
Η τέχνη του wine and food pairing
Όλες οι απαντήσεις στο δύσκολο ερώτημα του τι να πιεις με το φαγητό.

Πόσο δύσκολο είναι παντρέψεις το φαγητό με το κρασί; Κάποιοι θεωρούν πως δεν υπάρχει ένας τόσο μεγάλος βαθμός δυσκολίας, κάποιοι άλλοι ζορίζονται ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση, το μυστικό είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, η οποία με τη σειρά της θα μεγιστοποιήσει την απόλαυση. Αν συμβεί το αντίθετο, δεν ήρθε και η καταστροφή του κόσμου. Μερικά πράγματα πάντως για το wine and food pairing πρέπει να τα γνωρίζεις.
Αρχικά, τα βασικά. Το λευκό σερβίρεται πάντοτε πριν από το κόκκινο κρασί, τα ελαφρά πριν από τα πιο "γεμάτα" και έντονα, τα φρέσκα πριν από αυτά που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και καμία σπουδαία ετικέτα δεν πρέπει να προσφέρεται μαζί με ψάρι, μαλάκια ή οστρακοειδή. Ακόμη, κανένα λευκό δεν ταιριάζει με κόκκινο κρέας ή -πολύ περισσότερο- με κυνήγι. Το λευκό ταιριάζει περισσότερο με τα λευκά κρέατα, τις λευκές σάλτσες και τα ψάρια. Εν αντιθέσει, το κόκκινο πλαισιώνει καλύτερα το κόκκινο κρέας και τις σκούρες, πιο έντονες σάλτσες.



Ο συνδυασμός κρασιού-φαγητού θα πρέπει ως επί το πλείστον να βασίζεται σε παρόμοιες γεύσεις, που θα πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται και να δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Έπειτα, μπαίνει στο παιχνίδι η υφή. Ακριβώς όπως και τα φαγητά, έτσι και τα κρασιά μπορούν να χαρακτηριστούν από την υφή τους (ουσιαστικά, μιλάμε για το σώμα τους και την αίσθηση που αφήνουν στο στόμα). Ιδανικά λοιπόν, το κρασί με το φαγητό θα πρέπει να έχουν αντίστοιχη πυκνότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε παρόμοια επίπεδα γλυκύτητας και οξύτητας, ενώ σημαντικό ρόλο για την επιλογή ενός κρασιού παίζει και ο συνδυασμός με τη σάλτσα του φαγητού.
Αξίζει να αναφερθεί πως αν ένα φαγητό είναι πικάντικο ή καυτερό, συνδυάζεται καλύτερα με κρασιά με υπολειμματικά σάκχαρα, δηλαδή με κάποια γλυκά, κι αυτό γιατί η γλυκύτητα μετριάζει την ένταση του καυτερού.
Κάποια tips
- Ένα Ασύρτικο ή Chardonnay ταιριάζει πολύ με ψάρια και θαλασσινά, όπως και με όστρακα.
- Το Ξυνόμαυρο πλαισιώνει όμορφα κάποιο κοκκινιστό κρέας με μπαχαρικά.
- Όσον αφορά τα τυριά, για τα κίτρινα οφείλεις να προτιμήσεις κάποιο Merlot, Syrah ή Αγιωργίτικο. Αν πάλι μιλάμε για μαλακά τυριά, ενδείκνυται κάποιο γλυκό κρασί.
- Μοσχάτο Σάμου ή Vissanto Σαντορίνης είναι τέλειες περιπτώσεις για σιροπιαστά γλυκά. Στην περίπτωση της σοκολάτας, προτείνεται ένα Port ή ακόμη και μία Μαυροδάφνη, ενώ σε εκείνη των γλυκών με κρέμα και φρούτα είναι ιδανικά τα γλυκά, αφρώδη κρασιά.
Μάθε περισσότερα για το κρασί, διαβάζοντας για τον παράδεισο που ονομάζεται Αμπρούτσο, τον μαγικό κόσμο της Ντοναφουγκάτα ή την τέχνη του διασημότερου ροζέ του πλανήτη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα