Banh-mi, το βιετναμέζικο σάντουιτς που κατακτά τον πλανήτη

Ένα από τα νοστιμότερα πράγματα σε αυτό τον κόσμο, που πιθανότατα δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, οι Γάλλοι αποίκισαν το Βιετνάμ και ένα από τα αποτέλεσμα των δεκαετιών της γαλλικής κυριαρχίας στην ασιατική χώρα ήταν η εισαγωγή της μπαγκέτας, με την οποία η βιετναμέζικη γαστρονομική παράδοση χρησιμοποίησε για να δημιουργηθεί το banh-mi. Το ονειρώδες σάντουιτς περικλείει μέσα στο επίμηκες ψωμί πανσέτα, χοιρινό συκώτι πατέ, σαρδέλες, βιετναμέζικο λουκάνικο, ψητό κοτόπουλο, αρκετά εποχιακά λαχανικά, καρυκεύματα, τουρσιά και πικάντικες σάλτσες - όλα σε διάφορους συνδυασμούς και αναλόγως γούστων.  

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το banh-mi διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα fusion street foods; Εν αντιθέσει με το sushirrito (sushi burrito) ή τα κορεάτικα tacos, έχει ζωή που ξεπερνά τα 100 χρόνια και δεν παύει ποτέ να εξελίσσεται, να διαφοροποιείται και να μεταβάλλεται όσο περνούν οι δεκαετίες. Αποτέλεσμα της εξέλιξής του, είναι ασφαλώς να προσαρμόζεται κάθε φορά στα γαστρονομικά γούστα. 

Banh-mi, το βιετναμέζικο σάντουιτς που κατακτά τον πλανήτη

Το όνομά του προέρχεται από την γαλλική φράση pain de mie, που ουσιαστικά μεταφράζεται σε ψωμί για σάντουιτς. Η βιετναμέζικη μπαγκέτα ωστόσο είναι μικρότερη από την γαλλική και αποτελείται από ένα μείγμα αλευριών (σιταριού και ρυζιού) το οποίο κάνει την κρούστα της λεπτότερη και πιο τραγανή, διατηρώντας ωστόσο την ψίχα πολύ μαλακή. 

Η απλούστερη εκδοχή του banh-mi περιλαμβάνει βούτυρο, μαγιονέζα και ψητό χοιρινό, δηλαδή κάποια πολύ τυπικά γαλλικά υλικά. Με την πάροδο του χρόνου, το σάντουιτς εξελίχθηκε και επηρεάστηκε όχι μόνο από την γευστική κουλτούρα του Βιετνάμ αλλά και των υπόλοιπων γειτονικών ασιατικών χωρών. Τα μπαχαρικά, τα βότανα και κάποια άλλα συστατικά της ασιατικής κουζίνας έγιναν τα δυνατά χαρτιά του banh-mi, προσφέροντας πολυπλοκότητα γεύσεων και υφών στον ουρανίσκο. 

σαντουιτς

Σε μια από τις σημερινές εκδοχές του, το banh-mi μπορεί να περιέχει μαριναρισμένο συκώτι, μαγιονέζα και πατέ, πλαισιωμένα με daikon μαριναρισμένο σε ξύδι, μπόλικο κόλιανδρο, καυτερή σάλτσα και soy sauce καθώς και ντόπια κρεατικά. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα