Η μυστική σάλτσα που κάνει το κινέζικο street food τόσο νόστιμο

Η συνταγή είναι πάρα πολύ εύκολη και μπορείς να την χρησιμοποιείς μέχρι και για δύο εβδομάδες.

Η λέξη Zhajiang μεταφράζεται ως "τηγανητά noodles με σάλτσα" αλλά ο σεφ Lucas Sin αρέσκεται να την αναφέρει σαν Jaja. H σάλτσα από μόνη της -σόγια σε ζύμωση μαγειρεμένη σε λάδι- είναι ένα από τα βασικότερα προϊόντα που θα συναντήσει κάποιος στο street food του Πεκίνου και μία από τις παραδοσιακές σως της γαστρονομικής κουλτούρας της βόρειας Κίνας. Ο Sin φυσικά και την σερβίρει -σε μπωλ μαζί με noodles- στο Junzi Kitchen στο New Haven του Connecticut όσο και στη Νέα Υόρκη. 

"Η Jaja βρίσκεται στο μενού μας από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας μας, πριν τρία χρόνια στο New Haven. Είναι κάτι αγαπημένο και για εμάς και ένα άκρως αντιπροσωπευτικό δείγμα της αυθεντικής κινέζικης κουζίνας και του ποιοι είμαστε. Για το Junzi After Hours (το εστιατόριο της αλυσίδας που λειτουργεί μέχρι πάρα πολύ αργά) την χρησιμοποιούμε και για αγιολί. Φτιάχνουμε μια ξεχωριστή σάλτσα για τις τραγανές φτερούγες κοτόπουλου κονφί" λέει ο Sin.

Η μυστική σάλτσα που κάνει το κινέζικο street food τόσο νόστιμο

Ο Sin φτιάνχει την Jaja με τρία διαφορετικά υλικά: από πάστα κίτρινης σόγιας, από πάστα κόκκινων φασολιών και από πάστα μαύρων φασολιών, όλα προερχόμενα από διάφορες επαρχίες της Κίνας. Το αποτέλεσμα είναι μια σάλτσα καφέ χρώματος, με γήινη και αλμυρή γεύση και αρώματα καραμέλας που μπορεί να προστεθεί σε οποιοδήποτε πιάτο. 

Αν θέλεις να συνοδεύσεις το τηγανητό κοτόπουλο στο σπίτι, ορίστε πώς θα την φτιάξεις. 

Υλικά

1/4 φλ. μαύρα φασόλια σε ζύμωση
1 φλ. πάστα κίτρινης σόγιας
1/4 φλ. πάστα τσίλι Pixian Doubanjiang
4 αποφλοιωμένες σκελίδες σκόρδου
τα λευκά μέρη από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κ.γ. τζίντζερ
1/4 φλ. μαύρη ζάχαρη
3/4 φλ. λάδι
1 1/2 φλ. ζεστό νερό

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζεις τα φασόλια για περίπου 20 λεπτά σε ζεστό νερό. 
  2. Ψιλοκόβεις το τζίντζερ, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
  3. Στραγγίζεις τα φασόλια και τα ανακατεύεις με την πάστα κίτρινης σόγιας και την πάστα τσίλι στο μπλέντερ.
  4. Σε ένα wok, ζεσταίνεις το λάδι στους 150 βαθμούς. Προσθέτεις τα αρωματικά και τα τσιγαρίζεις για περίπου 7 λεπτά. 
  5. Προσθέτεις το μείγμα από το μπλέντερ μαζί με την μαύρη ζάχαρη και το αφήνεις σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά μέχρι να γίνει σκούρο και κολλώδες. Ανακατεύεις περιστασιακά για να μην κολλήσει.  
  6. Το αφαιρείς από τη φωτιά και το αφήνεις να στεγνώσει. 
  7. Προσθέτεις το ζεστό νερό και ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει απαλό. 
  8. Για να σερβίρεις, συνοδεύεις με noodles και ανακατεύεις καλά. 
  9. Μπορείς να γαρνίρεις με κομματάκια αγγουριού ή το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια και τζίντζερ. 

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας