Η τέχνη του wine and food pairing

Όλες οι απαντήσεις στο δύσκολο ερώτημα του τι να πιεις με το φαγητό.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 20 Μαΐου 2019

Πόσο δύσκολο είναι παντρέψεις το φαγητό με το κρασί; Κάποιοι θεωρούν πως δεν υπάρχει ένας τόσο μεγάλος βαθμός δυσκολίας, κάποιοι άλλοι ζορίζονται ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση, το μυστικό είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, η οποία με τη σειρά της θα μεγιστοποιήσει την απόλαυση. Αν συμβεί το αντίθετο, δεν ήρθε και η καταστροφή του κόσμου. Μερικά πράγματα πάντως για το wine and food pairing πρέπει να τα γνωρίζεις.

Αρχικά, τα βασικά. Το λευκό σερβίρεται πάντοτε πριν από το κόκκινο κρασί, τα ελαφρά πριν από τα πιο "γεμάτα" και έντονα, τα φρέσκα πριν από αυτά που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και καμία σπουδαία ετικέτα δεν πρέπει να προσφέρεται μαζί με ψάρι, μαλάκια ή οστρακοειδή. Ακόμη, κανένα λευκό δεν ταιριάζει με κόκκινο κρέας ή -πολύ περισσότερο- με κυνήγι. Το λευκό ταιριάζει περισσότερο με τα λευκά κρέατα, τις λευκές σάλτσες και τα ψάρια. Εν αντιθέσει, το κόκκινο πλαισιώνει καλύτερα το κόκκινο κρέας και τις σκούρες, πιο έντονες σάλτσες.

Η τέχνη του wine and food pairing

ΚΡΑΣΙ ΦΑΓΗΤΟ 2

ΚΡΑΣΙ ΦΑΓΗΤΟ 3

Ο συνδυασμός κρασιού-φαγητού θα πρέπει ως επί το πλείστον να βασίζεται σε παρόμοιες γεύσεις, που θα πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται και να δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Έπειτα, μπαίνει στο παιχνίδι η υφή. Ακριβώς όπως και τα φαγητά, έτσι και τα κρασιά μπορούν να χαρακτηριστούν από την υφή τους (ουσιαστικά, μιλάμε για το σώμα τους και την αίσθηση που αφήνουν στο στόμα). Ιδανικά λοιπόν, το κρασί με το φαγητό θα πρέπει να έχουν αντίστοιχη πυκνότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε παρόμοια επίπεδα γλυκύτητας και οξύτητας, ενώ σημαντικό ρόλο για την επιλογή ενός κρασιού παίζει και ο συνδυασμός με τη σάλτσα του φαγητού. 

Αξίζει να αναφερθεί πως αν ένα φαγητό είναι πικάντικο ή καυτερό, συνδυάζεται καλύτερα με κρασιά με υπολειμματικά σάκχαρα, δηλαδή με κάποια γλυκά, κι αυτό γιατί η γλυκύτητα μετριάζει την ένταση του καυτερού.

Κάποια tips

  • Ένα Ασύρτικο ή Chardonnay ταιριάζει πολύ με ψάρια και θαλασσινά, όπως και με όστρακα. 
  • Το Ξυνόμαυρο πλαισιώνει όμορφα κάποιο κοκκινιστό κρέας με μπαχαρικά.
  • Όσον αφορά τα τυριά, για τα κίτρινα οφείλεις να προτιμήσεις κάποιο Merlot, Syrah ή Αγιωργίτικο. Αν πάλι μιλάμε για μαλακά τυριά, ενδείκνυται κάποιο γλυκό κρασί.
  • Μοσχάτο Σάμου ή Vissanto Σαντορίνης είναι τέλειες περιπτώσεις για σιροπιαστά γλυκά. Στην περίπτωση της σοκολάτας, προτείνεται ένα Port ή ακόμη και μία Μαυροδάφνη, ενώ σε εκείνη των γλυκών με κρέμα και φρούτα είναι ιδανικά τα γλυκά, αφρώδη κρασιά. 

Μάθε περισσότερα για το κρασί, διαβάζοντας για τον παράδεισο που ονομάζεται Αμπρούτσο, τον μαγικό κόσμο της Ντοναφουγκάτα ή την τέχνη του διασημότερου ροζέ του πλανήτη.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Φαγητό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το τέλειο πρωινό έχει 4 φέτες μορταδέλα, τσένταρ και ένα αυγό

O Καναδός σεφ Matty Matheson συστήνει το Bologna Bowl.

Τα λάθη που δεν πρέπει να γίνονται στο μπάρμπεκιου

Το ψήσιμο στα κάρβουνα έχει τους δικούς του κανόνες. Καλό θα είναι να τους ακολουθείς για μην παρασύρεσαι σε πολύ συνηθισμένα λάθη.