Τα κόκκινα φρούτα –γνωστά και ως μούρα ή φρούτα του δάσους– ξεχωρίζουν για την έντονη εμφάνισή τους και τις ευχάριστες γεύσεις που προσφέρουν. Τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος σε διατροφικά προγράμματα που στοχεύουν στην υγεία, καθώς θεωρούνται πραγματικά πολύτιμες τροφές.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το μύρτιλο, το κεράσι, το φραγκοστάφυλο, το βατόμουρο και η φράουλα. Όπως δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες, όλα αυτά περιέχουν ουσίες –όπως οργανικά οξέα, φαινολικές ενώσεις και φυσικά σάκχαρα– που συμβάλλουν σε πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
Σε γενικές γραμμές, τα κόκκινα φρούτα συνδέονται τόσο με την καλύτερη σωματική και ψυχική λειτουργία όσο και με την πρόληψη σοβαρών μη μεταδοτικών ασθενειών, μεταξύ των οποίων νευρολογικές διαταραχές, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία, οστεοαρθρίτιδα και ορισμένοι καρκίνοι.
Τι προσφέρουν τα φρούτα του δάσους
Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
Έρευνες έχουν δείξει ότι μύρτιλα, βατόμουρα και σμέουρα παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ανάμεσα στα φρούτα που καταναλώνονται συχνά.
Η αξία των αντιοξειδωτικών βρίσκεται στο ότι εμποδίζουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή ασταθή μόρια που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα και να επιταχύνουν την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες ή η πρόωρη γήρανση.
Στήριξη στον έλεγχο του σακχάρου
Τα μούρα φαίνεται πως βοηθούν τα κύτταρα να αντέχουν καλύτερα σε υψηλές τιμές γλυκόζης, ενισχύουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.
Συμβολή στη μείωση της χοληστερίνης
Σε άτομα με παχυσαρκία ή μεταβολικό σύνδρομο, η κατανάλωση φράουλας και μαύρου σμέουρου συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης. Παράλληλα, τα μούρα εμποδίζουν την οξείδωση της LDL ("κακής") χοληστερίνης, περιορίζοντας έναν βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.