Μήπως είσαι αλκοολικός; Ο ΠΟΥ έχει την απάντηση

Καλό είναι να ξέρεις μήπως 'φλερτάρεις' επικίνδυνα με το ενδεχόμενο.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε ότι το παρακάνουμε με το ποτό ή ότι ακόμη η κατανάλωσή του μας επηρεάζει τόσο ώστε να μειώνει τα αντανακλαστικά μας με ή χωρίς τιμόνι να μεσολαβεί. Τα στοιχεία ερευνών που αφορούν σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης άλλωστε. Σε περίπτωση που θέλεις να μάθεις αν φλερτάρεις με την έννοια του αλκοολικού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πολύ συγκεκριμένη απάντηση. 

Σύμφωνα με το πασίγνωστο πλέον Another Round που κέρδισε όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας φέτος και οδεύει πλέον διασκευασμένο από τον Leonardo Di Caprio προς Χόλιγουντ, γεννηθήκαμε όλοι με 5% αλκοόλ στο αίμα μας (και πρέπει να το διατηρούμε σε καλή κατάσταση, γεγονός που επιτυγχάνεται μόνο πίνοντας όλη μέρα). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ λοιπόν, ακολουθώντας τη ρουτίνα των χαρακτήρων στην ταινία του Thomas Vinterberg (όπου οι πρωταγωνιστές αποφασίζουν να είναι λιγάκι μεθυσμένοι συνεχώς), αυτό είναι κανονικός αλκοολισμός. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο Homer Simpson είναι ένας επικίνδυνος αλκοολικός, όπως και ο Barney Gómez.

Είσαι ή δεν είσαι αλκοολικός;

Πολλοί από εμάς που θεωρούμε εαυτούς social drinkers, μερικές φορές αναρωτιόμαστε μήπως πίνουμε πάρα πολύ. Σίγουρα, λίγοι άνθρωποι παραδέχονται τον αλκοολισμό τους έως ότου διαγνωστούν, έχοντας περάσει ήδη φάση άρνησης. Ως εκ τούτου, στρεφόμαστε για τις σωστές απαντήσεις σε μία μελέτη του ΠΟΥ που αποκαλύπτει εάν είμαστε όντως αλκοολικοί, υποψήφιοι στη λίστα ή απλά φυσιολογικοί άνθρωποι που πίνουν τις σωστές ποσότητες μπύρας ή mezcal. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει ένα τεστ που προσδιορίζει εάν πάσχουμε από διαταραχή χρήσης αλκοόλ (AUDIT) και κατά πόσο μπορεί να μας προκαλέσει προβλήματα υγείας. 

Αυτό το τεστ περιλαμβάνει συγκεκριμένες βασικές ερωτήσεις, όπως: "Πόσο συχνά κατά τον περασμένο χρόνο διαπιστώσατε ότι δε μπορούσατε να σταματήσετε να πίνετε όταν ξεκινήσατε;" Εάν η απάντησή σου έδειξε ότι ξεπερνά τα μισά της χρονιάς (και όχι, ο ΠΟΥ δε νοιάζεται για το αν υπάρχει πανδημία ή όχι), έχεις ήδη κερδίσει πόντους για να μπεις στην κατηγορία των αλκοολικών. Επιπλέον, ο ΠΟΥ θέτει ένα άλλο σημαντικό ερώτημα στο εν λόγω τεστ: "Πόσο συχνά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους δεν κάνατε αυτό που συνήθως αναμένεται από εσάς εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ;" Εάν η απάντησή σου υπερβαίνει το 50%, τότε αντιμετωπίζεις πρόβλημα όντως. Στο υπόλοιπο του τεστ που είναι ακόμα διαθέσιμο στον επίσημο ιστότοπό του, ο ΠΟΥ εξετάζει τις συνήθειές μας και την ποσότητα των ποτών που πίνουμε εβδομαδιαίως.

Μεταξύ μας, λίγη κοινή λογική δε βλάπτει: Σε περίπτωση που προτιμάς να προσθέσεις βότκα στα δημητριακά σου αντί για γάλα, δε χρειάζεσαι κανέναν παγκόσμιο οργανισμό υγείας για να καταδείξει την άσχημη τροπή της κατάστασης. 

Για τον ΠΟΥ πάντως, το πιο επικίνδυνο και εθιστικό ναρκωτικό είναι το αλκοόλ, λόγω της συχνότητας των περιστατικών που προκαλούνται από την κατανάλωσή του και λόγω της παράπλευρης ζημιάς από αυτήν. Όταν το αλκοόλ γίνεται συνήθεια και η κατανάλωσή του ρουτίνα, τότε αναπόφευκτα επηρεάζει τις προσωπικές και εργασιακές μας σχέσεις.

Εντωμεταξύ, το BBC παρουσίασε επίσης στην Αγγλία, τρία χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν αν είμαστε λειτουργικά εθισμένοι στο αλκοόλ:

1. Η κατανάλωση αλκοόλ για να αισθανθούμε ασφαλείς και να χαλαρώσουμε από το άγχος

H χρήση αλκοολούχων ποτών ως αντικαταθλιπτικό υποδηλώνει πρόβλημα εθισμού. H μελέτη διευκρινίζει ότι πρόκειται για περιπτώσεις που μεθάμε κάθε βράδυ για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε όχι για εκείνη τη μία μπύρα που πίνουμε μετά τη δουλειά το απόγευμα.

2. Η άρνηση ότι πίνουμε πολύ ή ο εκνευρισμός όταν οι δικοί μας άνθρωποι μας προειδοποιούν

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το πρώτο σημάδι του εθισμού είναι η άρνηση ότι υπάρχει πρόβλημα και η επιμονή ότι ξέρουμε τι κάνουμε και ότι το ελέγχουμε. 

3. Η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο σε εξόδους με φίλους ή ειδικές περιπτώσεις, αλλά σε ιδιωτικές στιγμές

Δε θεωρείσαι social drinker αν πίνεις μόνος σου στο σπίτι ή κυκλοφορείς γενικώς με ένα ποτήρι στο χέρι. Αν δεν είσαι ήδη αλκοολικός, τότε σίγουρα πλησιάζει η στιγμή. 

Από την άλλη βέβαια, έρευνα με τις ευλογίες του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ισπανίας μας διαβεβαιώνει ότι δύο μπύρες την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης. Το ηθικό δίδαγμα της όλης υπόθεσης είναι το πιο απλό, όπως πάντα δηλαδή: Μέτρον άριστον και δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε γενικώς.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης