Η απόλυτη μεξικάνικη salsa με τσίλι και πώς θα την φτιάξεις

Η σπιτική σάλτσα πάντα είναι καλύτερη.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να ξέρει κάποιος για να φτιάξει την δική του φρέσκια σάλτσα (ή μάλλον salsa) είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά εύκολη διαδικασία. Για παράδειγμα, ξεφλουδίζεις ντομάτες, πιπεριές και σκόρδο. Και αυτό είναι. Και όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις φρέσκιας σάλτσας, μπορείς να πειραματιστείς με τα μπαχαρικά.

O Fernando Dávila το γνωρίζει καλά αυτό. Το 1960, ο παππούς του Cecilio άνοιξε το La Flor de Jamaica, ένα κατάστημα μπαχαρικών στην δημοφιλή αγορά της πόλης του Μεξικού, Mercado Jamaica. Σήμερα, εκεί γίνεται ένα πραγματικό προσκύνημα από επισκέπτες που αναζητούν το επόμενο σπουδαίο συστατικό για το μαγείρεμα στο σπίτι. Κυρίως όσον αφορά τα μεξικάνικα τσίλι.

"Το Μεξικό είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ποικιλία σε πιπεριές τσίλι στον κόσμο. Και ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν αυτές, είναι να τις καταναλώνεις" λέει ο Dávila. Με άλλα λόγια, αν η ζήτηση εξαφανιστεί, θα εξαφανιστούν μαζί της και οι πιπεριές. Ενώ μία από τις βασικές αποστολές του Dávila είναι να εκπαιδεύει το κοινό του σχετικά με τις πιπεριές τσίλι (65 ποικιλίες υπάρχουν στο Μεξικό), επιδιώκει επίσης να πείσει τον καθένα να πειραματιστεί μαζί τους και ασφαλώς να τις φάει.

"Θεωρώ απαραίτητο για κάθε λάτρη του πικάντικου να μην διστάζει να γνωρίσει τη γεύση και τις μορφές που μπορούν να έχουν ή να πάρουν τα τσίλι. Τους καλώ, χρησιμοποιώντας ένα molcajete* ή ένα μπλέντερ να φτιάξουν τις δικές τους σάλτσες" αναφέρει ο Dávila.

Ποτέ δεν είναι λοιπόν αργά για να πειραματιστείς. Φρόντισε μόνο να έχεις ποιοτικά σνακ για να τις απολαύσεις (ναι, τα νάτσος κάνουν δουλίτσα) και ίσως ένα ποτήρι γάλα εύκαιρο σε περίπτωση που κάτι είναι υπερβολικά καυτερό. Ο Dávila πάντως σου δίνει μια συνταγή για να ξεκινήσεις. 

Υλικά

  • 3 ντομάτες
  • μισό κρεμμύδι
  • 1/2 πιπεριά jalapeño
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • φρέσκος κόλιανδρος

Εκτέλεση

  1. Κόβεις σε μεγάλα κομμάτια τις ντομάτες, το κρεμμύδι και την jalapeño και τις τσιγαρίζεις με ελάχιστο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά.
  2. Ψιλοκόβεις τα λαχανικά.
  3. Στο molcajete λιώνεις το σκόρδο σε πάστα και καλύπτεις το μπολ. 
  4. Σε αυτό, προσθέτεις το αλάτι, το κρεμμύδι και την jalapeño και συνθλίβεις. 
  5. Προσθέτεις τις ντομάτες, που θα διαλυθούν με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία. Προσπαθείς να φέρεις ομοιομορφία στο μείγμα, αναλόγως των προτιμήσεών σου.
  6. Προσθέτεις τον κόλιανδρο και ανακατεύεις ελαφρά.
  7. Η σάλτσα είναι έτοιμη για σερβίρισμα, είτε μετά από μεταφορά σε άλλο μπολ, είτε μαζί με το molcajete.

Tips

  • Πριν χρησιμοποιήσεις κάποιο τσίλι που δεν γνωρίζεις, ιδανικά ψέκασέ το με λίγο ελαιόλαδο πριν το χρησιμοποιήσεις
  • Αν επιθυμείς χαμηλές εντάσεις, χρησιμοποίησε καλύτερα αποξηραμένες πιπεριές όπως οι cascabel, catarina ή guajillo. 
  • Για πιο καπνιστή γεύση, είναι ιδανικό το τσιπότλε.

*To molcajete είναι το αντίστοιχο μεξικάνικο γουδί και γουδοχέρι.

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Napul’è όπως λέμε Italiano Vero

Μάγκυ Ταµπακάκη και Francesco "Ciccio" Granata σε µεταφέρουν γευστικά µέχρι την Ιταλία, δικαιολογώντας κάθε φορά απόλυτα τη φήµη του εστιατορίου της Βάρης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι πρέπει να κάνεις για να είναι υγιεινές οι τηγανητές πατάτες στο air fryer

Και δεν αναφερόμαστε στο πόσο λάδι (δεν) πρέπει να βάλεις ούτε στις θερμίδες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Ο σημαντικότερος γαστρονομικός θεσμός της χώρας μπήκε στην 4η δεκαετία της ύπαρξής του και ξεχώρισε για φέτος 43 σπουδαία εστιατόρια.

Γραφει Μπαμπης Δουκας