
Τα λάθη που δεν πρέπει να γίνονται στο μπάρμπεκιου
Το ψήσιμο στα κάρβουνα έχει τους δικούς του κανόνες. Καλό θα είναι να τους ακολουθείς για μην παρασύρεσαι σε πολύ συνηθισμένα λάθη.

Ψήσιμο στα κάρβουνα. Χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο feelgood συνήθειες στη ζωή ενός άντρα. Κάποιοι μπορεί να είναι masters του BBQ, άλλοι απλά να ακολουθούν χρήσιμα tips και να παρουσιάζουν αξιοπρεπή αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που επαναπαύονται στην απλότητα του όλου εγχειρήματος, πέφτοντας σε μοιραία λάθη. Όπως τα παρακάτω.
1. Δεν έχεις υπομονή

Το καταλαβαίνουμε, όπως κι εμείς, έτσι κι εσύ ανυπομονείς να καθίσεις στο τραπέζι και να κατασπαράξεις την ζουμερή, άψογα ψημένη, μπριζόλα. Πριν από αυτό όμως, θα πρέπει να έχεις μεριμνήσει ώστε να γίνουν όλα σωστά μέχρι εκείνη τη στιγμή. Κάτι που απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο. Προετοίμασε αρχικά τη φωτιά χρησιμοποιώντας εφημερίδα και περίμενε να γίνουν εντελώς γκρι τα κάρβουνα πριν πετάξεις το κρέας στη σχάρα. Το τελευταίο, πρέπει πάντοτε να ψήνεται σε χαμηλή φωτιά, χωρίς βιασύνη, για περίπου 40 λεπτά.
2. Παίζεις με τη φλόγα

Σε περίπτωση που δεν θέλεις να απανθρακώσεις το κοτόπουλο και τα παϊδάκια που αναπαύονται στην αγκαλιά της σχάρας, πρόσεξε ιδιαιτέρως την απευθείας επαφή τους με τις φλόγες. Η συμβουλή των ειδικών είναι να υπάρχει μία αρχική επαφή αλλά στη συνέχεια είναι προτιμότερο το κρέας να μεταφερθεί στην πιο "δροσερή" πλευρά της ψησταριάς. Με αυτόν το τρόπο αποφεύγεται ο κίνδυνος εγκαύματος (και για το κρέας και για τον ψήστη).
3. Δεν καθαρίζεις αμέσως τη σχάρα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος, με αποτέλεσμα να παιδευτεί ιδιαιτέρως στο επόμενο μπάρμπεκιου που θα διοργανώσει. Η καλύτερη στιγμή για να καθαρίσεις την ψησταριά είναι αμέσως μετά το ψήσιμο, όπου όλα τα υπολείμματα θα εξαφανιστούν αμέσως. Διαφορετικά, θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ περισσότερο μετά από μερικές ημέρες ή -ακόμη χειρότερα- εβδομάδες.
4. Το ανυπόμονο γύρισμα

Σε κάποιους γίνεται εμμονή το να γυρίζουν το κρέας ανά λεπτό, μπορεί και γρηγορότερα, έχοντας την ελπίδα ότι αυτό θα μαγειρευτεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και στην πραγματικότητα, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Συνήθως χρειάζονται 4 λεπτά για να γίνει σωστά η δουλειά. Και προς Θεού, μην πιέζεις το κρέας με δαγκάνα ή πιρούνι.
5. Συνωστισμός

Μπιφτέκια, λουκάνικα, μπριζόλες, κοτόπουλο, κεμπάπ, όλα στριμωγμένα στην ίδια σχάρα, προκειμένου να ετοιμαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Αποτέλεσμα, μερικά από τα εδέσματα να είναι περισσότερο ψημένα από όσο πρέπει, άλλα λιγότερο και ελάχιστα στον ιδανικό βαθμό. Επίσης, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της μόλυνσης. Οπότε οφείλεις να ψήσεις κάθε τι ξεχωριστά, στον χρόνο και με τον τρόπο που πρέπει.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα