Τα νησιά που ξεπέρασαν ήδη τα ρεκόρ του 2019 στις αφίξεις

Ένα εκατομμύριο τουρίστες έχει προσγειωθεί φέτος σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Γράφει: Esquire Editors 03 Σεπτεμβρίου 2022

Ρόδος, Κως, Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Μύκονος και Σαντορίνη είναι τα νησιά στα οποία οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ξεπέρασαν ήδη σε επίπεδο επταμήνου τις επιδόσεις του 2019, χρονιά όπου καταγράφηκε το τελευταίο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Οι συγκρίσεις γίνονται με αυτή τη χρονιά, δεδομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών και τα μέτρων για την πανδημία των δύο προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τα οποία επεξεργάστηκε το ΙΝΣΕΤΕ στο τελευταίο στατιστικό δελτίο (για τον Αύγουστο), στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Ιούλιο, ανήλθαν σε 736 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +80 χιλ./+12,2%. 

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 1,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +122 χιλ./+9,6% και στο αεροδρόμιο της Κω οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 662 χιλ. καταγράφοντας αύξηση +21 χιλ./+3,3%. 

Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου σημειώθηκε αύξηση +65 χιλ./+24,5% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 329 χιλ. και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 452 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +158 χιλ./+53,8%. 

Στην Κέρκυρα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 930 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +110 χιλ./+13,4% και στο Άκτιο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 211 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +41 χιλ./+24,0%. 

Αυξητική είναι η τάση στην Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά όπου καταγράφηκαν 495 χιλ. και 201 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +13 χιλ./+2,6% και +13 χιλ./+6,7% αντίστοιχα. 

Τέλος, στο αεροδρόμιο της Σκιάθου οι αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 130 χιλ. καταγράφοντας αύξηση +24 χιλ./+22,9%. Στα υπόλοιπα αεροδρόμια οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ήταν χαμηλότερες από 60 χιλιάδες.

Στο επτάμηνο, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 2,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -661 χιλ./-18,6%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 1,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -237 χιλ./-17,9%. 

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε οριακή μείωση -11 χιλ./-0,6% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 1,8 εκατ. 

Τον Ιούλιο συνολικά η αύξηση στα αεροδρόμια ήταν 9,6% και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 4,2 εκατομμύρια.

Με θετικό πρόσημο ήταν ξανά η Ρόδος, η Κως, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά, ενώ μεγάλη είναι η άνοδος για τα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Διαφορετική είναι η εικόνα όμως όσον αφορά τις οδικές αφίξεις. Την περίοδο Ιανουαρίου-Iουλίου του 2022 μείωση καταγράφηκε από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται από την Βουλγαρία κατά -1,4 εκατ./-50,3% ενώ σημειώθηκαν 1,4 εκατ. οδικές αφίξεις και ακολούθησε η Βόρεια Μακεδονία με τη μείωση να ανέρχεται σε -370 χιλ./-19,5% με 1,5 εκατ. οδικές αφίξεις. Η μείωση από την Τουρκία ανήλθε σε -247 χιλ./-50,3% καθώς οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 244 χιλ. ενώ η μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφηκε από την Αλβανία που σημείωσε μείωση κατά -240 χιλ./-24,4% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 747 χιλιάδες.

Πώς πάνε τα έσοδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το εξάμηνο,  οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά -5,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 5,126 δισ. €. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 6,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.981 εκατ. €, καθώς από τους κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 σημειώθηκε μείωση κατά 16,8%, με τις εισπράξεις να διαμορφώνονται στα 2.029 δισ.

Η αίσθηση που υπάρχει στους επιχειρηματίες του τουρισμού είναι πως τόσο ο Ιούλιος, όσο και ο Αύγουστος πήγαν πολύ καλά από πλευράς εσόδων, λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης και αναμένουν πως βγουν τα αποτελέσματα της ΤτΕ πως η ψαλίδα σε σύγκριση με το 2019, όταν είχαν εισρεύσει στο τουριστικό καλάθι λίγο παραπάνω από 18 δισ. ευρώ θα κλείσει τελικά. Οι πληρότητες άλλωστε που καταγράφηκαν στους δημοφιλείς προορισμούς ήταν πολύ υψηλές, φτάνοντας ακόμη και το fully booked στα μέσα του Αυγούστου.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10 μπιζάρ trivia για τον Πύργο του Άιφελ

Στις 31 Μαρτίου του 1889, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πύργου που δίχασε τους Παριζιάνους.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Είναι οι Αυστραλοί πυροσβέστες οι πιο σέξι εκεί έξω;

To cult ημερολόγιο των Αυστραλών πυροσβεστών για το 2024 έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Η Monica Bellucci κυκλοφορεί incognito στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα βρίσκεται από χθες η Ιταλίδα σταρ.

Αυτή η Porsche 917 Le Mans κρύβει ένα μυστικό

Μια πραγματική ευκαιρία είναι η Porsche 917 Le Mans που πωλείται στο Bring a Trailer γιατί κοστίζει 11.000 ευρώ (προς το παρόν) αλλά δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις.

Γραφει TopGear

Πόσο εφικτή είναι η μεγαλύτερη διάρκεια στο κρεβάτι

Η επιβράδυνση της εκσπερμάτωσης αυξάνει τον χρόνο της απόλαυσης.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Αποχαιρετάμε τους αληθινούς κοιλιακούς και υποδεχόμαστε τους 'ψεύτικους'

Όλο και περισσότεροι άντρες πληρώνουν για να σμιλέψει τους κοιλιακούς τους ένας χειρουργός.

Γραφει Τιμος Σαλαμες