Οι ταξιδιωτικοί όροι του μέλλοντος

Αστροτουρισμός, hyperloop, υπερτουρισμός, Halal και όλα τα υπόλοιπα travel trends.

Ο ταξιδιωτικός κόσμος οδηγείται σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν μετά το φετινό ITB (Internationale Tourismus-Börse Berlin), τη μεγαλύτερη διεθνή ταξιδιωτική έκθεση του πλανήτη, που πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 6-10 Μαρτίου στο Βερολίνο. 

Εκεί, οι experts του ταξιδιωτικού κόσμου σύστησαν αρκετούς νέους όρους και νεολογισμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων σχετίζονται με την τεχνολογία σε κάθε έκφανσή της, με απώτερο σκοπό πάντοτε την ενίσχυση της ήδη επικερδούς σε δυσθεώρητα ύψη τουριστικής βιομηχανίας.

Υπερτουρισμός και υποτουρισμός

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τη διεθνή ταξιδιωτική κοινότητα ήδη από το 2017 είναι το φαινόμενο του overtourism, δηλαδή του overcrowding σε συγκεκριμένους προορισμούς, που με τη σειρά του οδηγεί σε  κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η υπερβολική χρήση πόρων (κυρίως του νερού), η ρύπανση, η έλλειψη στέγασης για τον ντόπιο πληθυσμό, η πιθανή αύξηση της εγκληματικότητας και τα γενικότερα θέματα που προκύπτουν από όλα τα παραπάνω. Γι' αυτό και η ενδεδειγμένη λύση είναι το undertourism: Η προώθηση λιγότερο προβεβλημένων προορισμών με κίνητρα που σχετίζονται κυρίως με το οικονομικό κομμάτι (φθηνότερα αεροπορικά και διαμονή, χαμηλότερα κόστη για μετακινήσεις και φαγητό, δωρεάν επισκέψεις σε αξιοθέατα).

Οι ταξιδιωτικοί όροι του μέλλοντος

MICE

Καμία σχέση με οτιδήποτε κι αν φαντάστηκες. Ο όρος αποτελείται από τα αρχικά των λέξεων Meeting, Incentives, Conferencing & Exhibitions και αφορά τα επαγγελματικά ταξίδια μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, προκειμένου οι εμπλεκόμενες πλευρές να κατανοήσουν την κουλτούρα της χώρας ή της πόλης που τους φιλοξενεί. Πρόκειται για έναν τομέα με συνεχή ανάπτυξη, ειδικά στο κομμάτι του luxury travel. 

Αστροτουρισμός

Προφανώς και κάτι θα έχει πάρει το μάτι σου τους τελευταίους μήνες για τις προσπάθειες τύπων όπως οι Richard Branson και Elon Musk να στείλουν κόσμο για διακοπές στο διάστημα. Το concept αναμένεται να περάσει σε άλλα επίπεδα σύντομα, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι δεν αργεί ακόμη και η χαρτογράφηση των περιοχών τους διαστήματος τις οποίες θα μπορεί να επισκεφθεί κάποιος. 

Hyperloop

Εκτός από τις διακοπές στο διάστημα, ο Richard Branson έχει ασχοληθεί εκτενώς και με το λεγόμενο hyperloop. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για μία νέα μορφή μετακινήσεων ή πιο ορθά επίγειων μεταφορών ανθρώπων που αναπτύσσουν όλο και περισσότερες εταιρείες (όπως η Virgin του Branson) και επιτρέπει ταχύτητες που μπορεί να αγγίζουν μέχρι και τα 900 χλμ/ώρα. Σκέψου δηλαδή ένα φουτουριστικό τρένο που θα κινείται αστραπιαία μέσα σε σωλήνες. 

Ιατρικός τουρισμός

Μην πας πολύ μακριά για να κατανοήσεις τον όρο medical tourism. Σκέψου μόνο εκείνους τους γνωστούς σου που πηγαίνουν μέχρι τη Βόρεια Μακεδονία για να φτιάξουν τα δόντια τους ή εκείνους που πετάγονται μέχρι την Κωνσταντινούπολη για να κάνουν εμφύτευση μαλλιών. Ουσιαστικά, το φαινόμενο του ταξιδιού σε μία άλλη χώρα με σκοπό τις υπηρεσίες υγείας θα αυξηθεί σημαντικά τα χρόνια που έρχονται. 

Luxpedition

Η μόδα που θέλει την πολυτέλεια στο ταξίδι να ορίζεται από χλιδάτες σουίτες και κορυφαία εστιατόρια ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθώς η πρόσβαση στους πιο απομονωμένους προορισμούς έρχεται να τα αντικαταστήσει. Η Ανταρκτική ή τα νησιά Γκαλαπάγκος θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι προορισμοί. Ο νεολογισμός luxpedition ωστόσο αναφέρεται στο ταξίδι σε μέρη όπως τα προαναφερθέντα με την απαραίτητη πολυτέλεια (από τον τρόπο μετάβασης, τον εξοπλισμό και γενικότερα τα στοιχεία που συνθέτουν όλη την εμπειρία).

E-Tourism

Δεν είναι κάτι καινούριο και ασφαλώς πρόκειται για την εξέλιξη της χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών για την οργάνωση ενός ταξιδιού. Αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις το 3,5% των πολιτών φέρεται να μην χρησιμοποιεί το ίντερνετ για να απολαύσει ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Ένα ποσοστό που εκτιμάται ότι θα μειωθεί -αν όχι αφανιστεί- μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. 

ΧΑΛΑΛ

Ταξίδια για Μουσουλμάνους (Halal)

Οι Μουσουλμάνοι είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη κατηγορία ταξιδιωτών του πλανήτη, με τον αριθμό τους να είναι τέτοιος ώστε να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις τουριστικές αγορές (σύμφωνα με το Global Muslim Travel Index 2018 θα υπάρχει τζίρος της τάξεως των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως το 2026). Γι' αυτό και το είδος τουρισμού που γίνεται πλέον γνωστό ως Halal θα επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα και ειδικότερα σε οικογένειες Μουσουλμάνων, τόσο όσον αφορά το κομμάτι των προορισμών (πέρα ασφαλώς από κλασικές επιλογές όπως τη Μέκκα) όσο και γενικότερες λεπτομέρειες του κάθε ταξιδιού. Ήδη υπάρχουν εξειδικευμένα ταξιδιωτικά portals όπως το halaltrip.com.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.