Οι πιο εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας όλων των εποχών

Και εκεί που νόμιζες ότι τα έχεις ακούσει όλα, έρχονται αυτά.

Ζούμε σε έναν κόσμο που τίποτα πλέον δεν μας κάνει εντύπωση όταν η κουβέντα πηγαίνει στις θεωρίες συνωμοσίας: Ο Elvis σκηνοθέτησε τον θάνατό του, ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο φεγγάρι και όλος ο κόσμος ελέγχεται από εξωγήινους reptilian. 

Το κακό δεν είναι απλά ότι κάποια τα πιστεύουν όλα αυτά, αλλά ότι χρησιμοποιούν όλες τους τις δυνάμεις για να αποδείξουν πως είναι 100% αληθινές οι οποιεσδήποτε τέτοιου είδους φήμες/ ιδέες/ θεωρίες, προσπαθώντας παράλληλα να πείσουν όλο και μια μεγαλύτερη μάζα ανθρώπων γι' αυτό. Φυσικά, οι θεωρίες αυτές έρχονται κάθε φορά να πλαισιώσουν κάποια φυσική καταστροφή, ατύχημα ή τρομοκρατική επίθεση - κάτι που δίνει ακόμη μεγαλύτερο πάτημα στα λεγόμενα των ψεκασμένων.

Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό όταν συντάσσονται στο πλευρό των συνωμοσιολόγων και γνωστά πρόσωπα από τον χώρο του θεάματος ή του αθλητισμού, όπως για παράδειγμα ο Iker Casillas, που πριν λίγο καιρό, με tweet του, αμφέβαλλε για το κατά πόσο ο άνθρωπος πάτησε ποτέ το πόδι του στη Σελήνη. 

Ακολουθούν 11 από τους πιο δημοφιλείς μύθους της κατηγορίας.

Η επίπεδη Γη

Οι πιο εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας όλων των εποχών

Παρότι από πολύ παλιά και συγκεκριμένα από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων έχει αποδειχθεί το αντίθετο με αδιάσειστα επιστημονικά επιχειρήματα και αποδείξεις, το 2% των Αμερικάνων πιστεύουν πως το σχήμα της Γης δεν είναι σφαιρικό. Στα τέλη του περασμένου Απριλίου μάλιστα, έγινε στην Αγγλία το πρώτο Συνέδριο Επίπεδης Γης (Flat Earth Convention). Όλες οι εικόνες που κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει η NASA είναι ψεύτικες ενώ ο άνθρωπος δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στο διάστημα σύμφωνα με τους followers της θεωρίας αυτής.

To AIDS δημιουργήθηκε από τις φαρμακευτικές με τη στήριξη της CIA

ΕΙΝΤΣ

Ανάμεσα στους πολλούς που ασπάζονται την εν λόγω θεωρία είναι και ο Thabo Mbeki, Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής από το 1999 μέχρι το 2008, ο οποίος υποστήριζε ότι όλα είναι ένα σχέδιο της CIA για να ξεκληρίσει τον αφρικάνικο πληθυσμό, καθώς και των φαρμακευτικών, οι οποίες θα πουλούσαν περισσότερα φάρμακα εξαιτίας αυτού. Έρχεται να τον συμπληρώσει ο Dr. Robert Gallo, ένας αμφιλεγόμενος επιστήμονας που θα μπορούσε να είναι ο "κακός" σε ταινίες της Marvel, καθώς φέρεται να έχει παραδεχτεί την δημιουργία του ιού από τον ίδιο. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει και έχει αποδειχθεί και από την ιστοσελίδα Ελληνικά Hoaxes. Το AIDS έχει πρωτοκαταγραφεί στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, το 1920, πολύ πριν ο Gallo γεννηθεί. 

Οι Beatles δεν υπήρξαν ποτέ

ΜΠΙΤΛΣ

Ο Paul McCartney πέθανε το 1966 και αντικαταστάθηκε από κάποιον με παρόμοια χαρακτηριστικά. Το συγκρότημα φυσικά και δεν υπήρξε ποτέ και σχηματίστηκε από μέλη άλλων μουσικών γκρουπ του Λίβερπουλ που έπαιζαν εναλλάξ σε συναυλίες και με τη βοήθεια πλαστικών εγχειρήσεων έμοιαζαν πάντα οι ίδιοι. Αυτά πιστεύουν οι οπαδοί αυτού του τουλάχιστον αστείου μύθου, οι οποίοι μάλιστα έχουν φτιάξει και σάιτ για να τεκμηριώσουν τα λεγόμενά τους. 

Ο Χίτλερ διέφυγε με υποβρύχιο στη Λατινική Αμερική 

ΧΙΤΛΕΡ

Οι φήμες ότι ο Χίτλερ επέζησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1960, όταν φέρεται να τον φυγάδευσε στη Νότια Αμερική ο φίλος του Josef Mengele, που νωρίτερα είχε καταφύγει εκεί. Τις όποιες φήμες, ήρθε να φουντώσει τον περασμένο Οκτώβριο ένα report της CIA, που περιλαμβάνει και μία φωτογραφία δύο αντρών με χαρακτηριστικά παρεμφερή των προαναφερθέντων.  "Adolf Schrittelmayor, Tunga, Colombia, South America, 1954" είναι η λεζάντα που πλαισιώνει την εικόνα. Παρότι ο ερευνητής - δημοσιογράφος Alberto Donadio έχει αποδείξει με στοιχεία ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν τα αντίθετο. 

Οι δεινόσαυροι βοήθησαν στο χτίσιμο των πυραμίδων

ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ

Ο Vince French είναι ένας ευαγγελιστής πάστορας που ζει και δραστηριοποιείται στην Μάλτα. Το Οκτώβριο του 2007, η εφημερίδα Malta Today είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο του, σύμφωνα με το οποίο οι δεινόσαυροι έβαλαν το χεράκι τους στην κατασκευή των πυραμίδων της Αιγύπτου. Το Maestro Viejo, ένα σάιτ που λατρεύουν οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας -και δεν απέχει πολύ από το Μακελειό- υποστήριξε ότι το 2013 βρέθηκαν πάπυροι που αναφέρουν ρητώς την συνεργασία δεινοσαύρων για το χτίσιμο στις πυραμίδες της Γκίζας. Είναι λίγο δύσκολο πάντως να φανταστείς έναν τυραννόσαυρο με μυστρί. 

Η ψεύτικη Melania Trump

ΜΕΛΑΝΙΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υπάρξει κατά καιρούς αντικείμενο πολλών τέτοιων θεωριών. Μία από αυτές περιλαμβάνει και τη σύζυγό του, Melania, η οποία σύμφωνα με αυτήν έχει αντικατασταθεί από σωσία της επί πληρωμή, για να στέκεται δίπλα στον Trump. Η όλη υπόθεση πυροδοτήθηκε όταν κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, ο Trump, με την Melania να βρίσκεται ακριβώς δίπλα του, είχε αναφέρει την έκφραση "Η σύζυγός μου, Melania, που τυχαίνει να βρίσκεται ακριβώς εδώ". Αυτό ήταν. Τα σενάρια ακόμη και από σημαντικά μέσα ενημέρωσης όπως η Mirror και το This Insider φούντωσαν αμέσως, δημιουργώντας μεταξύ άλλων και βάση για εκατομμύρια memes στα social media. 

Ο Obama είναι ο Αντίχριστος

ΟΜΠΑΜΑ

Η αντιπαράθεση γύρω από αυτή την ιστορία ξεκίνησε το 2009, όταν ένα βίντεο που εμφανίστηκε στο ίντερνετ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Ιωάννη, ο Barack Obama είναι ο Αντίχριστος και ήρθε να εκπληρώσει τις προφητείες: "Ένας άντρας μουσουλμανικής καταγωγής θα εξαπατήσει τα έθνη με μια πειστική γλώσσα και τεράστιο αντίκτυπο, ακριβώς όπως ο Ιησούς Χριστός" τονίζεται στο βίντεο. Ασφαλώς, πουθενά στη Βίβλο ή στην Αποκάλυψη δεν αναφέρεται ότι ο Αντίχριστος είναι ένας άντρας κοντά στα 40. Πολύ περισσότερο, να αναγράφεται η φράση "Μουσουλμανικής καταγωγής", καθώς μιλάμε για μια θρησκεία που εμφανίστηκε σχεδόν 4 αιώνες αργότερα από τα εν λόγω γραπτά. Ακόμη και σήμερα πάντως, το 13% των Αμερικάνων πιστεύει ότι ο Obama είναι ο Αντίχριστος. 

Οι θεωρίες για το Bitcoin

ΝΑΚΑΤΟΜΟ

Η ταυτότητα του Satoshi Nakamoto, του φερόμενου ως δημιουργού του Bitcoin, καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, με πλήθος υποθέσεων να γίνονται σχετικά με το ποιος πραγματικά είναι, ποιες είναι οι προθέσεις του και ποιοι οι στόχοι του. Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των κρυπτονομισμάτων άλλωστε, ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια και ένα σωρό θεωρίες. Κάποιοι φωτογραφίζουν την Κίνα ως τον πραγματικό ένοχο για το Bitcoin, άλλοι πάλι λένε για οικονομική συνωμοσία της Federal Reserve, της Mastercard και της λέσχης Bilderberg. Όποια κι αν είναι η πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα πιο πιασάρικο από τους πλούσιους του κόσμου αυτού να συνωμοτούν εναντίον όλων των υπολοίπων με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία. 

Ο George Bush είναι υπεύθυνος για την 11η Σεπτεμβρίου

9-11

Η δικαιολογία για να ξεκινήσουν οι πόλεμοι εναντίον του Αφγανιστάν και του Ιράκ και να δοκιμαστούν νέα όπλα ήταν η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, σύμφωνα με τους οπαδούς αυτής της θεωρίας, οι οποίοι κατονομάζουν ως υπεύθυνο τον George Bush. Μία από τις δημοφιλέστερες συνωμοσιολογίες όλων των εποχών. 

Η κούφια Γη

ΚΟΥΦΙΑ ΓΗ

Νόμιζες ότι θα ξεμπερδεύαμε μόνο με την Επίπεδη Γη; Μάθε πως πολύ πριν από αυτή, υπήρχε άλλη μία σχετική θεωρία. Σύμφωνα με αυτή, η Γη είναι κούφια στο εσωτερικό της, έχει δύο εισόδους στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο και στο εσωτερικό της υπάρχουν  υπόγεια βουνά και ήπειροι, που κατοικούνται από μη ανθρώπινα όντα. Μάλιστα, το 2007, ο συγγραφέας και υπέρμαχος της συγκεκριμένης θεωρίας Rodney Cluff θέλησε να οργανώσει ένα ταξίδι για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα. Το ταξίδι ασφαλώς δεν έγινε ποτέ λόγω κόστους. 

Η Malala Yousafzai είναι κατάσκοπος της Δύσης

ΜΑΛΑΛΑ

Η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης, 20χρονη πια, από το Πακιστάν θεωρείται ένα από τα σύμβολα της εκπαίδευσης των παιδιών. Στην πατρίδα της όμως οι φήμες δίνουν και παίρνουν εξαιτίας ενός σατιρικού άρθρου που δημοσιεύτηκε το 2013 στην εφημερίδα Dawn και σύμφωνα με το οποίο η Malala είναι στην ουσία κατάσκοπος των Αμερικάνων με απώτερο σκοπό την δυσφήμιση των Ταλιμπάν, που οργανώθηκε από τον πατέρα της και την CIA, με την βοήθεια του Robert de Niro, ο οποίος είχε μεταμφιεστεί σε Ουζμπέκο ομοιοπαθή της Malala. Πραγματικά υπέροχη θεωρία. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου