Khachapuri, το αριστουργηματικό πεϊνιρλί της Γεωργίας
Ο νόστιμος ορισμός του comfort food.
Το μυστικό που κουβάλησαν μαζί τους οι Πόντιοι πρόσφυγες έμεινε για δεκαετίες κρυμμένο σε παραδοσιακές ταβέρνες και μικρά μαγαζιά με ειδίκευση στις σφολιάτες. Το γνωστό σε εμάς ως πεϊνιρλί, μία παραδοσιακή συνταγή της Γεωργίας που ονομάζεται khachapuri, άφησε εδώ και λίγο καιρό στην άκρη την ταπεινή καταγωγή του κι άνοιξε τα φτερά του για τις γαστρονομικές σκηνές όλου του κόσμου. Ακριβώς, δηλαδή, όπως συμβαίνει με όλα τα νέα food trends τα τελευταία χρόνια.
O θρύλος θέλει το khachapuri να μεταδίδει θετικά συναισθήματα με την προϋπόθεση ότι έχει ετοιμαστεί σε στιγμή απόλυτης γαλήνης. Ακόμα, όμως, κι όταν δεν ισχύει κάτι τέτοιο τα υλικά του φροντίζουν για αυτό: αλεύρι, σουλουγκούνι (ημίσκληρο αγελαδινό τυρί ελαφρώς αλμυρό κι αρκετά ελαστικό που θυμίζει μοτσαρέλα), βούτυρο, αυγά, γάλα και μαγιά. Αρχικά, πίσω στην πατρίδα του, ήταν μία συνταγή για γιορτές και επετείους. Σήμερα, όμως, αποτελεί μία καθημερινότητα για τη Γεωργία όπου καταναλώνεται με πάθος και σε μάλλον υπερβολικές ποσότητες.

Για τον υπόλοιπο κόσμο από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Μιλάνο, όπου σιγά σιγά κάνει αισθητή την παρουσία του, αποτελεί μία νόστιμη έκπληξη και μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική στην πίτσα. Στην Ελλάδα, όμως, λόγω των Ποντίων η άφιξη του προηγήθηκε αυτής της ιταλικής σπεσιαλιτέ. Φυσικά, ο comfort χαρακτήρας του ταιριάζει πολύ περισσότερο στον χειμώνα παρά στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Οι παραλλαγές του είναι πολλές αφού κάθε περιοχή της Γεωργίας ειδικεύεται και σε κάποια διαφορετική: Imeruli khachapuri με τυρί από την περιοχή Ιμερέτι, kubdari khachapuri γεμιστό με κιμά από την πρωτεύουσα Τιφλίδα, khabidzgina khachapuri με σπανάκι και πουρέ πατάτας και, τέλος, adjaruli khachapuri σε σχήμα βάρκας με μπόλικο βούτυρο κι ένα τηγανητό αυγό στη μέση να συμβολίζει τον ήλιο για τους ναυπηγούς στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας από όπου και κατάγεται η εν λόγω παραλλαγή.

Σε αντίθεση με ό,τι θέλουν να πιστεύουν οι Ιταλοί, οι πληθυσμοί του Καυκάσου δεν έκλεψαν την ιδέα αλλά αντίθετα (όπως αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν) οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι επέστρεψαν από τη θητεία τους στην περιοχή κουβαλώντας μαζί τους τη νόστιμη συνταγή που αργότερα θα μετασχηματιζόταν στην πίτσα όπως σήμερα την γνωρίζουμε.
Το khachapuri είναι ορισμός του comfort food και συνδυάζεται εξαιρετικά με μπύρα, αναψυκτικά με γεύση αχλάδι από την Ανατολική Ευρώπη αλλά και -γιατί όχι;- με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Ποιος θα περίμενε, λοιπόν, ότι τα ταπεινά αλλά πολύ νόστιμα πεϊνιρλί που έβρισκε κανείς σε μαγαζιά Ποντίων στην Καλλιθέα θα φιγουράριζαν στις βιτρίνες της Νέας Υόρκης; Κι όμως, αυτή η συνταγή από τον Καύκασο έκανε τη μεγάλη έκπληξη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα