Το πιο ισχυρό διαβατήριο του πλανήτη αυτή τη στιγμή

Σύμφωνα με το διαδραστικό εργαλείο κατάταξης Passport Index.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 07 Οκτωβρίου 2020

Κάθε χρόνο, ο δείκτης Henley Passport δίνει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο. Εκτός από αυτόν όμως, υπάρχει και ένας άλλος δείκτης, που μάλιστα καταγράφει σχεδόν σε real time την ισχύ του κάθε διαβατηρίου. Πρόκειται για το Passport Index, ένα διαδραστικό εργαλείο κατάταξης των διαβατηρίων του πλανήτη. 

Το εν λόγω ranking tool δημιουργήθηκε από την Arton Capital και είναι το μοναδικό που ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και μάλιστα αρκετά συχνά, ειδικά τους τελευταίους μήνες που παρατηρείται συνεχής μεταβολή και αλλαγές στους κανόνες που αφορούν τον ταξιδιωτικό κόσμο και περιορισμοί στις μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται αυτή τη στιγμή το διαβατήριο της Νέας Ζηλανδίας, ανάμεσα σε 192 άλλα των 193 συνολικά χωρών των Ηνωμένων Εθνών. Η διαβάθμιση και η αξιολόγηση γίνεται με βάση τις πόσες χώρες έχει δικαίωμα να εισέλθει ο κάτοχος του διαβατηρίου χωρίς θεώρηση ή έκδοση visa, με τη visa που εκδίδεται κατά την άφιξη αλλά και την ειδική άδεια που πρέπει να παραχωρηθεί για τη visa.

Το πιο ισχυρό διαβατήριο του πλανήτη αυτή τη στιγμή

Το διαβατήριο της Νέας Ζηλανδίας εξασφαλίζει είσοδο χωρίς visa ή έκδοση visa κατά την είσοδο σε συνολικά 129 χώρες. Το ακολουθούν εκείνα της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας, της Ιρλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας, στη δεύτερη θέση, με 128. Στην τρίτη βαθμίδα και με δυνατότητα εισόδου σε 127 χώρες υπάρχουν τα διαβατήρια των Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία, Φινλανδία, Ιταλία και Ισπανία. Το ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται στην 6η βαθμίδα, με δικαίωμα εισόδου σε 124 χώρες, έχοντας την ίδια ισχύ με εκείνα της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας και του Λιχτενστάιν.

Αξιοσημείωτο είναι πως το διαβατήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συναντάται μόλις στην 21η βαθμίδα της κατάταξης (μαζί με εκείνο της Μαλαισίας), με δικαίωμα εισόδου σε 92 χώρες. Είναι ενδεικτικό το πόσο έχει επηρεαστεί από την Covid-19 το ταξίδι από και προς τις ΗΠΑ. 

Στις τελευταίες θέσεις της αξιολόγησης του Passport Index υπάρχουν τα διαβατήρια του Αφγανιστάν και του Ιράκ, με δικαίωμα εισόδου σε μόλις 31 χώρες.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία