Η πρωτεύουσα των φιορδ και του street art

Το Μπέργκεν είναι ένα ταξίδι-εμπειρία ζωής.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Ιουλίου 2020

Μπέργκεν. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας στις νοτιοδυτικές ακτές της σκανδιναβικής χώρας είναι περικυκλωμένη από 7 βουνά, με το μοτίβο του να αποτελείται από ωκεανό, φιόρδ, λίμνες, πράσινο, χρωματιστά σπίτια στους λόφους, παραδοσιακό λιμάνι, ζωντάνια, ήπιο σχετικά κλίμα και μοναδική ποιότητα ζωής. Από το 1979 συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και το όνομά του μεταφράζεται ως "το πράσινο λιβάδι ανάμεσα στα βουνά".

Η πρωτεύουσα των φιορδ και του street art

Στο Μπέργκεν υπάρχουν περισσότεροι από 40.000 φοιτητές, που αποτελούν ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της καθημερινότητας της πόλης, η οποία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το γεγονός πως ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2000, χτίζοντας πάνω σε αυτό και κάνοντας βήματα προόδου προς κάθε κατεύθυνση. 

ΜΠΕΡΓΚΕΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ 1

Κάθε τομέας της έχει μπει σε διαδικασία εκσυγχρονισμού χωρίς όμως να αποκόπτει τους δεσμούς με τη νορβηγική ιστορία και παράδοση. Μία πρόσφατη έρευνα είχε αναφέρει ότι το 50% των Νορβηγών θεωρεί το Μπέργκεν την πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας - έχει σημαντική βάση αυτό καθώς πέρα του ότι βρίσκεται σε αυτό μία από τις παλαιότερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου, είναι και γενέτειρα του θρυλικού συνθέτη Edvard Grieg.

Θεωρείται επιπροσθέτως η πρωτεύουσα των τεχνών του δρόμου της Νορβηγίας. Ο Banksy επισκέφθηκε την πόλη το 2000 και ενέπνευσε πολλούς να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται στο street art. Ένας από αυτούς είναι ο διασημότερος Νορβηγός του είδους, ο Dolk (το πραγματικό του όνομα είναι Andreas Hamran Færø).

ΜΠΕΡΓΚΕΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ 5
ΜΠΕΡΓΚΕΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ 6
ΜΠΕΡΓΚΕΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ 2

Τα "αποτυπώματα" του Banksy είναι ακόμη ορατά στους δρόμους της πόλης, ενώ το έργο του Spray προστατεύεται με γυαλί από το 2009, έπειτα από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Το τελευταίο έχει θέσει από το 2011 σε εφαρμογή ένα ευρύτερο πλάνο για να εξασφαλίσει ότι η πόλη θα ηγηθεί στη μόδα της τέχνης του δρόμου ως μέσο έκφρασης τόσο στη Νορβηγία όσο και στη Σκανδιναβία γενικότερα.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα μοναδικό τοπίο άγριας ομορφιάς, με φιόρδ-υπερπαραγωγές, ξυλόστρωτα δρομάκια στην παλιά αποβάθρα,  ξύλινα κτίρια το ένα δίπλα στο άλλο σαν πολύχρωμο κολάζ καθώς και ιδιαίτερα μαγαζιά με σουβενίρ, μπαρ, μικρές γκαλερί και εστιατόρια.


Διάβασε ακόμη για τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου που βρίσκονται πάνω στο νερό, το εναλλακτικό καλοκαίρι της Ίμπιζα και την αποθέωση των ελληνικών χωριών στα social media.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ