
Τα νέα, επικά σουβλάκια της Αθήνας
Κλασικά, ρουστίκ, πρωτοποριακά. Τα φρέσκα σποτ που τιμούν το εθνικό street food και που αξίζουν να τιμήσεις δεόντως.
Αν ήμουν γνωστός κωμικός που συνηθίζει τα ατυχή λογοπαίγνια, θα έκανα λόγο για "σουβλακο-αφίξεις". Δε θα το κάνω. Θα σου πω μόνο πως παρακάτω θα βρεις μερικά νέα σουβλάκια της Αθήνας (ή πιο ορθά, σουβλατζίδικα) που έχουν κάτι να πουν και μπήκαν στις ζωές μας τους τελευταίους μήνες.
"Νικαράγουα"
Γαλαζοπράσινα παράθυρα, αίσθηση διαφορετική και όνομα που παραπέμπει ξεκάθαρα αλλού. Κι όμως η πειραιώτικη "Νικαράγουα" είναι ξεκάθαρα οικεία κι αυτό θα το αντιληφθείς από την πρώτη κιόλας δαγκωνιά στο έξοχο σουβλάκι της.
Δε βάζει πατάτες στο τυλιχτό (και μπράβο της γι' αυτό), έχει όμως συννεφένια πίτα, μερακλίδικο χειροποίητο μπιφτέκι, αρμένικο σουτζούκι, σπιτικό τζατζίκι, σένια καυτερή σάλτσα και αρκετά αξιόλογο χοιρινό καλαμάκι. Σερβίρει από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.
(Info: Οδ. Ανδρούτσου 149, Πειραιάς, τηλ. 213 0992200/ Ανοιχτά Τρ.-Παρ. 13.00-22.00, Σαβ. 12.30-18.00)
"Το Σουβλάκι της Πετμεζά"
Ξεκινάμε με την πιο πρόσφατη άφιξη που ακούσει στο όνομα "Το Σουβλάκι της Πετμεζά". Αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούλιο, το εν λόγω σημείο στο Κουκάκι συστήνεται ως ένα κλασικού τύπου, παραδοσιακό σουβλατζίδικο, όπου τα πάντα είναι χειροποίητα, λιτά και εξόχως γευστικά.
Ο κρεάτινος με ελάχιστα μπαχαρικά χοιρινός γύρος (τόσο σε τυλιχτό όσο και σε μερίδα, συνοδευόμενος από γιαούρτι, ντομάτα, μαϊντανό και κρεμμύδι) αποτελεί ένα από τα best sellers, ποντάροντας στην ποιότητα της πρώτης ύλης - κάτι που επιβεβαιώνει το γεγονός πως εξαφανίζεται προτού καλά-καλά νυχτώσει.
Ο γύρος δεν είναι το μόνο ατού, καθώς φιλοδοξίες πρωτοκαθεδρίας στις προτιμήσεις του κοινού εμφανίζει και το 'καθαρό' από μπαχαρικά, σαν patty burger, μπιφτέκι, το οποίο πηγαίνει όμορφα με τη σπιτική, πικάντικη κόκκινη σάλτσα.
(Info: Πετμεζά 2, Κουκάκι, τηλ. 211 110 0893/ Ανοιχτά Τρ.-Σαβ. 14.00-22.00)
"ΛόρδΑ"
Λίγο νωρίτερα... έπεσε "ΛόρδΑ" στα Εξάρχεια. Έτσι ακριβώς ονομάζεται η έτερη, νεοσύστατη σουβλακερί με την προχώ αισθητική άποψη και την ειδίκευση στα ζουμερά καλαμάκια. Τα τελευταία ξαπλώνουν στη σχάρα άμα τη παραγγελία και αποζημιώνουν απόλυτα όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να περιμένουν να ψηθούν.
Top το μοσχαρίσιο, από κοντά το χοιρινό, δυνατό το κοτόπουλο (είτε από μπούτι είτε από στήθος). Για τους μύστες υπάρχει και η προβατίνα.
(Info: Σπ. Τρικούπη 3, Εξάρχεια, τηλ. 210 3807277/ Ανοιχτά καθημερινά 12.30-01.30, Παρ. & Σαβ. έως 02.30)
"Κάψα"
Προφανώς και έχεις ακούσει πολλά για το σουβλατζίδικο που άνοιξε τον Ιούνιο στο μικρό στενό της Σκουλενίου από την οικογένεια Πιτσιλή, τον Κωνσταντίνο Μπαμά και τον πολυβραβευμένο σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Ζωγραφισμένη στο χέρι με κάρβουνο η ταμπέλα με το όνομα "Κάψα", αφήνει να φαίνεται από πίσω της η σούβλα του γύρου η οποία περιχαρακώνεται από διαφορετικά επίπεδα γεμάτα κάρβουνα.
Εδώ, δεν ψήνονται μονάχα τα καλαμάκια και τα κεμπάπ στα κάρβουνα αλλά και ο ίδιος ο γύρος. Πέρα από τον γύρο, στην "Κάψα" θα βρεις καλαμάκια κοτόπουλο και χοιρινό, αλλά και ζουμερό κεμπάμπ, να σερβίρονται σε τυλιχτά ή ως μερίδες. Όπως κάθε κλασικό σουβλατζίδικο που σέβεται τον εαυτό του θα βρεις διαφορετικές σος, με πρωταγωνιστές εδώ τα τζατζίκι, μαγιονέζα με κάρι, σος μουστάρδας, πικάντικη σάλτσα πράσινης πιπεριάς ή και ντομάτας, σος αβοκάντο και κρέμα φέτας.
(Info: Πραξιτέλους 34 και Σκουλενίου, Αθήνα, τηλ. 210 3231366/ Ανοιχτά καθημερινά 12.30-00.30)
Από: Athinorama
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα