Tι είναι πάλι αυτή η Sexsomnia

Τι συμβαίνει όταν μία παραίσθηση παραείναι αληθινή.

Στην εποχή της πληροφόρησης -και της παραπληροφόρησης φυσικά- ο βομβαρδισμός από ανεπεξέργαστους, ολοκαίνουριους όρους και προσδιορισμούς είναι πια ρουτίνα. Σαφέστατα τα social media και η κοινοποίηση μέσω αυτών, πραγματικών αλλά και ανυπόστατων περιστατικών (fake news), ανεξαρτήτως κινήτρου φέρουν μερίδιο της ευθύνης, δίχως απαραίτητα να υπονοείται κάτι αρνητικό. Η πληροφορία εκεί έξω είναι άπειρη, η κατηγοριοποίησή της επίσης, όπως και η ανάγκη να δημιουργούμε φρέσκια ορολογία για να γνωρίζουμε για ποιο πράγμα μιλάμε. Εν ολίγοις, καλωσορίσατε στο 2021. Καμία έκπληξη λοιπόν δε μας προκάλεσε ο εντοπισμός του νεολογισμού sexsomnia, ελληνιστί της "σεξαϋπνίας". 

Η μαρτυρία ενός ανώνυμου συντάκτη στο αμερικανικό Esquire είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική για όσους αγνοούν ή αποτυγχάνουν να υποθέσουν περί τίνος πρόκειται. Περιγράφει τη νύχτα κατά την οποία συνειδητοποίησε ότι πάσχει από sexsomnia που στην πράξη θυμίζει περισσότερο με υπνοβασία με διάθεση για σεξ: Είχαν κοιμηθεί ήδη δύο ώρες με τη σύντροφό του, όταν την ξύπνησε με σκοπό να κάνουν σεξ. Τα προκαταρκτικά είχαν γίνει, και ακόμη σχεδόν λίγο πριν από τη διείσδυση, ο ίδιος κοιμόταν κανονικά. 

Το φαινόμενο και η "εξομολόγηση"

"Πάσχω από sexsomnia, μία διαταραχή ύπνου που μου προκαλεί τη διάθεση για σεξ ενόσω κοιμάμαι. Σκέψου κάτι σαν την υπνοβασία, αλλά αντί για περπάτημα, κατάλαβες", γράφει. Σχετική έρευνα αποκαλύπτει ότι η εν λόγω διαταραχή εμφανίζεται τριπλάσιες φορές στους άντρες και αποτελεί σύνηθες φαινόμενο να ξεκινούν και να ολοκληρώνουν την ερωτική πράξη χωρίς να έχουν ξυπνήσει. "Σε μένα, όπως το αντιλαμβάνομαι, συμβαίνει συχνά όταν είμαι αγχωμένος ή μου λείπει ύπνος, όταν πέφτω για ύπνο μεθυσμένος και σίγουρα όταν υφίσταται ένας συνδυασμός και των τριών. Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι υπάρχει ονομασία για αυτήν τη διαταραχή. Για χρόνια το είχα στο μυαλό μου σαν κάτι -ή κάποιον- που ενεργοποιείται μέσα μου τη νύχτα. Νομίζω αυτός και εγώ ανέκαθεν ήμασταν μαζί. [...]

Ήταν στην πρώτη μου μακροχρόνια σχέση στην οποία εγώ και η σύντροφός μου μοιραζόμασταν το ίδιο κρεβάτι μερικές φορές μες την εβδομάδα. Μετά από δύο-τρεις μήνες που ήμασταν μαζί, άρχισε να με επισκέπτεται. Συνήθως ανακτούσα τις αισθήσεις μου έχοντας το πρόσωπό μου θαμμένο ανάμεσα στους μηρούς της, ή μερικά λεπτά μετά τη διείσδυση. Αισθανόμουν λιγάκι σα να φορούσα μία μάσκα - η αντιληπτική μου ικανότητα ήταν σχεδόν 'σκεπασμένη' και υπάρχουν μόνο μερικά ψήγματα συναίσθησης που ξεχωρίζουν. [...]

Η αντίδραση της συντρόφου μου ήταν απρόσμενη- για εκείνη αυτές οι 'επισκέψεις' ήταν μία ευπρόσδεκτη έκπληξη. Ήμουν διαφορετικός· αυτός ήταν διαφορετικός. Της άρεσα, αλλά της άρεσε και αυτός. Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι αυτός είχε μία ένταση στο κρεβάτι που έλειπε από εμένα όταν ήμουν ξύπνιος. Αυτός ήταν επιβλητικός, εγώ ήμουν εξυπηρετικός. Εγώ προσπαθούσα να κατανοήσω τι της άρεσε, εκείνος έπαιρνε αυτό που ήθελε χωρίς να ρωτήσει. Άρχισα να αναρωτιέμαι, με τόσο πάθος που ξεσπούσε από μέσα μου κάθε νύχτα, ποιος ήταν πίσω από τη μάσκα; Εγώ ή αυτός;".

Ο συντάκτης παράλληλα, περιγράφει ότι σχεδόν συνήθισε να ξυπνάει 3-4 φορές το πρωί, ακούγοντας σχόλια του τύπου "χθες ήταν μία τρελή νύχτα" χωρίς να θυμάται τίποτα από όλα αυτά, πέρα από το ροχαλητό του. Προσπάθησε να σταματήσει το φαγητό και το ποτό πριν από τον ύπνο και όσες φορές αισθανόταν ξεθεωμένος από τη δουλειά προτιμούσε να κοιμάται στο σπίτι του μόνος του. Φοβόταν να μοιράζεται το ίδιο δωμάτιο με τη σύντροφό του, όπως επίσης στερούνταν διανυκτερεύσεις με φίλους του σε εκδρομές -όσες εν τέλει πήγε, ευτυχώς δε συνέβη τίποτα περίεργο. 

Όταν ξεκίνησε να διαβάζει forums και άρθρα στο διαδίκτυο με τίτλους "Το αγόρι μου βίασε την πρώην του στον ύπνο του" και "Φερόμενοι ως βιαστές ισχυρίζονται ότι υποφέρουν από sexsomnia", και αντιμετωπίζει κρίσεις πανικού, κατάλαβε ότι έπρεπε να απευθυνθεί σε ψυχολόγο. "Ευτυχώς εκείνος ποτέ δεν επιβλήθηκε σε κανέναν. Αν ο άνθρωπος που βρισκόταν στην πλευρά του αποδέκτη δεν έδειχνε ενδιαφέρον, απλά γυρνούσε πλάτη με ένα χαζό χαμόγελο στο πρόσωπο και επέστρεφε στο χαρούμενο, θορυβώδη ύπνο του. Δεν ήταν ο Freddy Krueger, ήταν ο Bugs Bunny με στύση", επισημαίνει. 

H λύτρωση

"Στην ψυχοθεραπεία, συνεδρία με τη συνεδρία, εκείνος άρχισε να μιλάει μέσα μου. Ξάπλωνε εκεί συγκεντρώνοντας όλα τα χρόνια που ευχόταν να είχε μιλήσει για τον εαυτό του. Κύματα θυμού, εξηγούσε, μαίνονταν μέσα του για δεκαετίες. Δεν ήταν μόνο θυμός, ωστόσο, ούτε ήταν μόνο σεξ. Ήταν χαρά. Λαχταρούσε τη χαρά. Ο θεραπευτής μου με δίδαξε τη φράση "οργή της λίμπιντο" ή "ενέργεια της λίμπιντο". Με ενθάρρυνε να σκεφτώ τη λίμπιντο ως κάτι περισσότερο από μία απλή σεξουαλική διέγερση. Είναι μια δύναμη ζωής. Είναι επιθυμία, ενθουσιασμός, έκπληξη, αγάπη, θέλω, ανάγκες, σεξ - είναι μία ολόκληρη κατάσταση. Και προφανώς, έχω πολύ από αυτό. Τόσο πολύ, στην πραγματικότητα, που διαχέεται στην ασυνείδητη ζωή μου και ανοίγει διακόπτες όταν υποτίθεται ότι είναι απενεργοποιημένοι. [...]

Δεν ήταν άντρας στην πραγματικότητα. Ήταν ένα παιδί. Ένα ευαίσθητο μικρό παιδί που το μόνο που ήθελε ήταν να αισθανθεί όλα τα συναισθήματα του να είσαι ζωντανός. Είναι μαζί μου αυτήν τη στιγμή. Ήρθε η ώρα να δει το φως της ημέρας", καταλήγει. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος