
Τα φαγητά που πρέπει να αποφεύγονται στη ζέστη
Οι τροφές που δεν πρέπει να πλησιάζεις όταν οι θερμοκρασίες βρίσκονται στο ζενίθ και κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τι τρώμε όταν έχει ζέστη; Ένα ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους προχωρώντας προς τα ενδότερα του θέρους. Το ένστικτο συνήθως οδηγεί σε γρήγορες και εύκολες λύσεις, ειδικά από τη στιγμή που επιθυμείς να αποφύγεις να μπεις στην κουζίνα και πολύ περισσότερο να ανάψεις τον φούρνο. Υπάρχουν όμως κάποιες κατηγορίες τροφίμων που καλό θα είναι να αποφύγεις όσο σφίγγουν οι ζέστες.
Πίτσα

Αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν ήθελες να διαβάσεις. Η ζεστή πίτσα παίζει το ρόλο μπούμερανγκ στο στομάχι, ειδικά αν τη φας τις βραδινές ώρες και λίγο πριν πέσεις για ύπνο. Οι μύκητες του ζυμαριού δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην πέψη, καθιστώντας την ανάπαυσή σου εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Αν πάλι δεν μπορείς με τίποτα να κρατηθείς μακριά από μία καλοφτιαγμένη πίτσα, μπορείς απλά να την καταναλώσεις κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Γενικά πάντως, απέφυγε τα πολλά toppings και τα καρυκεύματα.
Cocktails

Οι θερμοκρασίες έχουν ήδη ανέβει επικίνδυνα και στην αλκοολική σου προσπάθεια να δροσιστείς υπάρχει μία (σχεδόν) τέλεια λύση. Σε κάθε περίπτωση, το αλκοόλ δεν είναι σύμμαχός σου καθώς βοηθά στην γρηγορότερη αφυδάτωση του σώματος, η οποία ήδη ξεκινά από την ευκολότερη εφίδρωση. Ο έντονος πονοκέφαλος, η ναυτία και οι τάσεις λιποθυμίας είναι στο δρόμο από την πρώτη γουλιά. Καλύτερα να αποφύγεις τα ποτά και ιδιαίτερα τους συνδυασμούς τους σε cocktails, που ανεβάζουν αισθητά τους αλκοολικούς βαθμούς. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να αντισταθείς, πίνε ταυτόχρονα αντίστοιχες ποσότητες νερού.
Τηγανητό ψάρι

Ένα από τα φαγητά που είναι συνδεδεμένα με το ελληνικό καλοκαίρι. Το βαθύχρυσο χρώμα και ασφαλώς η γεύση τους καθιστούν σχεδόν αναγκαία την κατανάλωσή τους, που συνήθως συνοδεύεται με κρασί ή μπύρα. Το τηγανητό ψάρι (και τα τηγανητά καλαμαράκια επίσης) όμως επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το στομάχι και υπερφορτώνει το συκώτι, όπως έχουν κατά καιρούς εξηγήσει αρκετοί διατροφολόγοι. Καλό θα είναι να ακούσεις τις συμβουλές τους.
Το fast food γενικότερα

Πληθωρικά burgers, υπερφορτωμένα σάντουιτς, hot dogs και τα κλασικά extra large club sandwiches της παραλίας. Μόνο και μόνο το άκουσμά τους είναι συνδεδεμένο με κορεσμένα λιπαρά, άφθονα συντηρητικά και πολύ, πάρα πολύ, αλάτι. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε αποστράγγιση του σώματος και διαρκή αίσθηση δίψας. Οι επιπλοκές κατά τη χώνεψη είναι επίσης δεδομένες.
Παγωτά

Το απόλυτο καλοκαιρινό food par excellence, το υποκατάστατο ακόμη και γευμάτων, η χαρά σε ένα και μόνο αντικείμενο. Πώς γίνεται το παγωτό να βρίσκεται σε αυτήν εδώ τη λίστα; Δεν αναφερόμαστε ασφαλώς στο φρέσκο χειροποίητο παγωτό με πραγματικά ποιοτικά υλικά αλλά στο εργοστασιακό ή το κρεμώδες, που περιέχει τεράστιες ποσότητες κρέμας γάλακτος και ζάχαρης. Πρόκειται για μία βόμβα ζύμωσης στο στομάχι σου, που εγγυάται την κακή πέψη.
Αναψυκτικά με ανθρακικό

Το πρόβλημα και με αυτή την κατηγορία ροφημάτων παραμένει το ίδιο: Τα αναψυκτικά είναι συνήθως γεμάτα με σάκχαρα και συντηρητικά, σβήνοντας τη δίψα μόνο παροδικά. Όταν δε, είναι παγωμένα, δημιουργούν επικίνδυνη συμφόρηση στις λειτουργίες του οργανισμού λόγω της απότομης μείωσης της θερμοκρασίας, που μπορεί να έχει αποτέλεσμα κράμπες, ναυτία, εμετούς και γενικότερα προβλήματα.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα