Στον κόσμο του καφέ, κάθε λεπτομέρεια μετράει. Από την επιλογή των κόκκων μέχρι τη σχολαστική προετοιμασία, κάθε βήμα επηρεάζει την τελική εμπειρία.
Ωστόσο, μια πτυχή που συχνά παραβλέπεται είναι το συνοδευτικό ποτήρι νερό κατά το σερβίρισμα του καφέ, μια πρακτική που είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα του καφέ.
Ο ξεχασμένος κανόνας του καφέ
Φαντάσου να παραγγείλεις έναν καφέ και να σου σερβίρουν ένα μικρό ποτήρι νερό, χωρίς να το έχεις ζητήσει. Στην Ελλάδα, αυτή η χειρονομία είναι εξαιρετικά συνηθισμένη. Το ποτήρι νερό που συνοδεύει τον καφέ έχει έναν κρίσιμο σκοπό: να προετοιμάσει τον ουρανίσκο για να εκτιμήσεις πλήρως όλες τις αποχρώσεις του καφέ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νερό λειτουργεί ως εξουδετερωτής του ουρανίσκου. Πριν από την πρώτη γουλιά καφέ, η κατανάλωση νερού βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων στο στόμα που μπορεί να επηρεάσουν τις πολύπλοκες και λεπτές γεύσεις του καφέ. Οι Sebastien Racineux και Chung-Leng Tran, στο βιβλίο τους, "Η τέχνη του καφέ", εξηγούν ότι οι πρωτεΐνες του σάλιου και η πιθανή ξηροστομία μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη της γεύσης του καφέ. Ως εκ τούτου, το νερό καθαρίζει τον ουρανίσκο, αφήνοντάς τον έτοιμο να συλλάβει όλες τις νότες και τα αρώματα που έχει να προσφέρει ο καφές. Συνεπώς, αν δεν πιεις νερό πιο πριν, το πιο πιθανό είναι να μην καταλάβεις ακριβώς τη γεύση του καφέ.
Συνήθη λάθη και παρεξηγήσεις
Στο Μεξικό, αλλά και σε άλλα μέρη που είναι λιγότερο εξοικειωμένα με αυτή την πρακτική, είναι σύνηθες το νερό να σερβίρεται μετά την κατανάλωση καφέ, ή ακόμα χειρότερα, να θεωρείται απαραίτητο μετά την κατανάλωση καφέ. Αυτό όχι μόνο αντιβαίνει στους κανόνες της καλής εξυπηρέτησης του καφέ, αλλά μπορεί επίσης να ερμηνευτεί ως έλλειψη εκτίμησης για τη σχολαστική δουλειά του barista.
Εάν μετά την κατανάλωση του καφέ σου αισθάνεσαι την ανάγκη να καθαρίσεις τον ουρανίσκο σου με νερό ή θέλεις να βουρτσίσεις τα δόντια σου, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι η ποιότητα του καφέ δεν ήταν η αναμενόμενη.
Η σημασία του τελετουργικού
Οι λάτρεις του καφέ γνωρίζουν ότι ο καφές δεν είναι απλώς ένα ρόφημα για να ξυπνήσεις ή να απολαύσεις μια στιγμή. Είναι μια τελετουργία που ξεκινά με την προσεκτική επιλογή των κόκκων και κορυφώνεται με τη γευσιγνωσία, κατά την οποία κάθε πτυχή πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία για να προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία. Μέρος αυτής της τελετουργίας, όπως διδάσκεται στα καλύτερα καφεκοπτεία, είναι η συνοδεία νερού για τη σωστή προετοιμασία και τον καθαρισμό του ουρανίσκου.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.