Banh-mi, το βιετναμέζικο σάντουιτς που κατακτά τον πλανήτη

Ένα από τα νοστιμότερα πράγματα σε αυτό τον κόσμο, που πιθανότατα δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, οι Γάλλοι αποίκισαν το Βιετνάμ και ένα από τα αποτέλεσμα των δεκαετιών της γαλλικής κυριαρχίας στην ασιατική χώρα ήταν η εισαγωγή της μπαγκέτας, με την οποία η βιετναμέζικη γαστρονομική παράδοση χρησιμοποίησε για να δημιουργηθεί το banh-mi. Το ονειρώδες σάντουιτς περικλείει μέσα στο επίμηκες ψωμί πανσέτα, χοιρινό συκώτι πατέ, σαρδέλες, βιετναμέζικο λουκάνικο, ψητό κοτόπουλο, αρκετά εποχιακά λαχανικά, καρυκεύματα, τουρσιά και πικάντικες σάλτσες - όλα σε διάφορους συνδυασμούς και αναλόγως γούστων.  

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το banh-mi διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα fusion street foods; Εν αντιθέσει με το sushirrito (sushi burrito) ή τα κορεάτικα tacos, έχει ζωή που ξεπερνά τα 100 χρόνια και δεν παύει ποτέ να εξελίσσεται, να διαφοροποιείται και να μεταβάλλεται όσο περνούν οι δεκαετίες. Αποτέλεσμα της εξέλιξής του, είναι ασφαλώς να προσαρμόζεται κάθε φορά στα γαστρονομικά γούστα. 

Banh-mi, το βιετναμέζικο σάντουιτς που κατακτά τον πλανήτη

Το όνομά του προέρχεται από την γαλλική φράση pain de mie, που ουσιαστικά μεταφράζεται σε ψωμί για σάντουιτς. Η βιετναμέζικη μπαγκέτα ωστόσο είναι μικρότερη από την γαλλική και αποτελείται από ένα μείγμα αλευριών (σιταριού και ρυζιού) το οποίο κάνει την κρούστα της λεπτότερη και πιο τραγανή, διατηρώντας ωστόσο την ψίχα πολύ μαλακή. 

Η απλούστερη εκδοχή του banh-mi περιλαμβάνει βούτυρο, μαγιονέζα και ψητό χοιρινό, δηλαδή κάποια πολύ τυπικά γαλλικά υλικά. Με την πάροδο του χρόνου, το σάντουιτς εξελίχθηκε και επηρεάστηκε όχι μόνο από την γευστική κουλτούρα του Βιετνάμ αλλά και των υπόλοιπων γειτονικών ασιατικών χωρών. Τα μπαχαρικά, τα βότανα και κάποια άλλα συστατικά της ασιατικής κουζίνας έγιναν τα δυνατά χαρτιά του banh-mi, προσφέροντας πολυπλοκότητα γεύσεων και υφών στον ουρανίσκο. 

σαντουιτς

Σε μια από τις σημερινές εκδοχές του, το banh-mi μπορεί να περιέχει μαριναρισμένο συκώτι, μαγιονέζα και πατέ, πλαισιωμένα με daikon μαριναρισμένο σε ξύδι, μπόλικο κόλιανδρο, καυτερή σάλτσα και soy sauce καθώς και ντόπια κρεατικά. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα