Η δεκαετής -και πλέον- αμφιλεγόμενη περίπτωση του #FreeBritney

Είναι η Britney Spears όμηρος του κερδοσκόπου πατέρα της, Jamie;

Τα τελευταία 13 χρόνια, το 'καθεστώς' επιτροπείας υπό το οποίο ζει η Britney Spears αποτελεί ένα αίνιγμα για τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, αλλά μόλις φέτος στις 23 Ιουνίου -όταν επιτράπηκε επιτέλους στην τραγουδίστρια να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη- αποκαλύφθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης που θυμίζει περισσότερο ομηρία. Σε μια συγκλονιστική ομιλία 23 λεπτών, η 39χρονη pop star κατέθεσε χωρίς περιστροφές τις καταχρηστικές συνθήκες της ιδιότυπης αυτής κηδεμονίας από τον πατέρα της, επιβεβαιώνοντας ότι το #FreeBritney είχε και έχει λόγο ύπαρξης . Στην προκάτ δήλωση της, η Spears ισχυρίστηκε ότι της έδινε φάρμακα παρά τη θέλησή της, την ανάγκαζε να εργαστεί, ενώ δεν ήταν σε θέση να παντρευτεί και να αποκτήσει παιδιά λόγω της αδυναμίας της να αφαιρέσει το ενδομήτριο σπείραμα το οποίο άφησε να εννοηθεί ότι της είχε επιβληθεί.

Στο μεταξύ, οι σχετικές πληροφορίες που έρχονται σταδιακά στο φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, αποδεικνύουν ουσιαστικά το ότι η Spears προσπαθεί εδώ και χρόνια να απαλλαχθεί από αυτήν την κατάσταση, επιβεβαιώνοντας τις υποθέσεις των ψυχολόγων και διάφορων fans της που οδήγησαν στη δημιουργία του #FreeBritney στα τέλη των 00s. Η μαρτυρία της ήρθε μετά από ένα ρεπορτάζ - έκπληξη από τους The New York Times σύμφωνα με το οποίο εκείνη συστηματικά εξέφραζε την αντίθεσή της στο γεγονός ότι ο πατέρας της διαχειρίζεται τα οικονομικά της και κατ᾽επέκταση την καθημερινότητά της. Η επιτροπεία, η ενδεχόμενη ψυχική ασθένεια και η προσωπική αυτονομία αποτελούν περίπλοκα ζητήματα που απαιτούν ιδιαίτερη ανάλυση, ωστόσο παρακάτω μπορείς να διαβάσεις εν τάχει όλα όσα έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από τη συγκεκριμένη περίπτωση που τελικά αποδεικνύεται ακόμη πιο σκιώδης από ό,τι υποψιάζονταν οι αφοσιωμένοι fans της Britney.

Τι είναι επιτροπεία

Η επιτροπεία χρησιμοποιείται ως όρος για τη συμφωνία στην οποία ένας κηδεμόνας λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση ενός άλλου ατόμου και ορισμένες πτυχές της ζωής του. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να επιβληθεί μία επιτροπεία ποικίλουν: Συχνά ορίζεται για άτομα που εμφανίζουν άνοια ή κάποια άλλη εξουθενωτική σωματική ή ψυχική ασθένεια. Συνήθως διαρκεί περίπου ένα χρόνο και, είτε ανανεώνεται χρόνο με το χρόνο είτε καταργείται όταν θεωρηθεί ότι δεν είναι πια αναγκαία. Στην περίπτωση της Spears μιλάμε για πάνω από μία δεκαετία, κατά την οποία ο πατέρας της πρέπει να εγκρίνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις που παίρνει και αφορούν στις επιχειρήσεις, την υγεία, το εκλογικό της δικαίωμα και την προσωπική της ζωή (π.χ το ενδεχόμενο ενός γάμου). 

Πώς κατέληξε η Britney Spears υπό την κηδεμονία του πατέρα της, Jamie 

Το 2007, η Britney Spears είχε μία πραγματικά κακή χρονιά σε δημόσια θέα κιόλας εξαιτίας του δύσκολου επαγγελματικού της προγράμματος, των παπαράτσι, αλλά και του διαζυγίου της από τον Kevin Federline. Σε συνέντευξή της το 2017 στα ισραηλινά μέσα η Spears διευκρίνισε: "Η ζωή μου ελεγχόταν από υπερβολικά πολλούς ανθρώπους και αυτό δεν σου επιτρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Σε αυτήν την περίπτωση, όταν δεν έχεις τον έλεγχο, δεν ενθουσιάζεσαι τόσο, υπάρχει λιγότερο πάθος όσον αφορά στη μουσική". Ήταν στις αρχές του 2008, όταν η 27χρονη τραγουδίστρια φέρεται να κλειδώθηκε σε ένα δωμάτιο με τον γιο της, με αποτέλεσμα λίγες ημέρες αργότερα να οδηγηθεί παρά τη θέλησή της σε ψυχιατρική κλινική.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο πατέρας της ανέλαβε την έκτακτη προσωρινή κηδεμονία της κόρης του, τη συμφωνία της οποίας υπέγραψε μαζί με το δικηγόρο Andrew Wallet. Οι δύο τους διατήρησαν την επιτροπεία, η οποία κατέστη στη συνέχεια σταθερό καθεστώς. Αξίζει να σημειωθεί, ότι έκτοτε ο Jamie Spears έχει κυριολεκτικά θησαυρίσει εις βάρος της, με κάποιους από τους fans της Britney να τον παρομοιάζουν σε θηριοδαμαστή που υποβάλλει την κόρη του σε νούμερα τσίρκου ώστε να αποφέρει τα επιθυμητά κέρδη. 

Αφού όλα αυτά διαδραματίζονταν επί μία δεκαετία και ενώ παράλληλα δημοσιεύονταν διάφορα στοιχεία που έβαζαν σε περισσότερες υποψίες τους fans της τραγουδίστριας για την κατάσταση στην οποία είχε μπλεχτεί, η Spears οδηγήθηκε και πάλι σε ειδικό κέντρο ψυχικής υγείας και αποκατάστασης στις αρχές Απρίλη του 2019. Στο τέλος του ίδιου μήνα, είχε προσπαθήσει να 'κατευνάσει' τα πνεύματα και το σάλο που είχε δημιουργηθεί μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram, επισημαίνοντας ότι η οικογένειά της δέχεται απειλές για τις ζωές των μελών της και πως "όλα είναι καλά" αναφορικά με την ίδια. 

>Διάβασε ακόμη: Όλα όσα λέει (και δε λέει) το Framing Britney Spears

Το κίνημα #FreeBritney

Η φράση "Free Britney" φέρεται να εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο fan site BreatheHeavy.com fan site το 2009, όταν οι θαυμαστές της ξεκίνησαν να επεξεργάζονται τα δεδομένα της κατάστασης και να κάνουν εικασίες σχετικά με τη σχέση της Spears με την οικογένειά της και την αναγκαιότητα της επιτροπείας.

Η διαδικτυακή εκστρατεία δημιουργήθηκε κυρίως από θαυμαστές της που ισχυρίζονταν ότι η τραγουδίστρια ήταν ικανή να λαμβάνει αποφάσεις και ότι της απαγορευόταν η δυνατότητα να το κάνει από το νόμο. Μάλιστα, πυροδότησε ακόμη περισσότερες διαμαρτυρίες στο δυτικό Χόλιγουντ, με τους υποστηρικτές της να απαιτούν την απελευθέρωση της Britney από την επιτροπεία. Επίσης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φρόντιζαν να βρίσκονται έξω από τα δικαστήρια κατά τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων ακροάσεων. 

Φτάνοντας στο 2020, οι fans της τραγουδίστριας που ποτέ δε σταμάτησαν να προσπαθούν να σώσουν το ίνδαλμά τους, της ζητούσαν σε σχόλιά τους στο Instagram "σε περίπτωση που χρειαζόταν τη βοήθειά τους, να ποστάρει συγκεκριμένα πράγματα, όπως ένα περιστέρι ή να φορέσει κίτρινο μπλουζάκι", ώστε να πάρουν το μήνυμα και να επέμβουν. Εκείνη, μπορεί να μην αντιδρούσε ακριβώς όπως της ζητούσαν, ωστόσο ανταποκρινόταν με τέτοιο τρόπο που μπορούσε -όπως και έγινε- να εγείρει περισσότερα ερωτηματικά. Ένα χρόνο αργότερα (φέτος), το καταγγελτικό ντοκιμαντέρ Framing Britney Spears τους έδωσε ένα περισσότερο και κυρίως, επίσημο, πάτημα για να συνεχίσουν τη δράση τους. Η κατάθεση της Britney στις 23 Ιουνίου που αποκάλυπτε την πρόσληψη λιθίου ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα. 

"Είναι ένα ισχυρό φάρμακο. Μπορεί να επιδεινωθεί η ψυχική κατάσταση όποιου του προσλαμβάνει για περισσότερο από 5 μήνες. Ένιωσα μεθυσμένη, δε μπορούσα καν να συνομιλήσω με τη μητέρα μου ή τον πατέρα μου για τίποτα. Μου είχαν έξι διαφορετικές νοσοκόμες", ανέφερε για να λύσει την απορία όλων, για ποιο λόγο δεν κινήθηκε νωρίτερα για την άρση της "άρρωστης" αυτής επιτροπείας: Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δε γνώριζε πως είχε αυτό το δικαίωμα και θεωρούσε ότι κανείς δε θα την πίστευε. 

Η δεκαετής -και πλέον- αμφιλεγόμενη περίπτωση του #FreeBritney Chris Farina/Corbis via Getty Images
Η Britney με τον πατέρα της Jamie, τον αδερφό της Bryan και τη μητέρα της Lynne

Η στάση της υπόλοιπης οικογένειας

Μακράν το πιο ανησυχητικό όλων, εάν θεωρήσουμε ότι όντως η Britney είναι θύμα της ίδιας της της οικογένειας, είναι πως διαφαίνεται ένα είδος γενικής σκευωρίας με τους πάντες να εμπλέκονται. Αν εξαιρέσουμε τη μητέρα της, Lynn που απλά ζήτησε να συμμετέχει πιο ενεργά στην επιτροπεία, η αδερφή της, Jamie Lynn έχει μιλήσει άπειρες φορές στα ΜΜΕ υπερασπιζόμενη τις τακτικές του πατέρα της και ξεσπώντας εναντίον των fans που έκαναν δυσκολότερο το έργο τους. Στις 22 Ιουνίου παρεμπιπτόντως, μία ημέρα πριν από τις σοκαριστικές αποκαλύψεις της αδερφής της στο δικαστήριο, έκανε μία δημοσίευση στο Instagram σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα οικεία πρόσωπα των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, όπως ο Kanye West. 

Μετά από όλα τα παραπάνω, μένει να δούμε τι θα αποφανθεί εκ νέου το δικαστήριο για το μέλλον της Britney.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.