H απόλυτη καλοκαιρινή pasta

Νιόκι με ρικότα: Νοστιμότατο και πολύ πιο απλό από όσο φαντάζεσαι.

Τα νιόκι αποτελούν διαχρονικά έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τύπους ζυμαρικών, με εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία. Μπορεί το όνομά τους να προέρχεται από την ιταλική λέξη nocchio (κόμπος) αλλά η καταγωγή τους κρατά από τη Μέση Ανατολή, όταν, επί Ρωμαϊκών χρόνων, έγιναν δημοφιλές πιάτο στις ρωμαϊκές λεγεώνες κατά την διάρκεια της επέκτασης της αυτοκρατορίας. Με την πάροδο των αιώνων διαφοροποιήθηκαν αρκετά: αρχικά κατασκευάζονταν από χυλό σιμιγδαλιού μέχρι να εισαχθεί η πατάτα στην Ευρώπη, τον 16ο αιώνα.

Πλέον, υπάρχουν αρκετές διαφορές από συνταγή σε συνταγή, αναλόγως της περιοχής. Για παράδειγμα, στην Τοσκάνη, τα νιόκι λέγονται Malfatti (φτιάχνονται με λίγα και απλά υλικά), στις περιοχές της Πούλια έχουν διαφοροποιήσεις ως προς το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται, τα νιόκι της Ρώμης είναι μεγαλύτερα και σαν δίσκος στο σχήμα, στο Τρεντίνο τα αποκαλούν canderli, ενώ στην Πιατσέντζα pisarei. 

Σε κάθε περίπτωση, η (Michelin-άτη) σεφ Missy Robbins μας δίνει μια εξαιρετική συνταγή, για να την αξιοποιήσουμε το καλοκαίρι.

Υλικά

Για τα νιόκι

  • 250 γρ. ρικότα
  • 2 αυγά
  • 20-30 γρ. Parmigiano-Reggiano, τριμμένο + έξτρα για το σερβίρισμα
  • 60 γρ. λεπτό σιμιγδάλι
  • 130 γρ. αλεύρι (και έξτρα για το πασπάλισμα)
  • αλάτι kosher 

Για τη σάλτσα 

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 30 σκελίδες σκόρδου
  • 2 κουτιά ντοματίνια κονκασέ
  • 2 κ.σ. σπόρους μάραθου
  • 1/2 κ.σ. ψιλοκομμένο τσίλι
  • βασιλικός
  • 1 1/2 κ.σ. αλάτι kosher 

Εκτέλεση

Για τα νιόκι

  1. Ανακατεύεις τη ρικότα και Parmigiano σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να αναμειχθούν καλά. 
  2. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύεις το σιμιγδάλι με το αλεύρι.
  3. Σταδιακά ανακατεύεις το μείγμα του αλευριού με αυτό των τυριών, μέχρι να γίνει ενιαίο. Προσοχή όμως, μην τα ανακατέψεις αρκετά γιατί θα καταλήξουν να γίνουν dumplings.
  4. Το τοποθετείς στο ψυγείο για περίπου μία ώρα. 
  5. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, φτιάχνεις τα νιόκι. Πρόσεξε να έχουν διάμετρο περίπου 1,5 εκατοστό. Αν το μείγμα είναι κολλώδες, πρόσθεσε λίγο αλεύρι.
  6. Μόλις φτιάξεις τα νιόκι, φέρνεις σε βράση αλατισμένο νερό σε κατσαρόλα. Βάζεις σε αυτό τα νιόκι και τα αφήνεις για περίπου μισό λεπτό, μέχρι να ανέλθουν στην επιφάνεια. Πρέπει να είναι ελαφριά και αφράτα. 
  7. Αν δε σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις αμέσως, βάλε τα νιόκι σε έναν ελαφρώς λαδωμένο δίσκο και άφησέ τα στο ψυγείο. 

Για τη σάλτσα

  1. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις το σκόρδο και το τσιγαρίζεις μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει χρυσό χρώμα. 
  2. Όσο μαγειρεύεται το σκόρδο, σουρώνεις τις ντομάτες σε ένα μικρό μπολ. Κρατάς όμως το χυμό τους και χρησιμοποιείς τα χέρια σου για να τις συνθλίψεις.
  3. Χρησιμοποιώντας το εξωτερικό του πιρουνιού, λιώνεις τις σκελίδες σκόρδου και προσθέτεις σε αυτές τις ντομάτες, τον μάραθο και το τσίλι. Σιγοβράζεις το μείγμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, για περίπου 45 λεπτά.
  4. Προσθέτεις βασιλικό και αλάτι και μαγειρεύεις για περίπου 5 λεπτά ακόμη. 
  5. Αν θέλεις, προσθέτεις και μπαχαρικά της αρεσκείας σου.  

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα