Έτσι ψήνεται τέλεια η μπριζόλα στον φούρνο

Οδηγίες προς ναυτιλομένους για το ribeye το άψογο.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Νοεμβρίου 2019

Όταν η κουβέντα πηγαίνει στο αντρικότερο των φαγητών, ένα μόνο είναι το ερώτημα που πρέπει να σε απασχολεί: Πώς θα ψήσεις σωστά την μπριζόλα σου. Σωστά ψημένη, είναι ακριβώς όσο κρεάτινη, ζουμερή, ελάχιστα λιπαρή πρέπει. Δηλαδή τέλεια. Και όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, πρέπει απλά να την βάλεις μέσα στον φούρνο. Για να το κάνεις με τον ιδανικότερο τρόπο σου επισημαίνουμε κάποια βασικά πραγματάκια και σου δίνουμε τις μόνες συμβουλές που θα χρειαστείς. 

Καταρχάς, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου την Αγία Τριάδα της όλης διαδικασίας:

  1. Ένα εξαιρετικό κομμάτι κρέας (ιδανικά ribeye)
  2. Ένα καλής ποιότητας αντικολλητικό σκεύος
  3. Καλό βούτυρο

Πώς θα την μαγειρέψεις

Υλικά

  • 1 μπριζόλα ribeye (ιδανικά κοντά στα 400 γρ.)
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, εξαιρετικά ψιλοκομμένες
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Τοποθετείς το σκεύος εντός του φούρνου και προθερμαίνεις στους 230°C. Αυτό γίνεται ώστε το σκεύος να έχει ίδια θερμοκρασία με τον φούρνο όταν τοποθετηθεί το κρέας και αυτό να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Προσθέτεις ελαιόλαδο και στις δύο πλευρές της μπριζόλας και αλατοπιπερώνεις. 
  • Βάζεις την μπριζόλα στο φούρνο. Ψήνεις από την μία πλευρά για δύο λεπτά, την γυρνάς, προσθέτεις το σκόρδο και συνεχίζεις το ψήσιμο για άλλα 6'.
  • Αφαιρείς από το φούρνο και τοποθετείς στο μάτι, σε χαμηλή φωτιά. Αναποδογυρίζεις πάλι την μπριζόλα και τοποθετείς επάνω της το βούτυρο.
  • Γυρνάς το σκεύος ώστε να μπορεί να μαζευτεί ομοιόμορφα το βούτυρο και το σκόρδο και ψήνεις για 1-3 λεπτά, αναλόγως πώς προτιμάς την μπριζόλα σου.
  • Απολαμβάνεις σαν να μην υπάρχει αύριο.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το αρνί πέρα από τον οβελία

Πώς θα αξιοποιήσεις γευστικά το εθνικό μας κρέας, χωρίς να το περάσεις από τη σούβλα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η συνταγή του Funky Gourmet για μαγειρίτσα

Δεν συναντάς καθημερινά μία μαγειρίτσα με δύο αστέρια Michelin.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το debate των ημερών: Αρνί ή κατσίκι;

Τι θα βάλεις φέτος στο πασχαλινό τραπέζι σου και γιατί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φαγητό και ποτό την Μεγάλη Εβδομάδα

Επιλογές και προτάσεις για κάθε γούστο και περίσταση.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Panzanella, η νόστιμη σαλάτα της νηστείας

Μία παραδοσιακή συνταγή της Φλωρεντίας, ιδανική για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Γραφει Μπαμπης Δουκας