Πώς το παστό βοδινό κρέας συνδέεται με τη διπολική διαταραχή

Θα μας τρελάνουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες, φαινομενικά αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι κάθε νοστιμότατο φαγητό είναι ένας μεταμφιεσμένος δολοφόνος της υγείας, έστρεψαν τις έρευνές τους στο beef jerky, αυτές τις λωρίδες παστού -άπαχου- βοδινού κρέατος μαριναρισμένου με μπαχαρικά. 
Εξετάζοντας τις διατροφικές συνήθειες δεκάδων ψυχικά ασθενών, οι γιατροί του ιδιωτικού ερευνητικού πανεπιστημίου Johns Hopkins, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αναφέρει ότι έτρωγαν παστό βοδινό περισσότερο από δυο φορές τη βδομάδα ήταν εκείνοι που εμφάνιζαν τριπλάσια συμπτώματα διπολικής διαταραχής (αλλιώς, μανιοκατάθλιψη) συγκριτικά με τους υπόλοιπους ψυχάκηδες. Σύμφωνα με την αναφορά, οι επιστήμονες συνέχισαν τις δοκιμές σε αρουραίους και διαπίστωσαν ότι και τα εν λόγω τρωκτικά, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες beef jerky παρουσίασαν αναπάντεχες εκδηλώσεις μανιακών επεισοδίων σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων.  

Ο Robert Yolken, καθηγητής νευροβιολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναφέρει ότι το πρόβλημα οφείλεται στην υψηλή παρουσία νιτρικού άλατος, ενός φυτοφαρμάκου που προστίθεται στις φυτικές καλλιέργειες για να εξοντώσουν τα επικίνδυνα βακτηρίδια. 
Εξαιτίας της απουσίας βρασμού ή ψησίματος του κρέατος σε μεγάλες θερμοκρασίες, το νιτρικό άλας παραμένει αναλλοίωτο σε κομμάτια παστών όπως το beef jerky, επηρεάζοντας ραγδαία την ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.

Η μελέτη απαιτεί ακόμη μια σειρά εξετάσεων σε σχέση με το χοιρινό παστό και άλλα κρέατα που επεξεργάζονται με την ίδια διαδικασία (όπως η στρουθοκάμηλος, τα ψάρια, ακόμη και τα καπνιστά αλλαντικά), ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το beef jerky έχει πάρει την άγουσα προς την έξοδο από το μενού μας.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα