Ο γύρος μόλις απέκτησε την παγκόσμια αναγνώριση που του αξίζει

Η λίστα του Taste Atlas όχι μόνο τον αναδεικνύει, αλλά κατοχυρώνει και την ελληνική του προέλευση.

Επιτέλους δικαίωση. Από τη λίστα του Taste Atlas δε γινόταν να λείπει ο γύρος. Για την ακρίβεια, ο γύρος μόλις αναδείχθηκε το καλύτερο υλικό παγκοσμίως για σάντουιτς και τυλιχτά, κάτι που σε εμάς μπορεί να μην κάνει εντύπωση, ωστόσο του αξίζει.

Στο Taste Atlas μάλιστα, ο γύρος αναφέρεται ξεκάθαρα ως ελληνικό προϊόν, αφού είναι πολλοί αυτοί που νομίζουν ότι έχει τις ρίζες του στην τουρκική κουζίνα. 

"Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά street food πιάτα, που αποτελείται από κρέας, όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχαρίσιο κρέας (δημοφιλές σε άλλες χώρες), μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε μια πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια.

Ο γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη gheereezo, που σημαίνει γυρίζω, που αναφέρεται στην κάθετη σούβλα που περιστρέφεται συνεχώς στην οποία ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα ξίφη τους και το έψηναν στη φωτιά", αναφέρει επίσημα το Taste Atlas.

Τη 10άδα συμπληρώνουν το λιβανέζικο shawarma, το βιετναμέζικο banh mi thit, το μεξικανικό mulita, το αμερικανικό σάντουιτς Reuben, ένα κουβανέζικο σάντουιτς, το αμερικανικό grilled cheese, Philly Cheesesteak προφανώς από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, το περουβιανό butifarra και το mission burrito του Σαν Φρανσίσκο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στο Athens Basil Bar έχεις σοβαρό ραντεβού με την pesto

Αν ψάχνεις αφορμή για μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία, τότε οι ημερομηνίες από 18 έως 21 Σεπτεμβρίου σε αφορούν.

4 νέες στάσεις στο 'χωριό' της Κυψέλης

Μπαρ, καφενεία και εστιατόρια που άνοιξαν τις τελευταίες εβδομάδες και ανανεώνουν το ενδιαφέρον σε μια από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές της Αθήνας.

Ενέργεια, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη: Γιατί τα όσπρια είναι η καλύτερη "back to routine" τροφή της νέας σεζόν

Το φθινόπωρο είναι restart εποχής και τα όσπρια είναι το "καύσιμο" που χρειάζεσαι για να μπεις ξανά σε ρυθμό - χωρίς κόπο, χωρίς πείνα.

Απίστευτη ουρά στα εγκαίνια του καταστήματος Taco Bell στο Χαλάνδρι (video)

Το Taco Bell άνοιξε τις πόρτες του στο Χαλάνδρι και η εικόνα ήταν απίστευτη: μια ουρά εκατοντάδων μέτρων, γεμάτη νεολαία, ανυπομονησία και... γεύσεις Tex-Mex.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα