H απόλυτη καλοκαιρινή pasta
Νιόκι με ρικότα: Νοστιμότατο και πολύ πιο απλό από όσο φαντάζεσαι.
Τα νιόκι αποτελούν διαχρονικά έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τύπους ζυμαρικών, με εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία. Μπορεί το όνομά τους να προέρχεται από την ιταλική λέξη nocchio (κόμπος) αλλά η καταγωγή τους κρατά από τη Μέση Ανατολή, όταν, επί Ρωμαϊκών χρόνων, έγιναν δημοφιλές πιάτο στις ρωμαϊκές λεγεώνες κατά την διάρκεια της επέκτασης της αυτοκρατορίας. Με την πάροδο των αιώνων διαφοροποιήθηκαν αρκετά: αρχικά κατασκευάζονταν από χυλό σιμιγδαλιού μέχρι να εισαχθεί η πατάτα στην Ευρώπη, τον 16ο αιώνα.
Πλέον, υπάρχουν αρκετές διαφορές από συνταγή σε συνταγή, αναλόγως της περιοχής. Για παράδειγμα, στην Τοσκάνη, τα νιόκι λέγονται Malfatti (φτιάχνονται με λίγα και απλά υλικά), στις περιοχές της Πούλια έχουν διαφοροποιήσεις ως προς το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται, τα νιόκι της Ρώμης είναι μεγαλύτερα και σαν δίσκος στο σχήμα, στο Τρεντίνο τα αποκαλούν canderli, ενώ στην Πιατσέντζα pisarei.
Σε κάθε περίπτωση, η (Michelin-άτη) σεφ Missy Robbins μας δίνει μια εξαιρετική συνταγή, για να την αξιοποιήσουμε το καλοκαίρι.
Υλικά
Για τα νιόκι
- 250 γρ. ρικότα
- 2 αυγά
- 20-30 γρ. Parmigiano-Reggiano, τριμμένο + έξτρα για το σερβίρισμα
- 60 γρ. λεπτό σιμιγδάλι
- 130 γρ. αλεύρι (και έξτρα για το πασπάλισμα)
- αλάτι kosher
Για τη σάλτσα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 30 σκελίδες σκόρδου
- 2 κουτιά ντοματίνια κονκασέ
- 2 κ.σ. σπόρους μάραθου
- 1/2 κ.σ. ψιλοκομμένο τσίλι
- βασιλικός
- 1 1/2 κ.σ. αλάτι kosher
Εκτέλεση
Για τα νιόκι
- Ανακατεύεις τη ρικότα και Parmigiano σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύεις το σιμιγδάλι με το αλεύρι.
- Σταδιακά ανακατεύεις το μείγμα του αλευριού με αυτό των τυριών, μέχρι να γίνει ενιαίο. Προσοχή όμως, μην τα ανακατέψεις αρκετά γιατί θα καταλήξουν να γίνουν dumplings.
- Το τοποθετείς στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.
- Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, φτιάχνεις τα νιόκι. Πρόσεξε να έχουν διάμετρο περίπου 1,5 εκατοστό. Αν το μείγμα είναι κολλώδες, πρόσθεσε λίγο αλεύρι.
- Μόλις φτιάξεις τα νιόκι, φέρνεις σε βράση αλατισμένο νερό σε κατσαρόλα. Βάζεις σε αυτό τα νιόκι και τα αφήνεις για περίπου μισό λεπτό, μέχρι να ανέλθουν στην επιφάνεια. Πρέπει να είναι ελαφριά και αφράτα.
- Αν δε σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις αμέσως, βάλε τα νιόκι σε έναν ελαφρώς λαδωμένο δίσκο και άφησέ τα στο ψυγείο.
Για τη σάλτσα
- Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις το σκόρδο και το τσιγαρίζεις μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει χρυσό χρώμα.
- Όσο μαγειρεύεται το σκόρδο, σουρώνεις τις ντομάτες σε ένα μικρό μπολ. Κρατάς όμως το χυμό τους και χρησιμοποιείς τα χέρια σου για να τις συνθλίψεις.
- Χρησιμοποιώντας το εξωτερικό του πιρουνιού, λιώνεις τις σκελίδες σκόρδου και προσθέτεις σε αυτές τις ντομάτες, τον μάραθο και το τσίλι. Σιγοβράζεις το μείγμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, για περίπου 45 λεπτά.
- Προσθέτεις βασιλικό και αλάτι και μαγειρεύεις για περίπου 5 λεπτά ακόμη.
- Αν θέλεις, προσθέτεις και μπαχαρικά της αρεσκείας σου.
Από: Esquire US
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα