Τα φαγητά που πρέπει να αποφεύγονται στη ζέστη
Οι τροφές που δεν πρέπει να πλησιάζεις όταν οι θερμοκρασίες βρίσκονται στο ζενίθ και κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Τι τρώμε όταν έχει ζέστη; Ένα ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους προχωρώντας προς τα ενδότερα του θέρους. Το ένστικτο συνήθως οδηγεί σε γρήγορες και εύκολες λύσεις, ειδικά από τη στιγμή που επιθυμείς να αποφύγεις να μπεις στην κουζίνα και πολύ περισσότερο να ανάψεις τον φούρνο. Υπάρχουν όμως κάποιες κατηγορίες τροφίμων που καλό θα είναι να αποφύγεις όσο σφίγγουν οι ζέστες.
Πίτσα
Αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν ήθελες να διαβάσεις. Η ζεστή πίτσα παίζει το ρόλο μπούμερανγκ στο στομάχι, ειδικά αν τη φας τις βραδινές ώρες και λίγο πριν πέσεις για ύπνο. Οι μύκητες του ζυμαριού δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην πέψη, καθιστώντας την ανάπαυσή σου εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Αν πάλι δεν μπορείς με τίποτα να κρατηθείς μακριά από μία καλοφτιαγμένη πίτσα, μπορείς απλά να την καταναλώσεις κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Γενικά πάντως, απέφυγε τα πολλά toppings και τα καρυκεύματα.
Cocktails
Οι θερμοκρασίες έχουν ήδη ανέβει επικίνδυνα και στην αλκοολική σου προσπάθεια να δροσιστείς υπάρχει μία (σχεδόν) τέλεια λύση. Σε κάθε περίπτωση, το αλκοόλ δεν είναι σύμμαχός σου καθώς βοηθά στην γρηγορότερη αφυδάτωση του σώματος, η οποία ήδη ξεκινά από την ευκολότερη εφίδρωση. Ο έντονος πονοκέφαλος, η ναυτία και οι τάσεις λιποθυμίας είναι στο δρόμο από την πρώτη γουλιά. Καλύτερα να αποφύγεις τα ποτά και ιδιαίτερα τους συνδυασμούς τους σε cocktails, που ανεβάζουν αισθητά τους αλκοολικούς βαθμούς. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να αντισταθείς, πίνε ταυτόχρονα αντίστοιχες ποσότητες νερού.
Τηγανητό ψάρι
Ένα από τα φαγητά που είναι συνδεδεμένα με το ελληνικό καλοκαίρι. Το βαθύχρυσο χρώμα και ασφαλώς η γεύση τους καθιστούν σχεδόν αναγκαία την κατανάλωσή τους, που συνήθως συνοδεύεται με κρασί ή μπύρα. Το τηγανητό ψάρι (και τα τηγανητά καλαμαράκια επίσης) όμως επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το στομάχι και υπερφορτώνει το συκώτι, όπως έχουν κατά καιρούς εξηγήσει αρκετοί διατροφολόγοι. Καλό θα είναι να ακούσεις τις συμβουλές τους.
Το fast food γενικότερα
Πληθωρικά burgers, υπερφορτωμένα σάντουιτς, hot dogs και τα κλασικά extra large club sandwiches της παραλίας. Μόνο και μόνο το άκουσμά τους είναι συνδεδεμένο με κορεσμένα λιπαρά, άφθονα συντηρητικά και πολύ, πάρα πολύ, αλάτι. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε αποστράγγιση του σώματος και διαρκή αίσθηση δίψας. Οι επιπλοκές κατά τη χώνεψη είναι επίσης δεδομένες.
Παγωτά
Το απόλυτο καλοκαιρινό food par excellence, το υποκατάστατο ακόμη και γευμάτων, η χαρά σε ένα και μόνο αντικείμενο. Πώς γίνεται το παγωτό να βρίσκεται σε αυτήν εδώ τη λίστα; Δεν αναφερόμαστε ασφαλώς στο φρέσκο χειροποίητο παγωτό με πραγματικά ποιοτικά υλικά αλλά στο εργοστασιακό ή το κρεμώδες, που περιέχει τεράστιες ποσότητες κρέμας γάλακτος και ζάχαρης. Πρόκειται για μία βόμβα ζύμωσης στο στομάχι σου, που εγγυάται την κακή πέψη.
Αναψυκτικά με ανθρακικό
Το πρόβλημα και με αυτή την κατηγορία ροφημάτων παραμένει το ίδιο: Τα αναψυκτικά είναι συνήθως γεμάτα με σάκχαρα και συντηρητικά, σβήνοντας τη δίψα μόνο παροδικά. Όταν δε, είναι παγωμένα, δημιουργούν επικίνδυνη συμφόρηση στις λειτουργίες του οργανισμού λόγω της απότομης μείωσης της θερμοκρασίας, που μπορεί να έχει αποτέλεσμα κράμπες, ναυτία, εμετούς και γενικότερα προβλήματα.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση
Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.
Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών
Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΠανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα
Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi
Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο αστρονομικό ποσό που χρειάζεσαι για μία κράτηση για φαγητό στο διάστημα
To δείπνο δίπλα στα αστέρια θα σου κοστίσει κατιτίς παραπάνω.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ cucina contemporanea του Ovio
Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.
Γραφει Μπαμπης Δουκας