Τα φαγητά που πρέπει να αποφεύγονται στη ζέστη

Οι τροφές που δεν πρέπει να πλησιάζεις όταν οι θερμοκρασίες βρίσκονται στο ζενίθ και κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 05 Ιουλίου 2019

Τι τρώμε όταν έχει ζέστη; Ένα ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους προχωρώντας προς τα ενδότερα του θέρους. Το ένστικτο συνήθως οδηγεί σε γρήγορες και εύκολες λύσεις, ειδικά από τη στιγμή που επιθυμείς να αποφύγεις να μπεις στην κουζίνα και πολύ περισσότερο να ανάψεις τον φούρνο. Υπάρχουν όμως κάποιες κατηγορίες τροφίμων που καλό θα είναι να αποφύγεις όσο σφίγγουν οι ζέστες. 

Πίτσα

Τα φαγητά που πρέπει να αποφεύγονται στη ζέστη

Αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν ήθελες να διαβάσεις. Η ζεστή πίτσα παίζει το ρόλο μπούμερανγκ στο στομάχι, ειδικά αν τη φας τις βραδινές ώρες και λίγο πριν πέσεις για ύπνο. Οι μύκητες του ζυμαριού δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην πέψη, καθιστώντας την ανάπαυσή σου εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Αν πάλι δεν μπορείς με τίποτα να κρατηθείς μακριά από μία καλοφτιαγμένη πίτσα, μπορείς απλά να την καταναλώσεις κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Γενικά πάντως, απέφυγε τα πολλά toppings και τα καρυκεύματα.

Cocktails

ΚΟΚΤΕΪΛ

Οι θερμοκρασίες έχουν ήδη ανέβει επικίνδυνα και στην αλκοολική σου προσπάθεια να δροσιστείς υπάρχει μία (σχεδόν) τέλεια λύση. Σε κάθε περίπτωση, το αλκοόλ δεν είναι σύμμαχός σου καθώς βοηθά στην γρηγορότερη αφυδάτωση του σώματος, η οποία ήδη ξεκινά από την ευκολότερη εφίδρωση. Ο έντονος πονοκέφαλος, η ναυτία και οι τάσεις λιποθυμίας είναι στο δρόμο από την πρώτη γουλιά. Καλύτερα να αποφύγεις τα ποτά και ιδιαίτερα τους συνδυασμούς τους σε cocktails, που ανεβάζουν αισθητά τους αλκοολικούς βαθμούς. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να αντισταθείς, πίνε ταυτόχρονα αντίστοιχες ποσότητες νερού. 

Τηγανητό ψάρι

ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Ένα από τα φαγητά που είναι συνδεδεμένα με το ελληνικό καλοκαίρι. Το βαθύχρυσο χρώμα και ασφαλώς η γεύση τους καθιστούν σχεδόν αναγκαία την κατανάλωσή τους, που συνήθως συνοδεύεται με κρασί ή μπύρα. Το τηγανητό ψάρι (και τα τηγανητά καλαμαράκια επίσης) όμως επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το στομάχι και υπερφορτώνει το συκώτι, όπως έχουν κατά καιρούς εξηγήσει αρκετοί διατροφολόγοι. Καλό θα είναι να ακούσεις τις συμβουλές τους. 

Το fast food γενικότερα

ΜΠΕΡΓΚΕΡ

Πληθωρικά burgers, υπερφορτωμένα σάντουιτς, hot dogs και τα κλασικά extra large club sandwiches της παραλίας. Μόνο και μόνο το άκουσμά τους είναι συνδεδεμένο με κορεσμένα λιπαρά, άφθονα συντηρητικά και πολύ, πάρα πολύ, αλάτι. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε αποστράγγιση του σώματος και διαρκή αίσθηση δίψας. Οι επιπλοκές κατά τη χώνεψη είναι επίσης δεδομένες. 

Παγωτά

ΠΑΓΩΤΑ

Το απόλυτο καλοκαιρινό food par excellence, το υποκατάστατο ακόμη και γευμάτων, η χαρά σε ένα και μόνο αντικείμενο. Πώς γίνεται το παγωτό να βρίσκεται σε αυτήν εδώ τη λίστα; Δεν αναφερόμαστε ασφαλώς στο φρέσκο χειροποίητο παγωτό με πραγματικά ποιοτικά υλικά αλλά στο εργοστασιακό ή το κρεμώδες, που περιέχει τεράστιες ποσότητες κρέμας γάλακτος και ζάχαρης. Πρόκειται για μία βόμβα ζύμωσης στο στομάχι σου, που εγγυάται την κακή πέψη. 

Αναψυκτικά με ανθρακικό

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Το πρόβλημα και με αυτή την κατηγορία ροφημάτων παραμένει το ίδιο: Τα αναψυκτικά είναι συνήθως γεμάτα με σάκχαρα και συντηρητικά, σβήνοντας τη δίψα μόνο παροδικά. Όταν δε, είναι παγωμένα, δημιουργούν επικίνδυνη συμφόρηση στις λειτουργίες του οργανισμού λόγω της απότομης μείωσης της θερμοκρασίας, που μπορεί να έχει αποτέλεσμα κράμπες, ναυτία, εμετούς και γενικότερα προβλήματα.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί το wagyu είναι τόσο ακριβό

Τρυφερό, χυμώδες, απολαυστικό και πανάκριβο. Όλα όμως εξηγούνται για το δημοφιλές κρέας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Για brunch, στο μέρος που δημιούργησε την τάση στην Αθήνα

Από το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και κάθε Σαββατοκύριακο, το brunch σερβίρεται και πάλι στα εστιατόρια NEW Taste και Art Lounge του NEW Hotel με ανανεωμένο μενού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Drakoulis Dry & Raw, κορυφαίο κρέας (και) στην Κηφισιά

Ο Στράτος Δρακούλης βάζει την υπογραφή του στη νέα καρνιβορική πρόταση των ΒΠ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Γιατί το Noma αναδείχθηκε καλύτερο εστιατόριο του πλανήτη

Οι λόγοι που οδήγησαν το γαστρονομικό project του René Redzepi στην κορυφή του γαστρονομικού κόσμου για το 2021.

Γραφει Μπαμπης Δουκας