Detroit-style πίτσα, το food trend που κατακτά την Αμερική

Το σνακ σήμα-κατατεθέν της Motor City κυριαρχεί στο γαστρονομικό χάρτη της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού για έναν πολύ απλό λόγο.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 15 Φεβρουαρίου 2019

Οι τάσεις στον κόσμο της γαστρονομίας εξελίσσονται διαρκώς. Υπάρχουν όμως και κάποιες σταθερές που φαίνεται πως δε θα εκλείψουν ποτέ από τον χώρο της γεύσης. Και δεν μιλάμε πάντοτε για φαγητά, υλικά και μόδες που σχετίζονται με το fine dining αλλά και με το comfort food

Detroit-style πίτσα, το food trend που κατακτά την Αμερική

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Detroit-style πίτσα έχει καταφέρει να ξεφύγει κατά πολύ από τα στενά όρια της γενέτειράς της και να εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ από την ανατολική έως τη δυτική όχθη και από τα σύνορα με το Μεξικό έως εκείνα με τον Καναδά.

Στο Ντιτρόιτ λοιπόν αποδεικνύουν εδώ και δεκαετίες πως σπουδαία πίτσα δε συναντά κάποιος μόνο στη Νάπολη και κατ' επέκταση στην Ιταλία και ο (βασικός) λόγος της δημοφιλίας της είναι πολύ απλός και τίμιος: Είναι τρομερά νόστιμη, με αφράτο ζυμάρι και άκρως τραγανή κρούστα.

Οι 4 βασικές αρχές της Detroit-style πίτσας

  1. Πρέπει να είναι τετράγωνη. Ή παραλληλόγραμμη. Ή τέλος πάντων σε σχήμα που δεν είναι στρογγυλό. Περιγράφεται λοιπόν πάντοτε από την πρώτη στιγμή που φτιάχτηκε στο Μίσιγκαν ως square pizza.
  2. Φτιάχνεται πάντοτε σε ειδικά βιομηχανικά ταψιά από χάλυβα. Ναι, το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούνταν στο Ντιτρόιτ για τις ειδικές θήκες που αποθηκεύονταν εξαρτήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Το παχύ μέταλλο είναι εκείνο που "ευθύνεται" για την τραγανότητα της κρούστας της πίτσας. Τα συγκεκριμένα σκεύη ονομάζονται επίσης και blue steel, καθώς ο χάλυβας έχει μια ελαφριά μπλε απόχρωση όταν είναι φρέσκος. Μάλιστα, μετά την κατάρρευση της αυτοκινητοβιομηχανίας της πόλης (όταν σταμάτησαν την παραγωγή και τα εργοστάσια χάλυβα) παρατηρήθηκε πτώση και στις πωλήσεις των καταστημάτων εστίασης, καθώς δεν έβρισκαν εύκολα το βασικό εργαλείο για την πίτσα. Πλέον, στην περιοχή του Μίσιγκαν υπάρχει ένα εργοστάσιο που φτιάχνει αποκλειστικά blue steel pans και προμηθεύει σχεδόν όλη την ανατολική όχθη.
  3. Η σπογγώδης ζύμη διπλοφουρνίζεται ώστε να προκύπτει ένα τραγανό στην κρούστα και μαλακό στο υπόλοιπο σώμα της πίτσας αποτέλεσμα. Το ζυμάρι θυμίζει αρκετά εκείνο της φοκάτσια.
  4. Το μυστικό συστατικό ονομάζεται brick cheese. Στις πρώτες Detroit-style πίτσες χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά το μαλακό κίτρινο τυρί από τη γειτονική πολιτεία του Ουισκόνσιν- ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα της περιοχής, που κυκλοφορεί σε συσκευασία που θυμίζει σχηματικά τούβλο. Λιώνει καλύτερα από το τσένταρ σε υψηλότερη θερμοκρασία και έχει πιο γλυκιά γεύση.

Οι τραγανές τετράγωνες φέτες πίτσας δεν είναι κάτι καινούριο στο Ντιτρόιτ. Η χαρακτηριστική σπεσιαλιτέ της Motor City έχει τις ρίζες της πίσω στο 1946, όταν ο August "Gus” Guerra ξεκίνησε να πειραματίζεται με μία συνταγή για πίτσα της πεθεράς του στο εστιατόριό του, το Buddy’s Rendezvous. Ο μύθος λέει ότι ο Guerra ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τα blue steel pans, που μέχρι τότε είχαν χρήση μόνο στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο Gus τοποθέτησε το σισιλιάνικο ζυμάρι σε αυτό το μάλλον απροσδόκητο σκεύος και το σκέπασε με το brick cheese. Αφού ψήθηκε η πίτσα, πρόσθεσε δύο λωρίδες σάλτσας μαρινάρα.

Οι πρώτοι πελάτες που το δοκίμασαν πήγαιναν στο εστιατόριο σχεδόν κάθε μέρα για ένα μήνα, με τη φήμη της πίτσας να εξαπλώνεται. Σύντομα όλα τα εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής προσπαθούσαν να αντιγράψουν την ιδέα του Guerra, αλλά κανείς δεν αντιλήφθηκε άμεσα τον τρόπο και κυρίως το σκεύος ψησίματος.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Buddy's Pizza (@buddyspizzadet) on

O Guerra και η οικογένειά του στη συνέχεια αγόρασαν νέο εστιατόριο, το Cloverleaf Bar στο Ίστποϊντ (40 λεπτά από το κέντρο του Ντιτρόιτ), το οποίο διέθετε μεγαλύτερη κουζίνα και περισσότερα τραπέζια. Κάτι που βοήθησε τον Guerra να χτίσει μία μίνι αυτοκρατορία αλλά και να βοηθήσει γενικότερα την εστιατορική σκηνή του Μίσιγκαν.

Το τρικ του πρωτοπόρου Guerra μπορεί να διέρρευσε μερικά χρόνια αργότερα, ωστόσο ο ίδιος είχε ήδη κατορθώσει να κατοχυρώσει τη θέση του στο Hall of Fame της πίτσας. Παρεμπιπτόντως, τόσο το Buddy’s όσο και το Cloverleaf σερβίρουν μέχρι σήμερα πεντανόστιμη πίτσα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cloverleaf Pizza (@cloverleafpizza) on

Με το πέρας των δεκαετιών έγινε πολλές και ενδιαφέρουσες προσθήκες στην Π.Ο.Π. πίτσα του Ντιτρόιτ: Ένα από τα μυστικά που συχνά κάνουν οι πιτσαρίες της πόλης είναι να τοποθετούν το πεπερόνι (ή άλλα αλλαντικά) κάτω από τη στρώση της σάλτσας ντομάτας, κάτι που δεν κάνει υπερβολικά αλμυρό το τελικό αποτέλεσμα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η πίτσα είναι το πιο comfort από όλα τα comfort φαγητά, κάτι που ασφαλώς έπαιξε ρόλο στο να εξαπλωθεί παντού στον πλανήτη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Buddy's Pizza (@buddyspizzadet) on

Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 76.993 εστιατόρια που σερβίρουν πίτσα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Statista. To 1/5 αυτών ειδικεύονται αποκλειστικά στην Detroit-style πίτσα, που σύμφωνα με την USA Today συγκαταλέγεται στα πιο αυθεντικά στυλ φαγητού που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ.

Καθόλου άσχημα για ένα ζυμάρι που ψήνεται σε blue steel pans.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος