Γιατί δεν πρέπει να πιείς αλκοόλ μετά το εμβόλιο

Πώς τα πολλά ποτά μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να εντείνουν τις παρενέργειές του.

Εδώ και λίγες ημέρες, κάθε πολίτης της χώρας μας που είναι άνω των 30 ετών έχει το δικαίωμα να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, με τους περισσότερους νέους να έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ή να έχουν κλείσει το ραντεβού τους, υπό το γόητρο ενός πιο ανέμελου καλοκαιριού, μιας και η ανοσία που θα μας χαρίσει θα μας φέρει, επιτέλους, πιο κοντά.

Back to life, back to normality?

Το ότι μετά την πρώτη δόση του εμβολίου θα αρχίσουμε σιγά σιγά να επιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες και να πίνουμε τα κρασιά/κοκτέιλ/μπίρες μας σε γυάλινο ποτήρι αντί για πλαστικό, δεν σημαίνει και ότι μπορούμε ξαφνικά να αρχίσουμε να τα καταναλώνουμε λες και υπόκειται στο άμεσο μέλλον κάποια ποτοαπαγόρευση.

Κι αυτό γιατί ενώ το να πιούμε ένα παλιομοδίτικο, αρωματικό βερμούτ δεν πρόκειται να μας κάνει κακό, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος στο εμβόλιο. Μάλιστα, υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ακόμα και ένα με δύο ποτά μπορεί να το κάνουν λιγότερο αποτελεσματικό, παρότι, γενικά, οι έρευνες λένε ότι μακροπρόθεσμα οι μικρές ποσότητες αλκοόλ ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τις φλεγμονές.

Αντίθετα, αν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ επιβαρύνεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, με το υπερβάλλον αλκοόλ να μπορεί δυνητικά να παρέμβει στην ανταπόκριση του οργανισμού σου στο εμβόλιο. Εφόσον μάλιστα του παίρνει αρκετές εβδομάδες για να κάνει το σώμα σου να παράγει αρκετά αντισώματα για τον κορονοϊό, οτιδήποτε μπορεί να παρέμβει στην ανοσοποιητική σου ανταπόκριση θα πρέπει να αποφεύγεται.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας

Σύμφωνα με μία έρευνα σχετικά με τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ στην ανοσοποιητική ανταπόκριση του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στο Center for Virus Research του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, αν πίνεις με μέτρο είσαι ασφαλής.

Επικίνδυνο είναι το να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ επειδή τα αποτελέσματά του στα βιολογικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού, είναι αρκετά σοβαρές και εμφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από την κατανάλωση.

Τι σημαίνει να πίνεις με μέτρο

Το να πίνεις με μέτρο σημαίνει να μην υπερβαίνεις τα δύο ποτά την ημέρα, ενώ "γερά ποτήρια" θεωρούνται όσοι ξεπερνούν τα τέσσερα. Κι όταν λέμε ποτό δεν εννοούμε να γεμίζεις ένα νεροπότηρο με βότκα σκέτη, χωρίς καν πάγο, αλλά ένα ποτήρι κρασί, ένα κοκτέιλ ή ένα κουτάκι μπίρα των 330 ml.

Αλκοόλ-Ανοσοποιητικά κύτταρα: 1-0

Σύμφωνα με έρευνες η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πέραν του ότι παρεμβαίνει στην ανοσοποιητική ανταπόκριση του οργανισμού σου, σε κάνει πιο επιρρεπή σε μολύνσεις από βακτήρια και ιούς. Πώς; Αποτρέποντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σου συστήματος από το να "ταξιδέψουν" στο σημείο της μόλυνσης και να κάνουν το καθήκον τους, δηλαδή να κατατροπώσουν τους ιούς, τα βακτήρια και τα μολυσμένα σου κύτταρα. Επίσης, το αλκοόλ κάνει πιο εύκολο στα παθογόνα το να καταλάβουν τα κύτταρά σου.

Οι παρενέργειες του υπερβολικού αλκοόλ, μετά το εμβόλιο

Ένας ακόμα λόγος για να μειώσεις το αλκοόλ που πίνεις μετά την πρώτη δόση του εμβολίου σου (εκτός κι αν κάνεις το μονοδοσικό, οπότε μετά την πρώτη και τελευταία του δόση) είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μαζί με το hangover, μπορούν δυνητικά να εντείνουν τις παρενέργειες του εμβολίου, όπως τον πυρετό, τη γενική αίσθηση αδιαθεσίας και τους μυϊκούς πόνους.

> Διάβασε ακόμα: Με το εμβόλιο μπορείς να (ξανα)ζήσεις. Τόσο απλά.

Το να πίνεις με μέτρο, από την άλλη, δεν φαίνεται να προκαλεί κάτι τέτοιο. Μέσα από μία μελέτη στην οποία οι επιστήμονες εξέθεσαν 391 ανθρώπους σε 5 διαφορετικά είδη ιών που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα, βρέθηκε ότι όσοι έπιναν ένα με δύο ποτά την ημέρα δεν ανέπτυσσαν συμπτώματα κρυολογήματος, αρκεί να μην ήταν καπνιστές.

Με δύο λόγια, για να κρατάς λογαριασμό, σέρβιρε το τσιπουράκι σου σε κρασοπότηρο και μην το πίνεις κατευθείαν από την νταμιτζάνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.