Οι επιστήμονες, φαινομενικά αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι κάθε νοστιμότατο φαγητό είναι ένας μεταμφιεσμένος δολοφόνος της υγείας, έστρεψαν τις έρευνές τους στο beef jerky, αυτές τις λωρίδες παστού -άπαχου- βοδινού κρέατος μαριναρισμένου με μπαχαρικά. 
Εξετάζοντας τις διατροφικές συνήθειες δεκάδων ψυχικά ασθενών, οι γιατροί του ιδιωτικού ερευνητικού πανεπιστημίου Johns Hopkins, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αναφέρει ότι έτρωγαν παστό βοδινό περισσότερο από δυο φορές τη βδομάδα ήταν εκείνοι που εμφάνιζαν τριπλάσια συμπτώματα διπολικής διαταραχής (αλλιώς, μανιοκατάθλιψη) συγκριτικά με τους υπόλοιπους ψυχάκηδες. Σύμφωνα με την αναφορά, οι επιστήμονες συνέχισαν τις δοκιμές σε αρουραίους και διαπίστωσαν ότι και τα εν λόγω τρωκτικά, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες beef jerky παρουσίασαν αναπάντεχες εκδηλώσεις μανιακών επεισοδίων σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων.  

Ο Robert Yolken, καθηγητής νευροβιολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναφέρει ότι το πρόβλημα οφείλεται στην υψηλή παρουσία νιτρικού άλατος, ενός φυτοφαρμάκου που προστίθεται στις φυτικές καλλιέργειες για να εξοντώσουν τα επικίνδυνα βακτηρίδια. 
Εξαιτίας της απουσίας βρασμού ή ψησίματος του κρέατος σε μεγάλες θερμοκρασίες, το νιτρικό άλας παραμένει αναλλοίωτο σε κομμάτια παστών όπως το beef jerky, επηρεάζοντας ραγδαία την ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.

Η μελέτη απαιτεί ακόμη μια σειρά εξετάσεων σε σχέση με το χοιρινό παστό και άλλα κρέατα που επεξεργάζονται με την ίδια διαδικασία (όπως η στρουθοκάμηλος, τα ψάρια, ακόμη και τα καπνιστά αλλαντικά), ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το beef jerky έχει πάρει την άγουσα προς την έξοδο από το μενού μας.