Τα νέα, επικά σουβλάκια της Αθήνας

Κλασικά, ρουστίκ, πρωτοποριακά. Τα φρέσκα σποτ που τιμούν το εθνικό street food και που αξίζουν να τιμήσεις δεόντως.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Σεπτεμβρίου 2024

Αν ήμουν γνωστός κωμικός που συνηθίζει τα ατυχή λογοπαίγνια, θα έκανα λόγο για "σουβλακο-αφίξεις". Δε θα το κάνω. Θα σου πω μόνο πως παρακάτω θα βρεις μερικά νέα σουβλάκια της Αθήνας (ή πιο ορθά, σουβλατζίδικα) που έχουν κάτι να πουν και μπήκαν στις ζωές μας τους τελευταίους μήνες.

"Νικαράγουα"

Γαλαζοπράσινα παράθυρα, αίσθηση διαφορετική και όνομα που παραπέμπει ξεκάθαρα αλλού. Κι όμως η πειραιώτικη "Νικαράγουα" είναι ξεκάθαρα οικεία κι αυτό θα το αντιληφθείς από την πρώτη κιόλας δαγκωνιά στο έξοχο σουβλάκι της.

Δε βάζει πατάτες στο τυλιχτό (και μπράβο της γι' αυτό), έχει όμως συννεφένια πίτα, μερακλίδικο χειροποίητο μπιφτέκι, αρμένικο σουτζούκι, σπιτικό τζατζίκι, σένια καυτερή σάλτσα και αρκετά αξιόλογο χοιρινό καλαμάκι. Σερβίρει από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. 

(Info: Οδ. Ανδρούτσου 149, Πειραιάς, τηλ. 213 0992200/ Ανοιχτά Τρ.-Παρ. 13.00-22.00, Σαβ. 12.30-18.00)

"Το Σουβλάκι της Πετμεζά"

Τα νέα, επικά σουβλάκια της Αθήνας © Λεωνίδας Τούμπανος

Ξεκινάμε με την πιο πρόσφατη άφιξη που ακούσει στο όνομα "Το Σουβλάκι της Πετμεζά". Αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούλιο, το εν λόγω σημείο στο Κουκάκι συστήνεται ως ένα κλασικού τύπου, παραδοσιακό σουβλατζίδικο, όπου τα πάντα είναι χειροποίητα, λιτά και εξόχως γευστικά.

Ο κρεάτινος με ελάχιστα μπαχαρικά χοιρινός γύρος (τόσο σε τυλιχτό όσο και σε μερίδα, συνοδευόμενος από γιαούρτι, ντομάτα, μαϊντανό και κρεμμύδι) αποτελεί ένα από τα best sellers, ποντάροντας στην ποιότητα της πρώτης ύλης - κάτι που επιβεβαιώνει το γεγονός πως εξαφανίζεται προτού καλά-καλά νυχτώσει. 

Ο γύρος δεν είναι το μόνο ατού, καθώς φιλοδοξίες πρωτοκαθεδρίας στις προτιμήσεις του κοινού εμφανίζει και το 'καθαρό' από μπαχαρικά, σαν patty burger, μπιφτέκι, το οποίο πηγαίνει όμορφα με τη σπιτική, πικάντικη κόκκινη σάλτσα.
(Info: Πετμεζά 2, Κουκάκι, τηλ. 211 110 0893/ Ανοιχτά Τρ.-Σαβ. 14.00-22.00) 

"ΛόρδΑ"

Λόρδα © Λεωνίδας Τούμπανος

Λίγο νωρίτερα... έπεσε "ΛόρδΑ" στα Εξάρχεια. Έτσι ακριβώς ονομάζεται η έτερη, νεοσύστατη σουβλακερί με την προχώ αισθητική άποψη και την ειδίκευση στα ζουμερά καλαμάκια. Τα τελευταία ξαπλώνουν στη σχάρα άμα τη παραγγελία και αποζημιώνουν απόλυτα όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να περιμένουν να ψηθούν. 

Top το μοσχαρίσιο, από κοντά το χοιρινό, δυνατό το κοτόπουλο (είτε από μπούτι είτε από στήθος). Για τους μύστες υπάρχει και η προβατίνα. 
(Info: Σπ. Τρικούπη 3, Εξάρχεια, τηλ. 210 3807277/ Ανοιχτά καθημερινά 12.30-01.30, Παρ. & Σαβ. έως 02.30)

"Κάψα"

Κάψα © Λεωνίδας Τούμπανος

Προφανώς και έχεις ακούσει πολλά για το σουβλατζίδικο που άνοιξε τον Ιούνιο στο μικρό στενό της Σκουλενίου από την οικογένεια Πιτσιλή, τον Κωνσταντίνο Μπαμά και τον πολυβραβευμένο σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Ζωγραφισμένη στο χέρι με κάρβουνο η ταμπέλα με το όνομα "Κάψα", αφήνει να φαίνεται από πίσω της η σούβλα του γύρου η οποία περιχαρακώνεται από διαφορετικά επίπεδα γεμάτα κάρβουνα.

Εδώ, δεν ψήνονται μονάχα τα καλαμάκια και τα κεμπάπ στα κάρβουνα αλλά και ο ίδιος ο γύρος. Πέρα από τον γύρο, στην "Κάψα" θα βρεις καλαμάκια κοτόπουλο και χοιρινό, αλλά και ζουμερό κεμπάμπ, να σερβίρονται σε τυλιχτά ή ως μερίδες. Όπως κάθε κλασικό σουβλατζίδικο που σέβεται τον εαυτό του θα βρεις διαφορετικές σος, με πρωταγωνιστές εδώ τα τζατζίκι, μαγιονέζα με κάρι, σος μουστάρδας, πικάντικη σάλτσα πράσινης πιπεριάς ή και ντομάτας, σος αβοκάντο και κρέμα φέτας.
(Info: Πραξιτέλους 34 και Σκουλενίου, Αθήνα, τηλ. 210 3231366/ Ανοιχτά καθημερινά 12.30-00.30)

Από: Athinorama

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα