Η χαβανέζικη πίτσα είναι εξωτικά απολαυστική

Η γευστική κληρονομιά του Σαμ Πανόπουλος αξίζει την προσοχή σου.

Ο Σωτήριος "Σαμ" Πανόπουλος από τα Βούρβουρα Αρκαδία μετανάστευσε κατά τα μέσα των 50s στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, στον Καναδά. Αφού έζησε αρχικά στο Σόντμπουρυ και μετέπειτα στο Έλιοτ Λέηκ του Οντάριο -όπου εργάστηκε σε ορυχεία- άνοιξε τελικά μαζί με τα αδέρφια του, Ηλία και Νικήτα, το εστιατόριο Satellite στο Τσάταμ-Κεντ.

Εκεί πωλούσαν αρχικά τυπικά αμερικάνικα φαγητά καθώς και αμερικανο-κινέζικες δημιουργίες, στις οποίες πολύ συχνά συνυπήρχαν γλυκές και αλμυρές γεύσεις.  Στις αρχές της δεκαετίας του '60, η πίτσα άρχισε να γίνεται δημοφιλής και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με το Satellite να ξεκινά να σερβίρει και αυτό το μετέπειτα δημοφιλέστερο comfort food που υπήρξε. Ο Σαμ είχε δοκιμάσει πίτσα τόσο στο Ουίνδσορ του Οντάριο αλλά και στη Νάπολη της Ιταλίας. Το 1962 του ήρθε η ιδέα να  προσθέσει ανανά από κονσέρβα πάνω στην πίτσα, φτιάχνοντας ένα προϊόν που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους θαμώνες της επιχείρησής του. Με την πάροδο του χρόνο γνώρισε και την αποδοκιμασία από αρκετούς ωστόσο κατάφερε να μείνει στην ιστορία.

Η συνέχεια και η συνταγή στο Tasty-guide.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Λένε πως αυτά είναι τα πιο exotic εστιατόρια της Αθήνας

Ιαπωνία και fusion, Ταϊλάνδη και dim sum, καθώς και μπόλικες ακόμη γαστρονομικές κουλτούρες εμπλουτίζουν τον αθηναϊκό ευ τρώγειν χάρτη.

Ένα υπέροχο εστιατόριο των Δωδεκανήσων σερβίρει στην Αθήνα για μια νύχτα

Από την Κω στη Γλυφάδα, για μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία.

Το Athens Gastronomic Forum σερβίρει γνώση στην Τεχνόπολη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο γαστρονομίας, με το Athens Gastronomic Forum να καταφθάνει στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2026.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Taste Atlas: 6 ελληνικά γλυκά στη λίστα με τα κορυφαία

Η νέα λίστα του Taste Atlas για τα καλύτερα γλυκά του κόσμου αποτυπώνει τις γεύσεις που ξεχώρισαν διεθνώς και τη θέση της ελληνικής ζαχαροπλαστικής μέσα σε αυτό το παγκόσμιο τοπίο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ποιο είναι, αλήθεια, το αγαπημένο σου εστιατόριο στην Αθήνα;

Τα Tasty Awards 2026 x Esquire Greece by Ploom είναι εδώ, κατά τη 10η επετειακή εκδοχή τους, και σε καλούν να αναδείξεις τα πιο δημοφιλή εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας.

Τι μας αφήνει πίσω το 2025 σε μπαρ, εστιατόρια, φαγητό και ποτό

Πρόσωπα, εστιατόρια και μπαρ, υλικά και τάσεις, flops και αστέρια. Όλα όσα θα μνημονεύουμε από το ευ τρώγειν και ευ πίνειν σύμπαν για τη χρονιά που σύντομα μας αποχαιρετά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας