Το μάλλον ομορφότερο χωριό της Κεφαλονιάς

Ένας καλοκαιρινός πίνακας ζωγραφικής στο μεγαλύτερο από τα Επτάνησα. Αυτό ακριβώς είναι η Άσος.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Αυγούστου 2020

Σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τις ακτές της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και 30 από εκείνες της Πελοποννήσου πλέει το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, γνωστό παγκοσμίως για την ιστορία και τα θέλγητρά του, κυρίως όταν το ημερολόγιο πλησιάζει στους θερινούς μήνες. 

Η Κεφαλονιά, όπως και η πλειοψηφία των Επτανήσων φέρει έντονη την ιταλική επιρροή σε πολλές από τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς της. Μία από αυτές είναι και η αρχιτεκτονική της.

Το μάλλον ομορφότερο χωριό της Κεφαλονιάς

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αυτής είναι το Φισκάρδο, στη βόρεια πλευρά του νησιού, που έμεινε αλώβητο από τους μεγάλους σεισμούς του 1953 και εξελίχθηκε αργότερα στο μάλλον δημοφιλέστερο μέρος της Κεφαλονιάς. Πολύ κοντά σε αυτό όμως υπάρχει και ένα εξίσου όμορφο -ίσως και ομορφότερο- χωριό που παντρέυει άψογα το χαρακτηριστικό φυσικό μοτίβο του Ιονίου με την απόλυτη χαλάρωση και την γραφική αρχιτεκτονική. 

Ένα δώρο των Ενετών

Η Άσος (που γράφεται και Άσσος) χτίστηκε περίπου στα τέλη του 15ου αιώνα και την περίοδο της Ενετοκρατίας, όπου μάλιστα αποτελούσε και διοικητική πρωτεύουσα της βόρειας Κεφαλονιάς. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοί της δεν ξεπερνούν τους 100, με τον αριθμό να υπερ-πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι λόγω τουρισμού.

ΑΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 7

Τα παραδοσιακά σπίτια, που είναι αμφιθεατρικά τοποθετημένα γύρω από την ομώνυμη χερσόνησο, το σπάνιο φυσικό τοπίο, το κάστρο (κατασκευάστηκε από τους Ενετούς στρατιώτες για προστασία από τις πειρατικές επιδρομές και διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση), η κεντρική παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά (όμορφη, σκιερή και βοτσαλωτή) αλλά και οι δεκάδες κρυμμένες στην ευρύτερη περιοχή συνθέτουν ένα παζλ που κερδίζει κάθε ταξιδιώτη, μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτης γαλήνης. Στο μικρό λιμανάκι θα δει κάποιος μικρές ψαρόβαρκες να συμπλέουν με πολυτελή σκάφη αναψυχής, ενώ στο μικρό παραλιακό μέτωπο ή στην πλατεία του χωριού υπάρχουν café, ταβέρνες και εστιατόρια.

Στα plus της Άσου και η μικρή απόσταση από την περιβόητη παραλία του Μύρτου.

ΑΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 3
ΑΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 2
ΑΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 4
ΑΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 6
ΑΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 5
ΑΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 8

Διάβασε ακόμη για τα ελληνικά χωριά που αποθεώνονται στα social media, το ελληνικό Ποζιτάνο που βρίσκεται στην Ήπειρο, τη μυθική γοητεία της Ιθάκης, τη Λευκάδα που είναι (και) οι παραλίες της, το πραγματικό διαμάντι του Ιονίου, τους Παξούς, την Τήνο που έχει τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων και τον παράδεισο των Κουφονησίων.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Υγεία & Fitness

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ελληνικά νησιά, μετά την Μύκονο και τη Σαντορίνη

Διάμαντια του υπέροχου χάους των ελληνικών θαλασσών, που ανακάλυψαν πρόσφατα οι ταξιδιώτες.

Η μάλλον πιο διάσημη πισίνα του πλανήτη

Θα έλεγε κάποιος ότι πρόκειται για τη Μέκκα των vloggers.