Έναν κόσμο γεμάτο ανδροειδή φαντάζεται ο Elon Musk
Ο Elon Musk μιλά για ένα μέλλον γεμάτο ανθρωποειδή ρομπότ, όμως η Κίνα φαίνεται έτοιμη να περάσει πρώτη στη μαζική παραγωγή. Ποια είναι τα εμπόδια και γιατί το κόστος κρίνει τα πάντα.
Ο Elon Musk μιλά όλο και πιο συχνά για ένα μέλλον, στο οποίο τα ανθρωπόμορφα ρομπότ θα είναι παντού. Για τον ίδιο, δεν πρόκειται για μακρινή επιστημονική φαντασία, αλλά για έναν βασικό πυλώνα της επόμενης μεγάλης τεχνολογικής μετάβασης – τόσο σημαντικό, ώστε να συνδέεται άμεσα με την αποτίμηση της Tesla.
Παρ’ όλα αυτά, το ρομπότ Optimus δεν έχει φτάσει ακόμα στην αγορά. Και όσο η Silicon Valley προετοιμάζεται, η Κίνα δείχνει έτοιμη να κινηθεί πιο γρήγορα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Andreas Brauchle της Horváth, "η Κίνα προηγείται των ΗΠΑ στην πρώιμη εμπορική αξιοποίηση των ανθρωπόμορφων ρομπότ". Όχι επειδή έχει απαραίτητα πιο προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, αλλά επειδή μπορεί να περάσει ταχύτερα από το πρωτότυπο στη μαζική παραγωγή. Αυτό ακριβώς κάνει τη διαφορά στο πρώτο στάδιο.
Η Κίνα ποντάρει στρατηγικά στα ανθρωποειδή
Τα ανθρωποειδή ρομπότ ή αλλιώς "ανδροειδή", δηλαδή μηχανές με ανθρώπινο σχήμα και κίνηση, ενισχυμένες από AI και σύνθετο hardware, βρίσκονται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο του κινεζικού τεχνολογικού σχεδιασμού. Το Πεκίνο τα βλέπει ως λύση σε ένα διπλό πρόβλημα: τη γήρανση του πληθυσμού και την ανάγκη διατήρησης της παραγωγικότητας.
Όπως εξηγεί ο Karel Eloot της McKinsey, "η ώθηση προς τα ανθρωποειδή ρομπότ προκύπτει από δημογραφικές πιέσεις, την αναζήτηση νέων πηγών ανάπτυξης και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό". Με λιγότερους εργαζόμενους και αυξανόμενο κόστος εργασίας, τα ρομπότ αντιμετωπίζονται ως αναγκαίο εργαλείο, όχι πολυτέλεια.
iStockΟι εταιρείες που τρέχουν μπροστά
Η κινεζική αγορά είναι ήδη γεμάτη από "παίκτες". Η Unitree, που ετοιμάζεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο με αποτίμηση δισεκατομμυρίων, παρουσίασε φέτος το ανθρωποειδές H2, δείχνοντας τις δυνατότητές του σε δημόσιες επιδείξεις. Η UBTech Robotics αναπτύσσει ρομπότ τόσο για εργοστάσια όσο και για εμπορικές χρήσεις, με το Walker S2 να μπορεί να αλλάζει μόνο του μπαταρία και να λειτουργεί όλο το 24ωρο. Παράλληλα, η AgiBot ανακοίνωσε ότι έφτασε τις 5.000 μονάδες παραγωγής, ενώ η Xpeng μπήκε στο παιχνίδι με το Iron, το δικό της ανθρωποειδές δεύτερης γενιάς.
Οι αριθμοί δείχνουν φιλοδοξία: υπάρχουν στόχοι για χιλιάδες μονάδες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σε μια αγορά που η RBC Capital Markets εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει τα 9 τρισ. δολάρια έως το 2050, με την Κίνα να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο.
Κόστος, chips και προσδοκίες
Το πλεονέκτημα της Κίνας βρίσκεται στην εφοδιαστική αλυσίδα. "Το βάθος της παραγωγής επιτρέπει σημαντικά χαμηλότερο κόστος", σημειώνει ο Ethan Qi της Counterpoint Research. Ωστόσο, τα εμπόδια παραμένουν: εξάρτηση από προηγμένα chips, περιορισμοί της AI σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα και – κυρίως – το υψηλό κόστος. Σήμερα, ένα προηγμένο ανθρωποειδές μπορεί να κοστίζει έως και 500.000 δολάρια. Για να ανταγωνιστεί ανθρώπινη εργασία, το κόστος πρέπει να πέσει δραστικά.
iStockΤην ίδια στιγμή, οι κινεζικές αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο "φούσκας". Όπως λέει ο Brauchle, τα εντυπωσιακά βίντεο δημιουργούν προσδοκίες που δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την πραγματικότητα. Το στοίχημα είναι αν η τεχνολογία θα προλάβει τον ενθουσιασμό.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Οι γυναίκες θέλουν τον άντρα άγριο-τι αποκάλυψε πρόσφατη μελέτη
Πώς λέμε ότι σήμερα κανένας δεν κάνει σεξ -ή έστω κανένας δεν κάνει με τον σύντροφό του; Καμία σχέση. Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι άνδρες Νεάντερνταλ και οι γυναίκες Homo Sapiens "έβγαζαν τα μάτια τους"
A Night To Remember| H premium εμπειρία του Ploom στο private dinner των Tasty Awards 2026 x Esquire by Ploom
Το Ploom έκλεψε τις εντυπώσεις στο επίσημο launch της φετινής διοργάνωσης, όπως πάντα φέρνοντας μαζί του τεχνολογία αιχμής, στυλ και τη δική του ξεχωριστή αύρα.
Πήγαμε στο opening του καταστήματος Allwyn στην Allwyn Arena και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας
Σου μεταφέρουμε το κλίμα από τη νέα εποχή στην οποία έχει μπει επισήμως το δίκτυο καταστημάτων της εταιρείας.
Η Huawei παρουσιάζει κορυφαίες καινοτομίες στη Μαδρίτη με επίκεντρο το επαγγελματικό running ρολόι
HUAWEI WATCH GT Runner 2: Το επαγγελματικό running smartwatch στο επίκεντρο της παγκόσμιας παρουσίασης της Huawei
9 πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στην Ελλάδα τώρα που ήρθε ο Brad Pitt
Ήρθε ο Brad Pitt στην Ελλάδα και πρέπει να αλλάξουν πολλά. Όπως να μην ρωτήσουμε σώνει και καλά αν του αρέσει το σουβλάκι και μην του πουλήσουμε οικόπεδο με το ζόρι.
Γραφει Γιαννης ΤσακαλοςHobby Dogging: Γιατί πολλοί άντρες βγάζουν βόλτα το λουρί χωρίς τον σκύλο
Μια παράξενη αλλά υπαρκτή συνήθεια εξαπλώνεται στην Ευρώπη, με ανθρώπους να περπατούν κρατώντας λουρί χωρίς σκύλο. Μόδα, ανάγκη για κίνηση ή ένα σύγχρονο τελετουργικό ευεξίας;
Γραφει Νικη Κοντομηνα

