Gravlax ή grav(ad)laks λοιπόν. Μία συνταγή της εξαιρετικά δημοφιλούς την τελευταία δεκαετία Nordic κουζίνας: Πρόκειται για ένα πιάτο με βασικά συστατικά τον σολομό, τη ζάχαρη και τον άνηθο. Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό ή σνακ, με το ψάρι να κόβεται σε λεπτές φέτες και να πλαισιώνεται κυρίως με ψωμί και αγγούρι.
Το gravlax οφείλει τη γέννησή του στους Σκανδιναβούς ψαράδες του Μεσαίωνα, οι οποίοι συνήθιζαν να αλατίζουν το σολομό και να τον αφήνουν να "ζυμωθεί", θάβοντάς τον στην άμμο, πάνω από τη γραμμή της παλίρροιας.