Τα λάθη που δεν πρέπει να γίνονται στο μπάρμπεκιου

Το ψήσιμο στα κάρβουνα έχει τους δικούς του κανόνες. Καλό θα είναι να τους ακολουθείς για μην παρασύρεσαι σε πολύ συνηθισμένα λάθη.

Ψήσιμο στα κάρβουνα. Χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο feelgood συνήθειες στη ζωή ενός άντρα. Κάποιοι μπορεί να είναι masters του BBQ, άλλοι απλά να ακολουθούν χρήσιμα tips και να παρουσιάζουν αξιοπρεπή αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που επαναπαύονται στην απλότητα του όλου εγχειρήματος, πέφτοντας σε μοιραία λάθη. Όπως τα παρακάτω. 

1. Δεν έχεις υπομονή

Τα λάθη που δεν πρέπει να γίνονται στο μπάρμπεκιου

Το καταλαβαίνουμε, όπως κι εμείς, έτσι κι εσύ ανυπομονείς να καθίσεις στο τραπέζι και να κατασπαράξεις την ζουμερή, άψογα ψημένη, μπριζόλα. Πριν από αυτό όμως, θα πρέπει να έχεις μεριμνήσει ώστε να γίνουν όλα σωστά μέχρι εκείνη τη στιγμή. Κάτι που απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο. Προετοίμασε αρχικά τη φωτιά χρησιμοποιώντας εφημερίδα και περίμενε να γίνουν εντελώς γκρι τα κάρβουνα πριν πετάξεις το κρέας στη σχάρα. Το τελευταίο, πρέπει πάντοτε να ψήνεται σε χαμηλή φωτιά, χωρίς βιασύνη, για περίπου 40 λεπτά.

2. Παίζεις με τη φλόγα

Μπάρμπεκιου

Σε περίπτωση που δεν θέλεις να απανθρακώσεις το κοτόπουλο και τα παϊδάκια που αναπαύονται στην αγκαλιά της σχάρας, πρόσεξε ιδιαιτέρως την απευθείας επαφή τους με τις φλόγες. Η συμβουλή των ειδικών είναι να υπάρχει μία αρχική επαφή αλλά στη συνέχεια είναι προτιμότερο το κρέας να μεταφερθεί στην πιο "δροσερή" πλευρά της ψησταριάς. Με αυτόν το τρόπο αποφεύγεται ο κίνδυνος εγκαύματος (και για το κρέας και για τον ψήστη).

3. Δεν καθαρίζεις αμέσως τη σχάρα

Μπάρμπεκιου

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος, με αποτέλεσμα να παιδευτεί ιδιαιτέρως στο επόμενο μπάρμπεκιου που θα διοργανώσει. Η καλύτερη στιγμή για να καθαρίσεις την ψησταριά είναι αμέσως μετά το ψήσιμο, όπου όλα τα υπολείμματα θα εξαφανιστούν αμέσως. Διαφορετικά, θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ περισσότερο μετά από μερικές ημέρες ή -ακόμη χειρότερα- εβδομάδες. 

4. Το ανυπόμονο γύρισμα

Μπάρμπεκιου

Σε κάποιους γίνεται εμμονή το να γυρίζουν το κρέας ανά λεπτό, μπορεί και γρηγορότερα, έχοντας την ελπίδα ότι αυτό θα μαγειρευτεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και στην πραγματικότητα, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Συνήθως χρειάζονται 4 λεπτά για να γίνει σωστά η δουλειά. Και προς Θεού, μην πιέζεις το κρέας με δαγκάνα ή πιρούνι. 

5. Συνωστισμός

Μπάρμπεκιου

Μπιφτέκια, λουκάνικα, μπριζόλες, κοτόπουλο, κεμπάπ, όλα στριμωγμένα στην ίδια σχάρα, προκειμένου να ετοιμαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Αποτέλεσμα, μερικά από τα εδέσματα να είναι περισσότερο ψημένα από όσο πρέπει, άλλα λιγότερο και ελάχιστα στον ιδανικό βαθμό. Επίσης, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της μόλυνσης. Οπότε οφείλεις να ψήσεις κάθε τι ξεχωριστά, στον χρόνο και με τον τρόπο που πρέπει. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος