Η συνταγή του Βασίλη Ακρίβου για πάστα με καπνιστό χέλι

Ο σεφ υπογράφει τρεις καταξιωμένες θαλασσοφαγίες: Ψάριστον, Αιόλου 68 και Salty Bone στη Σαντορίνη, όπως επίσης και μία ψαγμένη κρεατοφαγία το Γίδι.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 02 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Βασίλης Ακρίβος, που υπογράφει τη συνταγή, γεννήθηκε στον Δομοκό Φθιώτιδας, 80+ χλμ. απόσταση από την πλησιέστερη θάλασσα: 105 λεπτά με το αυτοκίνητο ως τον Αλμυρό Βόλου, τις παραλίες και τους θαλασσινούς μεζέδες του. Μετά το σχολείο ασχολήθηκε με τη δουλειά του πατέρα του: συντήρηση παλαιών επίπλων. Δεν κόλλησε όμως. Άνοιξε ένα μπαρ και το έκλεισε. Με τον αδελφό του βρήκαν ένα ταβερνάκι στο Αγκίστρι, όπου κουτσά στραβά, σερβίροντας καφέδες και μπίρες στους ντόπιους ψαράδες, άρχισε να μαθαίνει την τέχνη των θαλασσινών μεζέδων. Έχοντας καρβουνιάσει κιλά από καλαμαράκια, ακούγοντας όμως από τους ψαράδες και διαβάζοντας, άρχισε να αποκτά σιγά σιγά εμπειρία.

Η συνταγή του Βασίλη Ακρίβου για πάστα με καπνιστό χέλιΗ μεγάλη ευκαιρία παρουσιάστηκε όταν απέκτησε ένα επιπλοποιείο με το οποίο συνεργαζόταν ο πατέρας του στο Νέο Ηράκλειο. Το ονόμασε Ψάριστον και αποφάσισε να σερβίρει θαλασσινούς μεζέδες. Ακούγοντας τις συμβουλές ενός θείου του, έμπειρου γνώστη των θαλασσινών, και δουλεύοντας από το πρωί μέχρι την προχωρημένη νύχτα, άρχισε να αποκτά γνώση των κορυφαίων πρώτων υλών στη χώρα μας και του τρόπου που πρέπει να αξιοποιούνται μαγειρικά. Επίσης, έμαθε να βρίσκει αξιόπιστους προμηθευτές. Bingo! Το Ψάριστον έγινε σημείο αναφοράς για όλη την Αθήνα.

Η κουζίνα του είναι καθαρόαιμα ελληνική και ο ίδιος ένας μινιμαλιστής που δε θέλει να "ταλαιπωρεί" το γνήσιο συμιακό γαριδάκι με "γιούζου" και "μίσο", αλλά που δε διστάζει να πειραματιστεί. Έχοντας διδαχτεί κυριολεκτικά στου κασίδη το κεφάλι, σήμερα υπογράφει τρεις καταξιωμένες θαλασσοφαγίες (Ψάριστον, Αιόλου 68 και Salty Bone στη Σαντορίνη) και μία ψαγμένη κρεατοφαγία το Γίδι (Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση), ζώο σίγουρα πιο προσφιλές στο Δομοκό.

Λινγκουίνι με καπνιστό χέλι

ΠΑΣΤΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΧΕΛΙ

Υλικά

(για 2 μερίδες)

•100 γρ. καπνιστό χέλι φιλέτο

•200 γρ. πάστα

•1 κ.σ. λιαστή ντομάτα

•1 κ.γ. πέστο βασιλικού

•1 σφηνάκι σόγια

•Tριμμένη παρμεζάνα

•Ηλιέλαιο

•Aλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

>Βάζουμε την πάστα να βράσει σε μπόλικο αλατισμένο νερό.

>Λεπτοκόβουμε το χέλι και το σοτάρουμε σε ηλιέλαιο με τη λιαστή ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

>Σβήνουμε με τη σόγια και προσθέτουμε το πέστο και την παρμεζάνα.

>Ρίχνουμε την πάστα κατευθείαν από το σκεύος που βράζει και με το νερό της ανακατεύουμε συνεχώς, ώστε να λιώσει η παρμεζάνα και να βγει μια χυλωμένη σάλτσα.

>Αρταίνουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Από τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα

Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.