4 φράσεις που δεν πρέπει να λες στις γυναίκες

Όχι μόνο την 8η Μαρτίου, αλλά ποτέ.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 08 Μαρτίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, 8 Μαρτίου και όπως κάθε χρόνο οι τρυφερές αφιερώσεις, τα εμπνευσμένα quotes, τα λουλούδια και τα σοκολατάκια (όχι αυτά που ξέμειναν από τον Άγιο Βαλεντίνο) και οι ευχές στις γυναίκες, που είναι μητέρες, αδερφές, φίλες, συνάδελφοι, σύζυγοι, σύντροφοι ή απλά γυναίκες χωρίς κάποιον προσδιορισμό, αγγίζουν για μεγάλη μερίδα του κόσμου τα όρια του κλισέ, ίσως και του αστείου.

Αντί ευχών φτιάξαμε μία μίνι μαύρη λίστα με 4 φράσεις που καλό θα ήταν να μην λένε οι άντρες στις γυναίκες όχι μόνο τη σημερινή, αλλά κάθε μέρα.

4 φράσεις που δεν πρέπει να λες στις γυναίκες

"Δεν είναι όλοι οι άντρες..." (βιαστές, δολοφόνοι, απίστοι)

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η συνήθεια του να παίρνεις προσωπικά και να προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα είναι κακή και ενοχλητική. Για παράδειγμα, όταν γίνεται μία συζήτηση γύρω από τη βία και τα δύο φύλα, είτε πρόκειται για ενδοοικογενειακή, είτε για σεξουαλική, είτε για ψυχολογική, η συνηθέστερη αντίδραση από την αντρική πλευρά είναι "Όχι όλοι οι άντρες"/"Δεν είναι όλοι οι άντρες"/"Μην μας βάζεις όλους στο ίδιο καζάνι".

Ξεκαθαρίζουμε το εξής: Κανείς δεν βάζει κανέναν στο ίδιο καζάνι, μιας και υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ του "Όλοι οι άντρες είναι βίαιοι" (που κανένας με σώας τα φρένας δεν θα πει κάτι τέτοιο) και του "Το μεγαλύτερο μέρος της βίας προέρχεται από τους άντρες" (που είναι στατιστικά αποδεδειγμένα). Η πρώτη φράση είναι ψευδής και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η δεύτερη είναι δυστυχώς μία συνειδητοποίηση, που οι γυναίκες δεν πρέπει να την γενικεύουν και οι άντρες να μην την εκλαμβάνουν ως προσβολή.

"Εσείς οι γυναίκες πρέπει..."

Ο τοξικός ανδρισμός, ο πατερναλισμός και ο μισογυνισμός εκείνων που από θέση ισχύος λένε στις γυναίκες -στον χώρο εργασίας, στο σπίτι, στις σχέσεις- τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν είναι ένα φαινόμενο που δεν σταμάτησε ποτέ να είναι ορατό στις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

"Ακόμα να γίνεις μητέρα;"

Το να γίνεις πατέρας είναι προσωπική σου επιλογή. Το να γίνει εκείνη μητέρα είναι επίσης προσωπική της επιλογή. Όχι καθήκον, όχι προορισμός, όχι κάτι που αντιμετωπίζεται ως μία de facto κατάσταση. Μπορεί να μην θέλει να κάνει παιδιά ή να θέλει και να μην μπορεί λόγω προβλημάτων υγείας. Ερωτήσεις τέτοιου τύπου είναι προσβλητικές και αδιάκριτες και δείχνουν ότι η σύγχρονη κοινωνία συνεχίζει να φοβάται τις άτεκνες γυναίκες.

"Οι φεμινίστριες μισούν τους άντρες"

Το φεμινιστικό κίνημα δεν γεννήθηκε γιατί οι γυναίκες μισούσαν τους άντρες. Γεννήθηκε γιατί είχε φτάσει η στιγμή που έπρεπε να προασπίσουν τα δικαιώματά τους, να διεκδικήσουν τη θέση τους στην κοινωνία, την οικογένεια, την εργασία, να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα των δύο φύλων. Αυτό σαν μία απλή υπενθύμιση σε όσους προσδίδουν αρνητική χροιά στις λέξεις φεμινίστρια/φεμινισμός ή τις χρησιμοποιούν για να προσβάλλουν.

Κανένα μίσος. Καμία γενίκευση. Μόνο αγάπη από εμάς για εσάς και από εσάς για εμάς. Κάθε μέρα. 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

9 από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου

Νησιά Cayman, Ιταλία και Ελλάδα: Οι ακρογιαλιές που θέλεις να επισκεφθείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Οι πιο ηρωικές παραλλαγές των push-ups

O απόλυτος οδηγός εκγύμνασης όλου του σώματος (και του μυαλού) μέσα από κάθε πιθανή και απίθανη κάμψη.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Bentley Continental GT Speed: Κομψή και τεχνολογικά άψογη

Η κορυφαία απόδοση της Continental GT, επιτυγχάνεται και χάρη στη συμβολή της προηγμένης τεχνολογίας πλαισίου που αξιοποιείται ειδικά για το νέο μοντέλο.

Η δίαιτα που υπόσχεται κοιλιά-πλάκα σε 6 μέρες

H επιστημονική μέθοδος διατροφής που όχι μόνο αδυνατίζει, αλλά καθαρίζει συκώτι και νεφρά από το λίπος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πλούσια συλλογή μοντέλων της Yamaha για την Ισοδυναμία των Αδειών Οδήγησης

Η Yamaha παρουσιάζει την πλούσια συλλογή μοντέλων της έως 125 κυβικά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου κατηγορίας Β, σύμφωνα με την ψήφιση του νέου νόμου αναφορικά με την ισοδυναμία των αδειών οδήγησης.

Τι είναι τα ηχητικά στάτους που έρχονται στο Facebook

Μπρος στο δρόμο που χάραξε το Clubhouse, το Facebook ακολουθεί και προσαρμόζεται.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη