Το τρικ για το πιο ζουμερό ψητό κοτόπουλο

Αν "ψήνεσαι" να μάθεις όλα τα μυστικά πίσω από το πιο ζουμερό κοτόπουλο, κάνε κλικ εδώ.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 01 Φεβρουαρίου 2024

Τραγανό, νόστιμο και ακαταμάχητο, είσαι έτοιμος να μάθεις πώς μπορείς να φτιάξεις το πιο ζουμερό, ψητό κοτόπουλο; Το κλειδί για όλα βρίσκεται φυσικά στα υλικά και φυσικά, στην προετοιμασία που γίνεται πριν αυτό μπει στη σχάρα. 

Αν θες να γίνεις master chef του σπιτιού σου, δες τα 5 απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να πετύχει αυτή η εύκολη αλλά κυρίως αποτελεσματική συνταγή. 

Βήμα 1

Χρησιμοποιώντας ένα γουδί, αλέθεις κάπως χοντροκομμένα σπόρους από κόλιανδρο. Ανακατεύεις με θυμάρι, αλάτι, σκόρδο και πιπέρι. Στη συνέχεια, αφήνεις αυτό το μείγμα για λίγο στην άκρη.

Βήμα 2 

Τοποθετείς το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω, σε ένα μεγάλο ταψί. Χρησιμοποιώντας ψαλίδι κουζίνας, κόβεις κατά μήκος και των δύο πλευρών της σπονδυλικής στήλης και την αφαιρείς. Έπειτα, αναποδογυρίζεις το κοτόπουλο από την πλευρά του στήθους, το πιέζεις και το "ισιώνεις".

Βήμα 3 

Σκουπίζεις και τις δύο πλευρές του κοτόπουλου με χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζεις την κάτω πλευρά με 1 κουταλιά της σούπας λάδι, περίπου 2 κουταλιές της σούπας μείγμα μπαχαρικών και 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού. Γυρίζεις το κοτόπουλο από την πλευρά του στήθους προς τα πάνω και το αλείφεις με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές λάδι. Βάζεις το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών αλλά και το υπόλοιπο 1 1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού. Έπειτα, τοποθετείς το κοτόπουλο στο ψυγείο, με το στήθος προς τα πάνω σε ένα ταψί και το αφήνεις να μαριναριστεί για τουλάχιστον 1 ώρα ή καλύτερα, για όλη τη νύχτα (12 ώρες).

Βήμα 4 

Βγάζεις το κοτόπουλο από το ψυγείο και το αφήνεις να "ξεκουραστεί" σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου.

Βήμα 5

Τέλος, ψήνεις το κοτόπουλο μέχρι το θερμόμετρο που θα βάλεις στο παχύτερο σημείο των μηρών να δείξει περίπου 65 βαθμούς, 45 έως 50 λεπτά και το αφήνεις να "ξεκουραστεί" για 10 λεπτά. Προσθέτεις θυμάρι και φέτες λεμονιού και είσαι έτοιμος. 

Τώρα, μπορείς να απολαύσεις το πιο ζουμερό, ψητό κοτόπουλο του κόσμου. Το αξίζεις. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;

Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).

Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι

Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.

Ο Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα

Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο

Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα