Το Taste Atlas, ο διεθνής γαστρονομικός οδηγός που αναδεικνύει τις καλύτερες γεύσεις του κόσμου, έφερε φέτος τα Χριστούγεννα ακόμη μια διάκριση για τις γεύσεις στην Ελλάδα. Τα μελομακάρονα, το αγαπημένο μας χριστουγεννιάτικο έδεσμα, ψηφίστηκαν ως το κορυφαίο γλυκό της Ευρώπης για την εορταστική περίοδο.
Τα υπόλοιπα γλυκά της λίστας
Με βαθμολογία 4,4/5, τα μελομακάρονα ανέβηκαν στην πρώτη θέση της λίστας, αφήνοντας πίσω εμβληματικά γλυκά, όπως το ιταλικό παντόρο (4,1/5) και ο γαλλικός χριστουγεννιάτικος κορμός (3,9/5). Δεν είναι τυχαίο που το γλυκό αυτό, με την πλούσια γεύση και την παραδοσιακή συνταγή, λατρεύεται τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.
Σύμφωνα με το Taste Atlas, "αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα είναι σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα". Φτιαγμένα από σιμιγδάλι, ελαιόλαδο, μέλι, πορτοκάλι, κανέλα και κονιάκ, αυτά τα αρωματικά μπισκότα ψήνονται και στη συνέχεια περιχύνονται με σιρόπι μελιού, ολοκληρώνοντας την εμπειρία με μια γενναιόδωρη δόση τριμμένου καρυδιού.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη θέση φιγουράρει μαζί τους και ο μπακλαβάς, που αναφέρεται ως γλυκό της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, η ελληνική παράδοση ξεχώρισε και με την καρυδόπιτα, η οποία κατέλαβε θέση στη λίστα με βαθμολογία 3,8.
Η επιτυχία των μελομακάρονων βασίζεται στην απλότητα και την ποιότητα των υλικών. Όπως φαίνεται, κανένα άλλο γλυκό δεν καταφέρνει να τα συνδυάσει τόσο αρμονικά κι έτσι έχουμε το απόλυτο γλυκό για τα Χριστούγεννα.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.