
Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ στην πόρτα του ψυγείου και γιατί
Η σωστή οργάνωση του ψυγείου δεν έχει να κάνει μόνο με την τάξη. Κάποια τρόφιμα χαλάνε πιο γρήγορα αν τα βάζουμε στην πόρτα. Δείτε ποια είναι και πού πρέπει να τα αποθηκεύετε σωστά.
Μετά από κάθε επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, η στιγμή που ανοίγουμε το ψυγείο για να τακτοποιήσουμε τα ψώνια μοιάζει ρουτίνα. Στην πραγματικότητα όμως, η οργάνωση του ψυγείου δεν είναι μόνο θέμα τάξης αλλά και ασφάλειας.
Η θερμοκρασία δεν είναι ίδια σε όλα τα σημεία του, κάτι που σημαίνει ότι η λάθος αποθήκευση μπορεί να οδηγήσει πιο γρήγορα στην αλλοίωση των τροφίμων.
Η πόρτα του ψυγείου, για παράδειγμα, είναι το σημείο όπου η θερμοκρασία μεταβάλλεται περισσότερο, αφού ανοίγει και κλείνει συνεχώς. Και παρότι είναι το πιο βολικό μέρος, ειδικοί προειδοποιούν ότι κάποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να μένουν εκεί.
Γάλα
Το γάλα είναι ίσως το πιο συνηθισμένο λάθος. Οι περισσότεροι το τοποθετούν στην πόρτα, αλλά η υψηλότερη θερμοκρασία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και το χαλάει πιο γρήγορα. Η καλύτερη θέση του είναι στο πίσω μέρος του ψυγείου, όπου η ψύξη παραμένει σταθερή.
Αυγά
Αν και πολλά ψυγεία διαθέτουν ειδικό ράφι για αυγά στην πόρτα, δεν είναι η σωστή επιλογή. Εκεί η θερμοκρασία ανεβοκατεβαίνει και τα αυγά κινδυνεύουν να αλλοιωθούν. Το σωστό είναι να μένουν στο εσωτερικό ράφι, μέσα στη συσκευασία τους, ώστε να προστατεύονται από την υγρασία και τις μυρωδιές.
Κρέας και πουλερικά
Τα ωμά κρέατα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Εκτός από το ότι αλλοιώνονται εύκολα, τα υγρά τους μπορούν να μολύνουν άλλα τρόφιμα. Για αυτό πρέπει να φυλάσσονται πάντα στο κάτω ράφι, καλά κλεισμένα σε δοχείο ή τυλιγμένα.
Φρούτα και λαχανικά
Τα συρτάρια στο κάτω μέρος του ψυγείου δεν είναι τυχαία. Εκεί υπάρχει καλύτερος έλεγχος υγρασίας. Τα φρούτα χρειάζονται χαμηλότερη υγρασία, ενώ τα λαχανικά υψηλότερη, ώστε να παραμείνουν φρέσκα για περισσότερες μέρες.
Τυρί
Για τα τυριά – και συχνά και για τα αλλαντικά – υπάρχει το ειδικό λεπτό συρτάρι στο μέσο ή χαμηλότερα. Εκεί διατηρούνται κρύα, χωρίς όμως να παγώνουν, κάτι που θα αλλοίωνε τη γεύση και την υφή τους.
Και τι μένει για την πόρτα; Εκεί μπορούν να μπουν μόνο τρόφιμα που δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις αυξομειώσεις θερμοκρασίας: σάλτσες όπως κέτσαπ και μαγιονέζα, έτοιμα ντρέσινγκ για σαλάτες, καθώς και αναψυκτικά ή χυμοί.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Διαδικτυακό μπλακάουτ: Προβλήματα σε υπηρεσίες της Amazon παγκοσμίως - Ποιες άλλες εφαρμογές επηρεάζονται;
Χάος στο διαδίκτυο μετά από σοβαρή βλάβη στους Amazon Web Services (AWS), που "έριξε" εφαρμογές όπως τα Snapchat, Roblox, Fortnite και Zoom. Οι αναφορές για προβλήματα αυξάνονται ραγδαία και στην Ελλάδα.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςO 969 Rock FM κάνει το viral trend AI Elevator Challenge μια ροκ εμπειρία
Το πιο viral trend των social έγινε… ροκ! Ο 969 Rock FM μπαίνει στο AI Elevator Challenge και ανεβάζει τη φαντασία (και την ένταση) στα ύψη, παρέα με τους μεγαλύτερους θρύλους της ροκ.
Γιατί οι επιστήμονες εμπιστεύονται όλο και λιγότερο την Τεχνητή Νοημοσύνη
Νέα στοιχεία σκιαγραφούν τις αντιλήψεις της ερευνητικής κοινότητας για την τεχνητή νοημοσύνη το 2025, αναδεικνύοντας μεταβολές στη στάση απέναντι στην τεχνολογία.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΠώς μπορείς να μετατρέψεις τις φωτογραφίες σου σε βίντεο
Η Google φέρνει ένα νέο εργαλείο στο Gemini που επιτρέπει στους χρήστες να δίνουν ζωή στις φωτογραφίες τους, μετατρέποντάς τες σε εντυπωσιακά βίντεο με λίγα μόνο κλικ.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ λίστα με τα ισχυρότερα διαβατήρια - Εκτός Top 10 για 1η φορά οι ΗΠΑ, πού βρίσκεται η Ελλάδα
Ο Henley Passport Index για το 2025 δείχνει ποιες χώρες έχουν τα πιο "δυνατά" διαβατήρια. Δείτε τη θέση της Ελλάδας, τις αλλαγές για ΗΠΑ και Βρετανία και τις ανατροπές στην κατάταξη.
Το Xiaomi 15T Pro είναι ξεκάθαρα ένα απ' τα καλύτερα κινητά της χρονιάς [Tech Review]
Δοκιμάσαμε το νέο smartphone, Xiaomi 15T Pro, και σου μεταφέρουμε την εμπειρία μας.
Γραφει Παυλος Κρουστης