Η συνταγή του Βασίλη Ακρίβου για πάστα με καπνιστό χέλι

Ο σεφ υπογράφει τρεις καταξιωμένες θαλασσοφαγίες: Ψάριστον, Αιόλου 68 και Salty Bone στη Σαντορίνη, όπως επίσης και μία ψαγμένη κρεατοφαγία το Γίδι.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 02 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Βασίλης Ακρίβος, που υπογράφει τη συνταγή, γεννήθηκε στον Δομοκό Φθιώτιδας, 80+ χλμ. απόσταση από την πλησιέστερη θάλασσα: 105 λεπτά με το αυτοκίνητο ως τον Αλμυρό Βόλου, τις παραλίες και τους θαλασσινούς μεζέδες του. Μετά το σχολείο ασχολήθηκε με τη δουλειά του πατέρα του: συντήρηση παλαιών επίπλων. Δεν κόλλησε όμως. Άνοιξε ένα μπαρ και το έκλεισε. Με τον αδελφό του βρήκαν ένα ταβερνάκι στο Αγκίστρι, όπου κουτσά στραβά, σερβίροντας καφέδες και μπίρες στους ντόπιους ψαράδες, άρχισε να μαθαίνει την τέχνη των θαλασσινών μεζέδων. Έχοντας καρβουνιάσει κιλά από καλαμαράκια, ακούγοντας όμως από τους ψαράδες και διαβάζοντας, άρχισε να αποκτά σιγά σιγά εμπειρία.

Η συνταγή του Βασίλη Ακρίβου για πάστα με καπνιστό χέλιΗ μεγάλη ευκαιρία παρουσιάστηκε όταν απέκτησε ένα επιπλοποιείο με το οποίο συνεργαζόταν ο πατέρας του στο Νέο Ηράκλειο. Το ονόμασε Ψάριστον και αποφάσισε να σερβίρει θαλασσινούς μεζέδες. Ακούγοντας τις συμβουλές ενός θείου του, έμπειρου γνώστη των θαλασσινών, και δουλεύοντας από το πρωί μέχρι την προχωρημένη νύχτα, άρχισε να αποκτά γνώση των κορυφαίων πρώτων υλών στη χώρα μας και του τρόπου που πρέπει να αξιοποιούνται μαγειρικά. Επίσης, έμαθε να βρίσκει αξιόπιστους προμηθευτές. Bingo! Το Ψάριστον έγινε σημείο αναφοράς για όλη την Αθήνα.

Η κουζίνα του είναι καθαρόαιμα ελληνική και ο ίδιος ένας μινιμαλιστής που δε θέλει να "ταλαιπωρεί" το γνήσιο συμιακό γαριδάκι με "γιούζου" και "μίσο", αλλά που δε διστάζει να πειραματιστεί. Έχοντας διδαχτεί κυριολεκτικά στου κασίδη το κεφάλι, σήμερα υπογράφει τρεις καταξιωμένες θαλασσοφαγίες (Ψάριστον, Αιόλου 68 και Salty Bone στη Σαντορίνη) και μία ψαγμένη κρεατοφαγία το Γίδι (Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση), ζώο σίγουρα πιο προσφιλές στο Δομοκό.

Λινγκουίνι με καπνιστό χέλι

ΠΑΣΤΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΧΕΛΙ

Υλικά

(για 2 μερίδες)

•100 γρ. καπνιστό χέλι φιλέτο

•200 γρ. πάστα

•1 κ.σ. λιαστή ντομάτα

•1 κ.γ. πέστο βασιλικού

•1 σφηνάκι σόγια

•Tριμμένη παρμεζάνα

•Ηλιέλαιο

•Aλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

>Βάζουμε την πάστα να βράσει σε μπόλικο αλατισμένο νερό.

>Λεπτοκόβουμε το χέλι και το σοτάρουμε σε ηλιέλαιο με τη λιαστή ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

>Σβήνουμε με τη σόγια και προσθέτουμε το πέστο και την παρμεζάνα.

>Ρίχνουμε την πάστα κατευθείαν από το σκεύος που βράζει και με το νερό της ανακατεύουμε συνεχώς, ώστε να λιώσει η παρμεζάνα και να βγει μια χυλωμένη σάλτσα.

>Αρταίνουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας