Η συνταγή του Βασίλη Ακρίβου για πάστα με καπνιστό χέλι

Ο σεφ υπογράφει τρεις καταξιωμένες θαλασσοφαγίες: Ψάριστον, Αιόλου 68 και Salty Bone στη Σαντορίνη, όπως επίσης και μία ψαγμένη κρεατοφαγία το Γίδι.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 02 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Βασίλης Ακρίβος, που υπογράφει τη συνταγή, γεννήθηκε στον Δομοκό Φθιώτιδας, 80+ χλμ. απόσταση από την πλησιέστερη θάλασσα: 105 λεπτά με το αυτοκίνητο ως τον Αλμυρό Βόλου, τις παραλίες και τους θαλασσινούς μεζέδες του. Μετά το σχολείο ασχολήθηκε με τη δουλειά του πατέρα του: συντήρηση παλαιών επίπλων. Δεν κόλλησε όμως. Άνοιξε ένα μπαρ και το έκλεισε. Με τον αδελφό του βρήκαν ένα ταβερνάκι στο Αγκίστρι, όπου κουτσά στραβά, σερβίροντας καφέδες και μπίρες στους ντόπιους ψαράδες, άρχισε να μαθαίνει την τέχνη των θαλασσινών μεζέδων. Έχοντας καρβουνιάσει κιλά από καλαμαράκια, ακούγοντας όμως από τους ψαράδες και διαβάζοντας, άρχισε να αποκτά σιγά σιγά εμπειρία.

Η συνταγή του Βασίλη Ακρίβου για πάστα με καπνιστό χέλιΗ μεγάλη ευκαιρία παρουσιάστηκε όταν απέκτησε ένα επιπλοποιείο με το οποίο συνεργαζόταν ο πατέρας του στο Νέο Ηράκλειο. Το ονόμασε Ψάριστον και αποφάσισε να σερβίρει θαλασσινούς μεζέδες. Ακούγοντας τις συμβουλές ενός θείου του, έμπειρου γνώστη των θαλασσινών, και δουλεύοντας από το πρωί μέχρι την προχωρημένη νύχτα, άρχισε να αποκτά γνώση των κορυφαίων πρώτων υλών στη χώρα μας και του τρόπου που πρέπει να αξιοποιούνται μαγειρικά. Επίσης, έμαθε να βρίσκει αξιόπιστους προμηθευτές. Bingo! Το Ψάριστον έγινε σημείο αναφοράς για όλη την Αθήνα.

Η κουζίνα του είναι καθαρόαιμα ελληνική και ο ίδιος ένας μινιμαλιστής που δε θέλει να "ταλαιπωρεί" το γνήσιο συμιακό γαριδάκι με "γιούζου" και "μίσο", αλλά που δε διστάζει να πειραματιστεί. Έχοντας διδαχτεί κυριολεκτικά στου κασίδη το κεφάλι, σήμερα υπογράφει τρεις καταξιωμένες θαλασσοφαγίες (Ψάριστον, Αιόλου 68 και Salty Bone στη Σαντορίνη) και μία ψαγμένη κρεατοφαγία το Γίδι (Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση), ζώο σίγουρα πιο προσφιλές στο Δομοκό.

Λινγκουίνι με καπνιστό χέλι

ΠΑΣΤΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΧΕΛΙ

Υλικά

(για 2 μερίδες)

•100 γρ. καπνιστό χέλι φιλέτο

•200 γρ. πάστα

•1 κ.σ. λιαστή ντομάτα

•1 κ.γ. πέστο βασιλικού

•1 σφηνάκι σόγια

•Tριμμένη παρμεζάνα

•Ηλιέλαιο

•Aλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

>Βάζουμε την πάστα να βράσει σε μπόλικο αλατισμένο νερό.

>Λεπτοκόβουμε το χέλι και το σοτάρουμε σε ηλιέλαιο με τη λιαστή ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

>Σβήνουμε με τη σόγια και προσθέτουμε το πέστο και την παρμεζάνα.

>Ρίχνουμε την πάστα κατευθείαν από το σκεύος που βράζει και με το νερό της ανακατεύουμε συνεχώς, ώστε να λιώσει η παρμεζάνα και να βγει μια χυλωμένη σάλτσα.

>Αρταίνουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;

Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).

Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι

Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.

Ο Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα

Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο

Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα