
Τα σουβλάκια του κέντρου
Ένα update στα σημεία του αθηναϊκού downtown που αποθεώνουν το εθνικό street food.
Δεν είχαμε ακριβώς κάποια ιδιαίτερη κάψα να κάνουμε μία ακόμη λίστα με σουβλάκια αλλά οι εξελίξεις μας έφεραν έως εδώ. Αφού ξεπεράσεις το μαγικό see-what-I-did-there? σκηνικό που σου σκάρωσα χρησιμοποιώντας την ονομασία του πιο φρέσκου σημείου που τιμά το εθνικό street food αλλά και με αφορμή αυτό, ένα update σε εκείνες ακριβώς τις απαραίτητες στάσεις της αθηναϊκής καρδιάς για σουβλάκι-λουκούμι. Σουβλάκι στο κέντρο (*εντός εμπορικού τριγώνου) λοιπόν.
'Κάψα'
Το ολοκαίνουριο σουβλατζίδικο της πόλης άνοιξε στο μικρό στενό της Σκουλενίου από την οικογένεια Πιτσιλή, τον Κωνσταντίνο Μπαμά και τον πολυβραβευμένο σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Ζωγραφισμένη στο χέρι με κάρβουνο η ταμπέλα με το όνομα 'Κάψα', αφήνει να φαίνεται από πίσω της η σούβλα του γύρου η οποία περιχαρακώνεται από διαφορετικά επίπεδα γεμάτα κάρβουνα.
Εδώ, δεν ψήνονται μονάχα τα καλαμάκια και τα κεμπάπ στα κάρβουνα αλλά και ο ίδιος ο γύρος. Πέρα από τον γύρο, στην "Κάψα" θα βρεις καλαμάκια κοτόπουλο και χοιρινό, αλλά και ζουμερό κεμπάμπ, να σερβίρονται σε τυλιχτά ή ως μερίδες. Όπως κάθε κλασικό σουβλατζίδικο που σέβεται τον εαυτό του θα βρεις διαφορετικές σος, με πρωταγωνιστές εδώ τα τζατζίκι, μαγιονέζα με κάρι, σος μουστάρδας, πικάντικη σάλτσα πράσινης πιπεριάς ή και ντομάτας, σος αβοκάντο και κρέμα φέτας.
'Βόλβη'
"Αυτό που συμβαίνει με τη Βόλβη είναι μοναδικό, πραγματικά είναι ό,τι κοντινότερο έχει υπάρξει ποτέ στο σουβλάκι της Λιβαδειάς, στην Αθήνα" μου έλεγε κάποτε μια φίλη που εκτιμά ιδιαιτέρως το έδεσμα και τυχαίνει να κατάγεται από την πόλη της Βοιωτίας.
Και ποιος είμαι εγώ για να διαφωνήσω, ειδικά από τη στιγμή που ενεργοποιούνται οι σιελογόνοι αδένες μου κάθε φορά που φέρνω στο νου τα τυλιχτά-λουκούμια που παράγονται στη γωνία της Βαρβακείου με την Ευριπίδου. Φίνο, ντελικάτο, μινιμαλιστικό τυλιχτό, με αφράτη πίτα και πεντανόστιμο χοιρινό σουβλάκι ή μυρωδάτο, χειροποίητο σουτζουκάκι. Και τηγανητή πατάτα, πουθενά. Καθόλου τυχαία, κέρδισε και την προτίμηση του κοινού στην πιο πρόσφατη λίστα των Tasty Awards x Esquire.
Η συνέχεια στο Athinorama
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα