Πώς να οργανώσεις το ταξίδι με τους κολλητούς σου για να σας μείνει αξέχαστο

Ήρθε η ώρα να τα αφήσεις όλα για λίγο πίσω σου και να περάσεις χρόνο με τα φιλαράκια σου.

Κάποια στιγμή στην ενήλικη –μετά τα 35– ζωή σου θα το σκεφτείς. Θα το συζητήσεις και ενδεχομένως να το κάνεις. Εκείνο το μεγάλο ταξίδι με τους κολλητούς σου που θα μοιάζει από τη μία σαν τελετή ανταλλαγής (ή ανανέωσης) όρκων φιλίας και από την άλλη μια διέξοδος προς τα ανέμελα χρόνια της νιότης σας. Για να σας μείνει αξέχαστο, πρέπει να το οργανώσετε σωστά και να ακολουθήσετε κάποια σημαντικά βήματα.

Δεν είναι ακόμη ένα bachelor party, είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό

Υπάρχουν κάποιες μικρές τελετουργίες στη ζωή που ατσαλώνουν την αντρική φιλία όσο περνά ο καιρός και τα μαλλιά των μελών μιας παρέας ασπρίζουν ή, στη χειρότερη, πέφτουν. Κάποιοι έχουν καθιερώσει τα τσίπουρα τις Πέμπτες, κάποιοι άλλοι μπορεί να μαζεύονται για 5x5 κάθε Δευτέρα ή για πίτσες και μπίρες όταν έχει Champions League. Μερικοί προτιμούν το ψάρεμα ή ακόμη και το κυνήγι. Υπάρχει όμως κι αυτό που δε μοιάζει με τα υπόλοιπα, γιατί ουσιαστικά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό: ένα ταξίδι, ένα road trip με φίλους.

Πώς θα οργανώσεις το καλύτερο bachelor party που έγινε ποτέ

Όσο οι άντρες μεγαλώνουν, οι πιθανότητες να δεθούν με φίλους περιορίζονται, παρόλο που οι φιλικές σχέσεις αποτελούν σημαντικό στοιχείο ακόμη και για την ίδια τους την επιβίωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μοναξιά έχει επιβλαβείς συνέπειες στην ψυχική τους υγεία, παρότι δε συνηθίζουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να μιλάνε για το όποιο συναίσθημα νιώθουν για τους φίλους τους. Μέχρι που φτάνουν στο σημείο να νιώθουν εντελώς μόνοι, ακόμη κι αν βρίσκονται σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο. Οι επιβλαβείς συνέπειες της μοναξιάς μπορεί να συνεπάγονται ακόμη και την κατάρρευση της ψυχολογίας και της σωματικής υγείας ενός άντρα. Όσο κι αν οι καιροί αλλάζουν, ένας άντρας πάντοτε θα έχει την ανάγκη να περνά χρόνο με τους φίλους του και να συζητά, πέρα από μπάλα και γκόμενες, για όλα εκείνα που μεταβάλλονται στην όλο και πιο σύνθετη ζωή του.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, καινούριες φιλίες είναι δύσκολο να δημιουργηθούν με την πάροδο των χρόνων. Ακόμη και αυτές που έχουν κρατήσει δεκαετίες είναι δύσκολο να διατηρηθούν ή να έχουν την ίδια συχνότητα συναντήσεων. Καριέρα, δάνεια και παιδιά είναι πλέον υποχρεώσεις που δε σου επιτρέπουν να ξεφύγεις. Η ζωή σου πλέον έχει ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο: Ξυπνάς, πας τα παιδιά στο σχολείο, φτάνεις στη δουλειά, παίρνεις τα παιδιά από το σχολείο, γυρίζεις στο σπίτι, τρως, κοιμάσαι. Και πάλι απ’ την αρχή. Το ταξίδι όμως είναι αυτό που θα λειτουργήσει σαν ένα στοιχείο απρόσμενο και ζωτικό για μια σπουδαία αντρική φιλία. Αν μάλιστα υπάρχουν παιδιά στη ζωή ενός ή πολλών μελών της παρέας, τότε το ταξίδι αυτό δε θα έχει απαραίτητα μόνο την κυριολεκτική του έννοια. Θα είναι περισσότερο ένα ταξίδι με τη χρονομηχανή, πίσω σε εποχές που αντιμετώπιζες διαφορετικά τα πράγματα και είχες άλλες αντιλήψεις. Κι αυτό είναι κάτι που όχι μόνο θέλεις απλά πολύ να κάνεις, αλλά και επί της ουσίας έχεις ανάγκη να κάνεις. Και είναι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχετε κάνει μαζί.

Εδώ δε θα προδοθεί η ηλικία σου – δε θα χρειαστεί να γίνεις χάλια πίνοντας ή τρώγοντας, πολύ απλά γιατί δεν μπορείς να κατεβάσεις 12 μπίρες πλέον ή να φας τρεις μπριζόλες. Το σώμα σου θα σε εγκαταλείψει αν συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό το ταξίδι με φίλους δε γίνεται για να νιώσεις και πάλι νέος. Είναι μια διαδικασία με την οποία θα δεθείς μ’ εκείνους τους άντρες που χρειάζεσαι στη ζωή σου, με τέτοιον τρόπο που δεν μπορείς στην καθημερινότητα – ακόμη κι αν ο ερωτικός σου σύντροφος είναι κι αυτός άντρας. Αυτό που αγοράζεις πληρώνοντας για τις ανάγκες ενός τέτοιου ταξιδιού δεν είναι εισιτήρια ή δωμάτιο σε ξενοδοχείο.

Είναι ο χώρος. O χώρος μέσα στον οποίο θα καλλιεργήσεις μικρές στιγμές ενθουσιασμού –ενδεχομένως να συνοδεύονται από μεγαλύτερα διαστήματα βαρεμάρας–, από αυτές που ενισχύουν τις αντρικές φιλίες και μνημονεύονται σε ωραίες ιστορίες αρκετά χρόνια αργότερα. Ο χώρος μέσα στον οποίο δεν υπάρχουν "παρενθέσεις" όπως διαζύγια, αρρώστιες και κάθε είδους αποτυχία στη ζωή, αλλά μόνο φοβίες, τις οποίες όμως συζητάς μ’ αυτούς που εσύ έχεις επιλέξει να γίνουν οι ψυχολόγοι σου. Τη σημασία του ταξιδιού αυτού όμως θα την καταλάβεις στο τέλος του. Δε θα έχεις μόνο τις φωτογραφίες και τα δικά σας αστεία που θα λες για τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και τη βαθιά αίσθηση πως, ό,τι κι αν συμβεί σ’ αυτό τον κόσμο, πάντα θα έχεις τρεις τέσσερις μ@λάκες να σε ακούσουν και να σε βοηθήσουν κάθε στιγμή.

Λίγοι κανόνες

Ένα σπουδαίο ταξίδι απαιτεί σωστή οργάνωση και προϋποθέτει και άλλα πράγματα πέρα από μια παρέα αντρών και αποσκευές.

Ξεκινάς σωστά

Δηλαδή με τον αριθμό των ατόμων. Τρία έως πέντε άτομα είναι η ιδανική παρέα. Αν είστε περισσότεροι, όχι μόνο θα προκληθεί σύγχυση στο budget του ταξιδιού (ενοικίαση αυτοκινήτου, διαμονή κ.λπ.), αλλά και θα επηρεαστεί η οικειότητα μεταξύ των μελών. Φρόντισε λοιπόν ο χρόνος του ταξιδιού να είναι προκαθορισμένος, όπως και το πόσοι (και ασφαλώς ποιοι) θα ταξιδέψουν μαζί σου.

Επιλογές

Αντιλαμβάνεσαι πως η διαδικασία της οργάνωσης του ταξιδιού θα περιλαμβάνει πολλά e-mails και μηνύματα. Αν αναλάβεις εσύ τα εισιτήρια, ανάθεσε σε κάποιον άλλο τη διαμονή, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να ζητήσει από έναν τρίτο να βρει, π.χ., τα μέρη που θα φάτε.

Όχι κραιπάλες

Αν ξοδέψεις το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού σε ποτά, κωλόμπαρα και πράγματα που δε θα θυμάσαι το πρωί, τότε μάλλον έχεις αποτύχει. Ο στόχος είναι να ζήσεις ήρεμες στιγμές με αρκετή συζήτηση με κάποιον που θα είναι νηφάλιος (ή τουλάχιστον δε θα είναι τύφλα). Απόλαυσε τα ποτά σου, αλλά να θυμάσαι πάντοτε πως είσαι ενήλικας.

Τι το θες το κινητό;

Φαντάζομαι, γνωρίζεις ποιο αντικείμενο αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό των ανθρώπινων σχέσεων και της ουσιαστικής επικοινωνίας στις μέρες μας, ε; Ασφαλώς η φωτεινή οθόνη στην παλάμη του χεριού σου δε θα σε βοηθήσει να ευχαριστηθείς την παρέα των φίλων σου, γι’ αυτό δε χρειάζεται να το ποθείς όπως το Gollum το δαχτυλίδι. Σ’ αυτό το ταξίδι αξιοποίησε σωστά το χρόνο που δε θα διαθέσεις στη δουλειά και την οικογένειά σου.

Προσδιόρισε τα έξοδα

Είναι γεγονός ότι κάποιος ή κάποιοι φίλοι σου έχουν παραπάνω χρήματα. Αυτό μπορεί να είναι τόσο αρνητικό όσο και θετικό για το ταξίδι. Οφείλετε όμως να μοιράσετε εξαρχής τα έξοδα με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν όλα τα μέλη της παρέας.

Μην υπερφορτώσεις το πρόγραμμα

OK, σε κάθε ταξίδι έχεις υπερβολικές προσδοκίες, αλλά εδώ δε χρειάζεται να έχεις τέτοιο άγχος. Μια "βλέπουμε και κάνουμε" τακτική θα ήταν η ιδανική.

Βρείτε έναν κοινό σκοπό

Το βασικότερο σημείο είναι να βρεις μαζί με τους φίλους έναν κοινό σκοπό για το ταξίδι αυτό. Είναι πιο εύκολο να το πραγματοποιήσεις αν έχεις ως βασικό στοιχείο κάτι που τόσο εσύ όσο και οι υπόλοιποι της παρέας αγαπούν.

Να ρωτάς πάντοτε τι ώρα θα κοιμηθείτε το βράδυ

Σου μοιάζει σχεδόν ιδανική ιδέα: να νοικιάσεις μαζί με παλιόφιλους που έχεις καιρό να δεις ένα κατάλυμα μέσω Airbnb σε κάποια από τις πιο cool ευρωπαϊκές πόλεις. Ξέρεις, από Άμστερνταμ ή Κοπεγχάγη μέχρι Μπιλμπάο, Νάπολη και Δουβλίνο. Σκέψου να έχετε νοικιάσει το σπίτι όπου θα μείνετε και, μόλις φτάσετε εκεί, ο ιδιοκτήτης να σας ενημερώσει πως έχετε μόνο ένα κλειδί στη διάθεσή σας.

Τι κάνετε σ’ αυτή την περίπτωση; Η ερώτηση είναι εύλογη δεδομένου ότι κάποιος θέλει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε ένα coffee shop και κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να κλείσει την παμπ, να θέλει δηλαδή κάποιο μέλος της παρέας λίγο χρόνο για τον εαυτό του την ώρα που οι υπόλοιποι θα κοιμούνται. Και υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ 22:00 και 04:00. Προτού αποφασίσεις να ανακαλύψεις το nightlife μιας πόλης και να δεις τον ήλιο να ανατέλλει, κάνε τον κατάλληλο προγραμματισμό και ενημέρωσε τους υπόλοιπους που θέλουν απλά να κοιμηθούν. Αυτές είναι διαφορές που μπορεί να τινάξουν στον αέρα ένα τέτοιο ταξίδι. Οφείλεις λοιπόν να ξεκαθαρίσεις τις προθέσεις σου και να ζητήσεις την κατανόησή τους για να μην προκύψουν τέτοια προβλήματα.

Road trip. Γιατί όχι;

Όσες φορές κι αν το κάνεις, πάντοτε θα υπάρχουν πράγματα για τα οποία δε φρόντισες και άλλα που θα μπορούν να γίνουν καλύτερα την επόμενη φορά. Το να είσαι όμως μέσα σε ένα αυτοκίνητο με τους φίλους για αρκετές ώρες ή ακόμη και μέρες θα σου μάθει πολλά. Αρχικά δε χρειάζεται να ακολουθήσεις τη Will Rogers Highway, ναι, το περιβόητο route 66, για να πεις πως όντως έκανες ένα road trip που αξίζει. Στην Ελλάδα ζεις και υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες διαδρομές, ας πούμε, μέχρι το τέλος του Έβρου. Ή αν θέλεις κάτι πιο μεγάλο, οι γειτονικές βαλκανικές χώρες και η βορειοανατολική άκρη της Ιταλίας ή ακόμη και η κεντρική Ευρώπη. Όποιο εμπόδιο κι αν προκύψει, μπορεί να δημιουργήσει δυνατές φιλίες και ακόμη πιο δυνατές ιστορίες.

Ένα ακόμη πιο σημαντικό θέμα: δε χρειάζεται απαραίτητα να μιλάτε. Εξίσου δυνατές στιγμές μπορεί να προσφέρει και η σιωπή, ειδικά για όσους έχουν πλέον παιδιά πίσω στο σπίτι. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου μπορεί εύκολα να γίνει ένας θάλαμος εξομολόγησης. Συνήθως ό,τι ειπωθεί μέσα σ’ αυτόν μένει εκεί για πάντα και μόνο οι εμπλεκόμενες πλευρές το γνωρίζουν. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής άλλωστε έχει φθείρει στιγμές σαν κι αυτές, οπότε φρόντισε να τις απολαύσεις και να τις εκτιμήσεις στη σωστή τους βάση όσο κρατήσουν. Αν πρέπει σώνει και καλά να ακολουθήσεις κάποιες οδηγίες, απλά γέμισε το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου και φύγε με τους φίλους σου.

Ένα απρόοπτο δεν είναι το τέλος του κόσμου

Η περιπέτεια είναι στο DNA κάθε άντρα και σε πολλές περιπτώσεις το κλειδί της σύσφιγξης των σχέσεων. Για αιώνες ολόκληρους φιλίες μεταξύ αντρών δημιουργήθηκαν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Έφαγαν μαζί ψωμί κι αλάτι, που λέει και η γνωστή ρήση. Κάποιες φορές μάλιστα αυτό σήμαινε πως μπορεί και να ήταν θέμα ζωής και θανάτου – κυριολεκτικά.

Περιπέτεια ωστόσο σήμερα δε θεωρείται απαραίτητα να πετάξετε τα διαβατήριά σας στην τουαλέτα τραβώντας το καζανάκι ή να χαθείτε εντελώς σε ένα μέρος όπου δεν έχετε ξαναβρεθεί. Όταν ταξιδεύεις, υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά: να αντιμετωπίσεις μικροτραυματισμούς, να σου χαλάσει τα σχέδια ο καιρός ή να πάθει κάποια σοβαρή βλάβη το αυτοκίνητο. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, μην το αφήσεις να σε επηρεάσει περισσότερο απ’ όσο πρέπει και φρόντισε να το προσεγγίσεις με χιούμορ. Άλλωστε θα έχεις μαζί σου τους φίλους σου.

Μίλα στη σύντροφό σου για το ταξίδι αυτό

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά που γεννιούνται μέσα σου είναι δικαιολογημένα το πώς θα ανακοινώσεις μια τέτοια απόφαση στη γυναίκα ή τη σύντροφό σου. Κοινώς, πώς θα αποφύγεις την παντόφλα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην είσαι ειλικρινής για το τι θέλεις να κάνεις με τους φίλους σου, το πόσο συχνά (π.χ. κάποιοι το κάνουν σε ετήσια βάση) αλλά κυρίως για ποιο λόγο έχεις ανάγκη να περάσεις αυτές τις μέρες με τους κολλητούς σου. Η σύντροφος της ζωής σου είναι δεδομένο ότι θα καταλάβει και θα κατανοήσει την επιθυμία σου – εφόσον μιλάμε πάντα για ένα αξιοπρεπές και λογικό άτομο, που σου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και ξέρει ποιος είσαι. Το πιο ζόρικο κομμάτι είναι το follow up του ταξιδιού, η επιστροφή και η "ανάκριση". Όλες εκείνες οι ερωτήσεις που θα σου κάνει με σκοπό να αποσπάσει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ξέρεις τι βαριούνται τρομακτικά πολύ οι γυναίκες; Τις ιστορίες σου από το στρατό. Ή τις διηγήσεις με τις μ@λακίες που έκανες με τους φίλους σου στην εφηβεία. Όταν όμως έρθει η ώρα να σε ρωτήσει για το τι συνέβη σ’ αυτό το ταξίδι με τους φίλους σου, έχει ήδη σχεδιάσει στο μυαλό της μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει. Θέλει να ακούσει για την εξομολόγηση που έκανες στους φίλους σου για την έλλειψη σεξ στο γάμο σου αλλά και για εκείνη τη νεαρή από το γραφείο που ευχαρίστως θα ήθελες έστω και για ένα βράδυ. Θέλει να ακούσει πως γίνατε χάλια από τα ποτά, πως καπνίσατε άπειρα τσιγάρα και πως παραστράτησες πάλι από τη δίαιτα που σε παρακαλούσε τόσο καιρό να κάνεις. Δεν υπάρχει καταλληλότερος τρόπος για να βγεις αλώβητος από αυτή τη διαδικασία από την αλήθεια. Θα το εκτιμήσει κι εσύ θα έχεις βάλει ακόμη ένα πολύτιμο λιθαράκι στη σχέση σας.

Bonus: Το απόλυτο ταξίδι για κάθε αντροπαρέα, Αφρική

Άλλοι θα πουν το Λας Βέγκας, άλλοι το Άμστερνταμ. Δίκιο θα έχουν, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους. Μην ξεχνάς όμως πως θέλεις να δημιουργήσεις άλλου είδους εμπειρίες με τους φίλους σου, να δεθείτε ακόμη πιο πολύ και όχι να "καταστραφείτε", όπως όταν διανύατε απλά την τρίτη δεκαετία της ζωής σας ή ακόμη και όταν ήσασταν φοιτητές. Η Αφρική είναι σίγουρα ένας προορισμός για ένα ταξίδι ζωής. Η Κένια, η Τανζανία ή η Μποτσουάνα είναι μερικές από τις χώρες που μπορείς να βάλεις στην travel list σου. Φρόντισε μόνο ο οδηγός σας στο σαφάρι να είναι καλά καταρτισμένος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.