Η καλύτερη εποχή για να κάνεις σεξ, σύμφωνα με την επιστήμη

Και επισήμως, έχει ξεκινήσει.

Το ότι το σεξ την άνοιξη, ως εμπειρία, παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με τις άλλες εποχές του χρόνου, είναι κάτι το οποίο αν για κάποιον λόγο -που ίσως να πρέπει να τον κοιτάξεις ίσως και όχι- δεν το γνωρίζεις από προσωπική εμπειρία, μάλλον θα έχεις ακούσει να μιλούν γι' αυτό. Στην ουσία, το σεξ την άνοιξη είναι πιο συχνό και πιο έντονο, κάτι που πλέον ήρθε να μας το επιβεβαιώσει και η επιστήμη.

Όπως θα δούμε στη συνέχεια, σύμφωνα με συγκεκριμένες έρευνες και επιστήμονες από τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους κλάδους όπως η βιολογία και η ψυχολογία, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες όπως το πέρας του χειμώνα, οι φυσικοί αναπαραγωγικοί κύκλοι, αλλά και η παραγωγή συγκεκριμένων ουσιών έπειτα από την έκθεσή μας στον ήλιο, που έχουν το δικό τους (θετικό) αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε το σεξ.

Για μία θέση στον ήλιο

Εν μέρη, το γεγονός του ότι η επιθυμία να κάνουμε σεξ αυξάνεται ήδη από τον Μάρτιο, οφείλεται στην ευνοϊκή αλλαγή του κλίματος. Καθώς η μέρα διαρκεί περισσότερο, η όλο και μεγαλύτερη έκθεσή μας στον ήλιο διεγείρει τη σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή με κρίσιμο ρόλο για την καλή μας διάθεση, ο οποίος κατά κάποιον τρόπο συνδέεται και με τη σεξουαλική διέγερση. 

Η καλύτερη εποχή για να κάνεις σεξ, σύμφωνα με την επιστήμηiStock

Άνθρωπος και ζώα

Δεν είναι, όμως, μόνοι οι άνθρωποι που κάνουν σεξ με μεγαλύτερη ένταση κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Ένα παρόμοιο φαινόμενο επιβεβαιώνεται από μελέτες που συνδέουν την αύξηση της επιθυμίας για ζευγάρωμα με τους βιολογικούς κύκλους που υπάρχουν στη φύση: τη μετανάστευση των αποδημητικών πουλιών, το ξύπνημα των ζώων που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και, εννοείται, την περίοδο της αναπαραγωγής.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη που ανέλυσε τον αναπαραγωγικό κύκλο διαφορετικών ειδών του ζωικού βασιλείου, το πρόγραμμα της αναπαραγωγής των ζώων σε περιοχές με ψυχρό κλίμα, όπως στον Αρκτικό Κύκλο, επηρεάζεται από τη χρονική στιγμή που οι πάγοι θα αρχίσουν να λιώνουν.

> Διάβασε ακόμη: Ένας οδηγός για καλύτερο σεξ

Επίσης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χρόνιγκεν στην Ολλανδία, παρατήρησαν ότι η κορύφωση της παραγωγής συγκεκριμένων ουσιών στον οργανισμό κάποιων ειδών πτηνών και θηλαστικών, συνδέεται με την επιμήκυνση της διάρκειας της ημέρας.

Κάποιες από αυτές τις ουσίες, όπως η μελατονίνη, η οποία υπάρχει και στους ανθρώπους, έχει αντίκτυπο στην αυξημένη απελευθέρωση αναπαραγωγικών ορμονών που αποσκοπούν στην προσέλκυση ερωτικών συντρόφων.

Ζέστη κι όποιος αντέξει

Η αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας κατά τη διάρκεια της άνοιξης, λοιπόν, αρχίζει να βγάζει και επιστημονικό νόημα. Με το που πιάνουν οι πρώτες ζέστες και έρχεται σιγά σιγά η άνοιξη, ακόμα και τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη αρχίζουν να ξυπνούν, να ψάχνουν για φαγητό και, σε κάποιες περιπτώσεις, για παρέα.

Όσον αφορά τους ανθρώπους; Το φλερτ είναι παντού και οι ψυχολόγοι παρατηρούν ότι κατά τη διάρκεια των μηνών της άνοιξης παρουσιάζεται ένα αυξημένο ενδιαφέρον για προγράμματα και θεραπείες που στοχεύουν στην ανεύρεση συντρόφου και για το πώς να κάνεις πιο αποτελεσματικά ραντεβού.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί πρέπει να κάνεις περισσότερο σεξ τους επόμενους μήνες

Ξεχνιέται το σεξ;

Χωρίς αμφιβολία, η άνοιξη του 2021 είναι διαφορετική με όλα αυτά τα μέρα που συνεχίζουν να μας περιορίζουν για το καλό της υγείας μας. Παρόλα αυτά, η φύση μας θα συνεχίσει κανονικά να κάνει τον συνηθισμένο της κύκλο, αυξάνοντας την επιθυμία μας για σεξ. Γιατί, προφανώς, σεξ ανίκατε μάχαν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.