Πώς είναι να ζεις σε ένα 3d-printed σπίτι

Με καμπυλωτούς τοίχους και τεράστια παράθυρα, οι Ολλανδοί ζουν ήδη σε φθηνότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον 3d-printed σπίτια.

Εντάξει, μπορεί να φαίνεται υπερβολή, αλλά θα μπορούσαμε πολύ σύντομα να ζήσουμε σε σπίτια φτιαγμένα από mega 3D εκτυπωτές. Δεν πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για το παρόν: το πρώτο 3d-printed σπίτι έχει ήδη ολοκληρωθεί και ενοικιαστεί. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, στο Αϊντχόφεν, υπάρχει ένα από τα πιο όμορφα που συγκεντρώνει την εκτίμηση αρχιτεκτόνων και ειδικών.

Εξωτερικά μοιάζει με ένα ενιαίου ανοιχτού γκρι οικοδομήματος, με μικρές πτυχώσεις: οι τοίχοι δεν είναι απόλυτα κάθετοι και με γωνίες επειδή πολύ απλά δεν είναι απαραίτητο. Το ελικοειδές και στρογγυλεμένο σχήμα δίνει στο σπίτι μια φουτουριστική εμφάνιση, αλλά πάνω απ 'όλα το βοηθά να είναι ακόμα περισσότερο συμπαγές: Με αυτόν τον τρόπο δε μπορούν να σχηματιστούν διαρροές ή ρωγμές εδώ. Δεν υπάρχουν τούβλα ή σκυρόδεμα, το σπίτι είναι κατασκευασμένο από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Πώς είναι να ζεις σε ένα 3d-printed σπίτιDEZEEN

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τους τρισδιάστατους εκτυπωτές ως μικρά ρομπότ που εκτυπώνουν μόνο μίνι αντικείμενα σε πλαστικό υλικό, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι μεγάλες τρισδιάστατες εκτυπώσεις είναι πλέον ο κανόνας, που γίνονται με εξώθηση υλικών όπως σύνθετα πηλού, κράματα μετάλλων και ένα σωρό άλλα μείγματα. Ανάλογα με τον τύπο κατασκευής που επιθυμεί ο καθένας, η εκτύπωση προσαρμόζεται με διαφορετικό τρόπο. 

Το εσωτερικό του σπιτιού

Το εν λόγω σπίτι στο Αϊντχόφεν ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα και διαθέτει μία πάρα πολύ απλή ξύλινη βεράντα. Όπως και να έχει όμως, η ομορφιά του δεν είναι εξωτερικά, αλλά στο εσωτερικό του. 

3d-printed σπίτιDEZEEN

Εντός αντικρύζει κανείς κάτι που θυμίζει το εσωτερικό ενός μουσείου: Τέλεια σιωπή (χάρη στην απομόνωση καινοτόμων δομικών υλικών), τεράστια παράθυρα, ένας πολύ καλά οργανωμένος, ανοιχτός χώρος και, όπως λένε, ωραία τελειώματα. Ένα σπίτι σαν αυτό, που μοιάζει με φουτουριστική βίλα περιτριγυρισμένο από πράσινο, έχει επίσης ένα επιπρόσθετο, πολύ ισχυρό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από το κόστος. Η ενεργειακή απόδοσή του είναι εξαιρετική και ως εκ τούτου οι λογαριασμοί πολύ χαμηλότεροι. Επιπλέον, η ίδια η δομή του είναι απόλυτα βιώσιμη.

Αυτή η 3D-printed κατοικία - η πρώτη που πήρε έγκριση από δήμο ως ασφαλής - έχει ήδη ενοικιαστεί. Δεκάδες άνθρωποι σταματούν να τη δουν. Δεδομένου του χαμηλού κόστους και της ομορφιάς του είναι σχεδόν σίγουρο ότι σύντομα ολόκληρες γειτονιές θα χτιστούν με αυτόν τον τρόπο.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Sprint Murph, η πιο άγρια άσκηση για να κάψεις λίπος

Το Sprint Murph είναι σωστό challenge, ένα από τα πιο σύντομα και πιο βάναυσα προγράμματα προπόνησης του κόσμου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα fitness λάθη των πρωτάρηδων

Υπάρχουν τέσσερα συχνά λάθη και τέσσερις τρόποι για να τα αποφύγεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου

Το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες 30-60 ετών, ενώ η αιτία του μέχρι στιγμής δεν είναι απόλυτα γνωστή.

Τα Apple Vision Pro και το ενδεχόμενο να αλλάξουν την τεχνολογία για πάντα

Η νέα καινοτομία της Apple ονομάζεται Vision Pro και -σίγουρα- θα σε ενθουσιάσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Όταν ο Leonardo DiCaprio έφαγε 'άκυρο' από τη Gwyneth Paltrow

Leonardo DiCaprio και Gwyneth Paltrow ήταν "κατά το ήμισυ" τελειωμένη υπόθεση, εκείνος ήθελε τουλάχιστον.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Κάποιοι λόγοι για τους οποίους δε βρίσκεις σύντροφο

Μία καλή κουβέντα με τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου, είναι μία καλή αρχή.

Γραφει Πωλινα Φραγκου