Ένα από τα πράγματα που οι περισσότεροι -ακόμη και εκείνοι που ασχολούνται ενδελεχώς με τη βιομηχανία της γεύσης και των τροφίμων- δε γνωρίζουν, είναι ο θεσμός World Cheese Awards. Το όνομά του μαρτυρά περί τίνος ακριβώς πρόκειται και ναι, είναι κάτι αντίστοιχο με τα βραβεία Όσκαρ για τον κόσμο του τυριού. Η τελετή απονομής γίνεται συνήθως στο τέλος του φθινοπώρου, για το θεσμό που μετρά 31 χρόνια ζωής και σε αυτόν περισσότεροι από 240 εμπειρογνώμονες (έμποροι, τυροκόμοι, σεφ, δημοσιογράφοι κ.α.) από κάθε γωνιά του πλανήτη κρίνουν τα διαγωνιζόμενα τυριά, προκειμένου να καταλήξουν στα κορυφαία κάθε χρονιάς.

Για το 2018-19, τα World Cheese Awards ξεχώρισαν τα 10 που ακολουθούν, ενώ τα επόμενα βραβεία θα ανακοινωθούν στις 18 Οκτωβρίου 2019, στη Γένοβα. 

1. Fanaost, Νορβηγία

Το νορβηγικό τυρί που θυμίζει παλαιωμένο γκούντα φτιάχνεται στη μικρή φάρμα Ostegården, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια του Μπέργκεν. Σύμφωνα με τους ειδικούς η γεύση του είναι μοναδική και προέρχεται από τα γάλα 12 πολύ συγκεκριμένων αγελάδων, που εκτρέφονται υπό ιδανικές συνθήκες. Το καλύτερο τυρί που μπορεί να φάει κάποιος σήμερα, όπως τονίζουν οι experts.

2. Agour Pur Brebis Ossau-Iraty, Γαλλία

Στη βασκική πλευρά της Γαλλίας και σε μία μικρή φάρμα στη σκιά των Πυρηναίων, το συγκεκριμένο τυρί φτιάχνεται αποκλειστικά με ωμό πρόβειο γάλα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μία ξεχωριστή κρεμώδη υφή και ασφαλώς γεύση.

3. Helfeit Brun Geitost, Νορβηγία

Το παλαιωμένο καφέ τυρί από τη Νορβηγία ξεχωρίζει για την σχεδόν καραμελένια γεύση του. Αξίζει να αναφερθεί ότι φτιάχνεται στη φάρμα Stordalen Gardsbruk στο Τιν της σκανδιναβικής χώρας, που βρίσκεται αρκετά κοντά στην Ostegården, σε σημείο που οι αρχές της περιοχής επιδιώκουν όλο και περισσότερο να τη καταστήσουν ως foodie destination.

4. Almnäs Tegel, Σουηδία

Ακόμη ένα τυρί από τις σκανδιναβικές χώρες στις πρώτες θέσεις. Αυτή τη φορά είναι το Almnäs Tegel, ένα σουηδικό σκληρό κίτρινο τυρί που κυκλοφορεί σε συσκευασία-τούβλο 27 κιλών και παρασκευάζεται από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα. 

5. Pecorino Riserva del Fondatore, Ιταλία

Το πεκορίνο από την Τοσκάνη φτιάχνεται από την οικογένεια  Fiorino από πρόβειο γάλα και παλαιώνει σε σπηλιές. Έχει γλυκιά γεύση με φρουτώδεις νότες και γεμάτο σώμα. Οι Ιταλοί το προτείνουν σαν συνοδευτικό τέλειο συνοδευτικό με ένα καλό κρασί. 

6. Baffalo Blu di Caseificio Defendi, Ιταλία

Το τυροκομείο Defendi, λίγο έξω από την Μπολόνια, φτιάχνει εδώ και 150 χρόνια αρκετά αξιόλογα τυριά, σε ένα εύρος που επεκτείνεται από γκοργκοντζόλα μέχρι το "βρώμικο" ταλέτζιο. Το κορυφαίο του πάντως, όπως κατέληξαν οι ειδικοί, είναι το συμπαγές μπλε τυρί από βουβαλίσιο γάλα και τη θαυμάσια γεύση.

7. Lihmskov, Δανία

O Jens Beierholm Poulsen ήταν μόλις δύο ετών όταν η οικογένειά του αγόρασε ένα τυροκομείο στην κεντρική Δανία. Σήμερα, μισό αιώνα αργότερα,  ο ίδιος και η ομάδα του φτιάχνουν ένα από τα καλύτερα τυριά του κόσμου: Ένα σκληρό, κίτρινο τυρί από πρόβειο και αγελαδίσιο γάλα, που θεωρείται το τελειότερο για τοστ και σάντουιτς. 

8. Taupinière Charentaise, Γαλλία

Ένα προϊόν σήμα-κατατεθέν του διάσημου Γάλλου τυροκόμου Alain Jousseaume, που φημίζεται για τα εξαιρετικά τυριά από κατσικίσιο γάλα που φτιάχνει στη φάρμα του, στη δυτική Γαλλία και πιο συγκεκριμένα λίγο έξω από την πόλη του Πουατιέ. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το μυστικό βρίσκεται στις εξαιρετικές πρώτες ύλες με τις οποίες ταΐζει τις κατσίκες του.

9. Caciocavallo Posticchia Sabelli, Ιταλία

Ένα από τα πιο φημισμένα και παλιά ιταλικά τυριά. Το συγκεκριμένο φτιάχνεται στην Καλαβρία από τον συνεταιρισμό Posticchia Sabelli, από κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα ζώων ελευθέρας βοσκής στα Απένινα Όρη.

10. Queso Majorero PDO, Ισπανία

Το κατσικίσιο αναμειγνύεται με εκείνο της προβατίνας και αποτέλεσμα είναι αυτό το ιδιαίτερο τυρί με καταγωγή τα Κανάρια νησιά. Έχει έντονη γεύση, χαρακτηριστικό άρωμα και κρεμώδη υφή.