θαλασσινό αλάτι. Αυτά είναι οι τρεις βασικές αρχές του Βρετανού σεφ για τις ιδανικές τηγανητές πατάτες. Όπως και ένα μεγάλο τηγάνη, στο οποίο το ηλιέλαιο δεν θα ξεπερνά το ύψος της μέσης του. Αν κάτι μπορείς να κάνεις λάθος, αυτό είναι να μην τις τηγανίσεις όσο πρέπει. Πειραματίσου με τους χρόνους μέχρι να βρεις το σωστό timing, ώστε να είναι χρυσές και τραγανές από την εξωτερική πλευρά και απολαυστικά μαλακές στη μέσα πλευρά.

Burger

ΜΠΕΡΓΚΕΡ

Ο κιμάς είναι τα Α και το Ω σε ένα burger. Η σπάλα και το καπάκι διασφαλίζουν τη σωστή αναλογία λίπους - κρέατος και ασφαλώς γεύσης. Δεν χρειάζονται πολλά ακόμη: Φτιάξε το μπιφτέκι σου, βάλε μόνο αλάτι και ψήσε το. Απέφυγε τα έτοιμα μπιφτέκια και πάρε λοιπόν κιμά για να τα διαμορφώσεις ο ίδιος, από έναν χασάπη που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι απόλυτα.

Ζυμαρικά

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορεί κάποιος να μαγειρέψει σπίτι του είναι τα ζυμαρικά. Αρκεί να ακολουθηθούν κάποιοι σημαντικοί αλλά πολύ απλοί κανόνες: Βράσε τα σε μεγάλη ποσότητα νερού, αλάτισε γενναία, ανακάτευε συχνά με ξύλινη κουτάλα και βεβαίως δοκίμαζέ τα. Τέλος, μην βιαστείς να πετάξεις το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν. Αντιθέτως, κράτα το και χρησιμοποίησέ το για τη σάλτσα της μακαρονάδας σου ή για οποιαδήποτε άλλη που έχει "στεγνώσει".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα εστιατόρια της νέας σεζόν

Το φρέσκο fine dining, η υψηλή κρεατοφαγία και οι αφίξεις-εκπλήξεις του φθινοπώρου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το τέλειο αυγό ποσέ

Ακόμη και αυτοί που μισούν να μπαίνουν στην κουζίνα, μπορούν να τα καταφέρουν.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μία επική συνταγή για το καλύτερο cheeseburger

Η παγκόσμια ημέρα cheeseburger θα έπρεπε να γιορτάζεται καθημερινά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Γουακαμόλε αλλά με αστέρι Michelin

Ένας ειδικός προτείνει την ιδανικότερη φόρμουλα για το κορυφαίο dip του πλανήτη με αφορμή τη σημερινή Guacamole Day.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Salonica Restaurant, όχι τυχαία ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας

Η σπουδαία δουλειά του Σωτήρη Ευαγγέλου επιβραβεύτηκε με έναν ακόμη Χρυσό Σκούφο.

Γραφει Μπαμπης Δουκας