Τα 10 καλύτερα τυριά για φέτος

Η αξιολόγηση όπως προέκυψε από τα World Cheese Awards.

Ένα από τα πράγματα που οι περισσότεροι -ακόμη και εκείνοι που ασχολούνται ενδελεχώς με τη βιομηχανία της γεύσης και των τροφίμων- δε γνωρίζουν, είναι ο θεσμός World Cheese Awards. Το όνομά του μαρτυρά περί τίνος ακριβώς πρόκειται και ναι, είναι κάτι αντίστοιχο με τα βραβεία Όσκαρ για τον κόσμο του τυριού. Η τελετή απονομής γίνεται συνήθως στο τέλος του φθινοπώρου, για το θεσμό που μετρά 31 χρόνια ζωής και σε αυτόν περισσότεροι από 240 εμπειρογνώμονες (έμποροι, τυροκόμοι, σεφ, δημοσιογράφοι κ.α.) από κάθε γωνιά του πλανήτη κρίνουν τα διαγωνιζόμενα τυριά, προκειμένου να καταλήξουν στα κορυφαία κάθε χρονιάς.

Για το 2018-19, τα World Cheese Awards ξεχώρισαν τα 10 που ακολουθούν, ενώ τα επόμενα βραβεία θα ανακοινωθούν στις 18 Οκτωβρίου 2019, στη Γένοβα. 

1. Fanaost, Νορβηγία

Τα 10 καλύτερα τυριά για φέτος

Το νορβηγικό τυρί που θυμίζει παλαιωμένο γκούντα φτιάχνεται στη μικρή φάρμα Ostegården, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια του Μπέργκεν. Σύμφωνα με τους ειδικούς η γεύση του είναι μοναδική και προέρχεται από τα γάλα 12 πολύ συγκεκριμένων αγελάδων, που εκτρέφονται υπό ιδανικές συνθήκες. Το καλύτερο τυρί που μπορεί να φάει κάποιος σήμερα, όπως τονίζουν οι experts.

2. Agour Pur Brebis Ossau-Iraty, Γαλλία

ΟΣΟ ΙΡΑΤΙ

Στη βασκική πλευρά της Γαλλίας και σε μία μικρή φάρμα στη σκιά των Πυρηναίων, το συγκεκριμένο τυρί φτιάχνεται αποκλειστικά με ωμό πρόβειο γάλα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μία ξεχωριστή κρεμώδη υφή και ασφαλώς γεύση.

3. Helfeit Brun Geitost, Νορβηγία

ΧΑΛΦΑΪΤ

Το παλαιωμένο καφέ τυρί από τη Νορβηγία ξεχωρίζει για την σχεδόν καραμελένια γεύση του. Αξίζει να αναφερθεί ότι φτιάχνεται στη φάρμα Stordalen Gardsbruk στο Τιν της σκανδιναβικής χώρας, που βρίσκεται αρκετά κοντά στην Ostegården, σε σημείο που οι αρχές της περιοχής επιδιώκουν όλο και περισσότερο να τη καταστήσουν ως foodie destination.

4. Almnäs Tegel, Σουηδία

ΑΛΜΝΑΣ ΤΕΓΚΕΛ

Ακόμη ένα τυρί από τις σκανδιναβικές χώρες στις πρώτες θέσεις. Αυτή τη φορά είναι το Almnäs Tegel, ένα σουηδικό σκληρό κίτρινο τυρί που κυκλοφορεί σε συσκευασία-τούβλο 27 κιλών και παρασκευάζεται από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα. 

5. Pecorino Riserva del Fondatore, Ιταλία

ΡΙΣΕΡΒΑ ΦΟΝΤΑΤΟΡΕ

Το πεκορίνο από την Τοσκάνη φτιάχνεται από την οικογένεια  Fiorino από πρόβειο γάλα και παλαιώνει σε σπηλιές. Έχει γλυκιά γεύση με φρουτώδεις νότες και γεμάτο σώμα. Οι Ιταλοί το προτείνουν σαν συνοδευτικό τέλειο συνοδευτικό με ένα καλό κρασί. 

6. Baffalo Blu di Caseificio Defendi, Ιταλία

ΜΠΑΦΑΛΟ ΜΠΛΟΥ

Το τυροκομείο Defendi, λίγο έξω από την Μπολόνια, φτιάχνει εδώ και 150 χρόνια αρκετά αξιόλογα τυριά, σε ένα εύρος που επεκτείνεται από γκοργκοντζόλα μέχρι το "βρώμικο" ταλέτζιο. Το κορυφαίο του πάντως, όπως κατέληξαν οι ειδικοί, είναι το συμπαγές μπλε τυρί από βουβαλίσιο γάλα και τη θαυμάσια γεύση.

7. Lihmskov, Δανία

ΛΙΜΤΣΚΟΦ

O Jens Beierholm Poulsen ήταν μόλις δύο ετών όταν η οικογένειά του αγόρασε ένα τυροκομείο στην κεντρική Δανία. Σήμερα, μισό αιώνα αργότερα,  ο ίδιος και η ομάδα του φτιάχνουν ένα από τα καλύτερα τυριά του κόσμου: Ένα σκληρό, κίτρινο τυρί από πρόβειο και αγελαδίσιο γάλα, που θεωρείται το τελειότερο για τοστ και σάντουιτς. 

8. Taupinière Charentaise, Γαλλία

ΤΟΠΙΝΙΕΡ

Ένα προϊόν σήμα-κατατεθέν του διάσημου Γάλλου τυροκόμου Alain Jousseaume, που φημίζεται για τα εξαιρετικά τυριά από κατσικίσιο γάλα που φτιάχνει στη φάρμα του, στη δυτική Γαλλία και πιο συγκεκριμένα λίγο έξω από την πόλη του Πουατιέ. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το μυστικό βρίσκεται στις εξαιρετικές πρώτες ύλες με τις οποίες ταΐζει τις κατσίκες του.

9. Caciocavallo Posticchia Sabelli, Ιταλία

ΚΑΤΣΙΟΚΑΒΑΛΟ

Ένα από τα πιο φημισμένα και παλιά ιταλικά τυριά. Το συγκεκριμένο φτιάχνεται στην Καλαβρία από τον συνεταιρισμό Posticchia Sabelli, από κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα ζώων ελευθέρας βοσκής στα Απένινα Όρη.

10. Queso Majorero PDO, Ισπανία

ΚΟΥΕΣΟ ΜΑΧΟΡΕΡΟ

Το κατσικίσιο αναμειγνύεται με εκείνο της προβατίνας και αποτέλεσμα είναι αυτό το ιδιαίτερο τυρί με καταγωγή τα Κανάρια νησιά. Έχει έντονη γεύση, χαρακτηριστικό άρωμα και κρεμώδη υφή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.