Πώς το παστό βοδινό κρέας συνδέεται με τη διπολική διαταραχή
Θα μας τρελάνουν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες, φαινομενικά αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι κάθε νοστιμότατο φαγητό είναι ένας μεταμφιεσμένος δολοφόνος της υγείας, έστρεψαν τις έρευνές τους στο beef jerky, αυτές τις λωρίδες παστού -άπαχου- βοδινού κρέατος μαριναρισμένου με μπαχαρικά.
Εξετάζοντας τις διατροφικές συνήθειες δεκάδων ψυχικά ασθενών, οι γιατροί του ιδιωτικού ερευνητικού πανεπιστημίου Johns Hopkins, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αναφέρει ότι έτρωγαν παστό βοδινό περισσότερο από δυο φορές τη βδομάδα ήταν εκείνοι που εμφάνιζαν τριπλάσια συμπτώματα διπολικής διαταραχής (αλλιώς, μανιοκατάθλιψη) συγκριτικά με τους υπόλοιπους ψυχάκηδες. Σύμφωνα με την αναφορά, οι επιστήμονες συνέχισαν τις δοκιμές σε αρουραίους και διαπίστωσαν ότι και τα εν λόγω τρωκτικά, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες beef jerky παρουσίασαν αναπάντεχες εκδηλώσεις μανιακών επεισοδίων σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων.
Ο Robert Yolken, καθηγητής νευροβιολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναφέρει ότι το πρόβλημα οφείλεται στην υψηλή παρουσία νιτρικού άλατος, ενός φυτοφαρμάκου που προστίθεται στις φυτικές καλλιέργειες για να εξοντώσουν τα επικίνδυνα βακτηρίδια.
Εξαιτίας της απουσίας βρασμού ή ψησίματος του κρέατος σε μεγάλες θερμοκρασίες, το νιτρικό άλας παραμένει αναλλοίωτο σε κομμάτια παστών όπως το beef jerky, επηρεάζοντας ραγδαία την ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.
Η μελέτη απαιτεί ακόμη μια σειρά εξετάσεων σε σχέση με το χοιρινό παστό και άλλα κρέατα που επεξεργάζονται με την ίδια διαδικασία (όπως η στρουθοκάμηλος, τα ψάρια, ακόμη και τα καπνιστά αλλαντικά), ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το beef jerky έχει πάρει την άγουσα προς την έξοδο από το μενού μας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026
Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.