
Banh-mi, το βιετναμέζικο σάντουιτς που κατακτά τον πλανήτη
Ένα από τα νοστιμότερα πράγματα σε αυτό τον κόσμο, που πιθανότατα δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ.
Στα τέλη του 18ου αιώνα, οι Γάλλοι αποίκισαν το Βιετνάμ και ένα από τα αποτέλεσμα των δεκαετιών της γαλλικής κυριαρχίας στην ασιατική χώρα ήταν η εισαγωγή της μπαγκέτας, με την οποία η βιετναμέζικη γαστρονομική παράδοση χρησιμοποίησε για να δημιουργηθεί το banh-mi. Το ονειρώδες σάντουιτς περικλείει μέσα στο επίμηκες ψωμί πανσέτα, χοιρινό συκώτι πατέ, σαρδέλες, βιετναμέζικο λουκάνικο, ψητό κοτόπουλο, αρκετά εποχιακά λαχανικά, καρυκεύματα, τουρσιά και πικάντικες σάλτσες - όλα σε διάφορους συνδυασμούς και αναλόγως γούστων.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει το banh-mi διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα fusion street foods; Εν αντιθέσει με το sushirrito (sushi burrito) ή τα κορεάτικα tacos, έχει ζωή που ξεπερνά τα 100 χρόνια και δεν παύει ποτέ να εξελίσσεται, να διαφοροποιείται και να μεταβάλλεται όσο περνούν οι δεκαετίες. Αποτέλεσμα της εξέλιξής του, είναι ασφαλώς να προσαρμόζεται κάθε φορά στα γαστρονομικά γούστα.

Το όνομά του προέρχεται από την γαλλική φράση pain de mie, που ουσιαστικά μεταφράζεται σε ψωμί για σάντουιτς. Η βιετναμέζικη μπαγκέτα ωστόσο είναι μικρότερη από την γαλλική και αποτελείται από ένα μείγμα αλευριών (σιταριού και ρυζιού) το οποίο κάνει την κρούστα της λεπτότερη και πιο τραγανή, διατηρώντας ωστόσο την ψίχα πολύ μαλακή.
Η απλούστερη εκδοχή του banh-mi περιλαμβάνει βούτυρο, μαγιονέζα και ψητό χοιρινό, δηλαδή κάποια πολύ τυπικά γαλλικά υλικά. Με την πάροδο του χρόνου, το σάντουιτς εξελίχθηκε και επηρεάστηκε όχι μόνο από την γευστική κουλτούρα του Βιετνάμ αλλά και των υπόλοιπων γειτονικών ασιατικών χωρών. Τα μπαχαρικά, τα βότανα και κάποια άλλα συστατικά της ασιατικής κουζίνας έγιναν τα δυνατά χαρτιά του banh-mi, προσφέροντας πολυπλοκότητα γεύσεων και υφών στον ουρανίσκο.

Σε μια από τις σημερινές εκδοχές του, το banh-mi μπορεί να περιέχει μαριναρισμένο συκώτι, μαγιονέζα και πατέ, πλαισιωμένα με daikon μαριναρισμένο σε ξύδι, μπόλικο κόλιανδρο, καυτερή σάλτσα και soy sauce καθώς και ντόπια κρεατικά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST
Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το καπιτονέ παρκά
Γκρι παρκά με κουκούλα, Camel Active explore more
Το casual πουκάμισο
Κοτλέ πουκάμισο, Seidensticker explore more
Το denim overshirt
Overshirt από πετροπλυμένο denim, Hugo explore more
Η μάλλινη ζακέτα
Ζακέτα από 100% μαλλί, Paul & Shark explore moreΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Tίποτα δε συγκρίνεται με τo mac n' cheese
Κρεμώδης υφή, τραγανή κρούστα και διαολεμένη γεύση. To σήμα κατατεθέν της αμερικανικής κουζίνας είναι απλό και ένοχα απολαυστικό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΜία 'νόστιμη' κουβέντα με τον Giovanni Scaraggi
Μία πρώτη γεύση από το ολόφρεσκο εστιατόριο των Άνω Πετραλώνων, υπό την καθοδήγηση του σεφ πατρόν από το Μπάρι.
Tasty Awards 2023: Ψηφίζουμε τα Modern Creative εστιατόρια της πόλης
Ήρθε η ώρα να ψηφίσεις τα αγαπημένα σου στέκια για εκλεκτό φαγητό.
Γραφει Tasty-guide.grΌλα για το bao
Τα γεμιστά ατμιστά ψωμάκια με καταγωγή την Κίνα και η πορεία τους μέχρι την κατάκτηση του παγκόσμιου street food.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςTasty Awards 2023: Ποια είναι τα Fine Dining εστιατόρια της Αθήνας;
Ήρθε η ώρα να ψηφίσεις τα αγαπημένα σου στέκια για εκλεκτό φαγητό.
Γραφει Tasty-guide.grΤο ντάσι, το γάλα τίγρης και οι υπόλοιπες άγνωστες λέξεις του MasterChef
Κομπούτσα, μίσο, τοπιναμπούρ, κίμτσι, ντάσι, γάλα τίγρης και πάει λέγοντας. Αλλά τι είναι όλα αυτά;
Γραφει Μπαμπης Δουκας