Ισλανδία, το τέλειο ταξίδι

Άγρια ομορφιά με απόκοσμα τοπία και ηφαίστεια, παράδεισοι ευεξίας και χαλάρωσης, ιδιαίτερη γαστρονομία και όλα όσα κάνουν μία επίσκεψη στη νησιωτική χώρα μοναδική.

Απρίλιος του 2010. Η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull δημιούργησε σωρεία προβλημάτων στην καθημερινότητα των ευρωπαϊκών χωρών ή τουλάχιστον της πλειοψηφίας τους. Παράλληλα όμως, χάρισε μία απροσδόκητη και μέχρι τότε πρωτόγνωρη δημοσιότητα στην Ισλανδία. Η αμέσως προηγούμενη φορά που είχε γίνει αυτό ήταν μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν η νησιωτική χώρα στα νοτιοδυτικά της Γροιλανδίας αποτέλεσε ένα από τα πρώτα θύματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, από την οποία όμως βγήκε αλώβητη και σχετικά σύντομα, γνωρίζοντας στη συνέχεια -και μέχρι σήμερα- πρωτοφανείς ρυθμούς ευημερίας και ανάπτυξης (πραγματικής, όχι σαν τη δικιά μας), ούσα παράλληλα μία από τις πιο υγιείς χώρες του κόσμου.

Βασικότερο όπλο της, η καμπάνια του οργανισμού τουρισμού της χώρας, που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα γυρίσματα του Game of Thrones αλλά και το hype που δημιούργησε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στο Euro 2016, σχεδόν πενταπλασιάζοντας τον αριθμό των επισκεπτών της σε λιγότερο από 10 χρόνια: Από τους 500.000 ανθρώπους που την επισκέφτηκαν το 2010, φτάσαμε στα 2.300.000 του 2018. Ακολουθούν κάποιοι από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους φτάσαμε ως εδώ.

Το φυσικό τοπίο και τα ηφαίστεια

Με ευκολία θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ισλανδία είναι μία εκρηκτική χώρα, κυριολεκτικά. Οι κάτοικοί της είναι εξοικειωμένοι με τα ηφαίστεια και τη δράση τους. Παρά το γεγονός πως το 10% της χώρας καλύπτεται από πάγο, υπάρχουν σε αυτή τουλάχιστον 30 ενεργά ηφαίστεια, αρκετά εκ των οποίων βρίσκονται κάτω από παγετώνες.

Ισλανδία, το τέλειο ταξίδι

ΙΣΛΑΝΔΙΑ 2

ΙΣΛΑΝΔΙΑ 3

Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή που κατοικήθηκε η Ισλανδία, πριν περίπου 1.200 χρόνια έχουν καταγραφεί περίπου 250 εκρήξεις ηφαιστείων, που με τη σειρά τους και με την πάροδο των αιώνων έχουν αφήσει κληρονομιά φυσικά τοπία απείρου κάλλους και σχεδόν απόκοσμης γοητείας: Φυσικά πάρκα βγαλμένα από άλλους πλανήτες, επιβλητικούς καταρράκτες και λίμνες, παγο-σπηλιές και γεωθερμικές περιοχές, καθώς και ένα σωρό άλλα που αρκούν για να καταστήσουν το Instagram feed τουλάχιστον δημοφιλές, άμεσα.

Τα roadtrips

Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες της Ισλανδίας επιλέγουν για το ταξίδι τους και την οργάνωση ενός roadtrip στο λεγόμενο Χρυσό Κύκλο. Με αφετηρία και τερματισμό το Ρέικιαβικ, κατευθύνεσαι αρχικά βόρεια, για να διασχίσεις στη συνέχεια όλο το νησί της Ισλανδίας οδηγώντας στον μεγαλύτερο δρόμο της χώρας.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ ROADTRIP

Οι τρεις βασικές στάσεις του μήκους περίπου 1.330 χιλιομέτρων είναι το εθνικό Thingvellir, ο καταρράκτης Gullfoss και η γεωθερμική περιοχή του Haukadalur, ανάμεσα ωστόσο σε πολλά ακόμη εντυπωσιακά τοπία που περιλαμβάνουν από ενεργά ηφαίστεια και μεγάλους παγετώνες μέχρι μαγευτικές παραλίες και εξωπραγματικές πηγές.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παράκαμψη αφορά επίσης τη λίμνη Mývatn, που είναι τοποθετημένη σε μια πολύ ενεργή ηφαιστειακή περιοχή, η οποία έχει διαμορφωθεί εντυπωσιακά από παλαιότερες εκρήξεις. Ένα από τα θετικά, είναι πως οδηγώντας κατά μήκος της ακτής δύσκολα θα συναντήσεις κάποιο άλλο αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα, κάτι που δίνει άλλη γοητεία στο ταξίδι.

Η γαστρονομία

Όσο αυξάνεται ο τουρισμός, τόσο θα κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση η γενικά άγνωστη κουζίνα της Ισλανδίας. Τα fish n' chips είναι από τα κλασικότερα πιάτα που θα βρεις στα εστιατόρια, όπως επίσης και αποξηραμένα ή φρέσκα ψάρια του Ατλαντικού, σούπες αστακού και skyr, ένα γαλακτοκομικό προϊόν που θυμίζει γιαούρτι. Αν πάλι θέλεις να εντρυφήσεις σε πιο ιδιαίτερες γεύσεις, μη διστάσεις να δοκιμάσεις fratercula (κρέας από ένα θαλασσοπούλι του βορρά που σερβίρεται καπνιστό και η γεύση του παραπέμπει σε παστράμι) ή hakarl (καρχαρίας σε ζύμωση). Μπορείς πάντοτε να συνοδεύσεις το φαγητό με κάποια από τις σχετικά ελαφριές τοπικές μπύρες ή με το brennivin, το εθνικό ποτό της Ισλανδίας που ουσιαστικά είναι ένα σναπς χωρίς γλυκαντικά από πατάτα ή σιτάρι, αρωματισμένο με κύμινο. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gwiin Correa (@memorablemomentstravel) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @ediblesquares on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diane Vezza (@dianevezza) on

Τα σπα

Αποκλείεται να μην έχεις ακούσει ποτέ για το Blue Lagoon, το  εντυπωσιακό γεωθερμικό σπα/τοπίο σε απόσταση 40 χλμ νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ, που εκτείνεται σε μία περιοχή, με τεχνητές βαθυγάλανες λίμνες με ζεστό νερό που προέρχεται από διάφορες φυσικές θερμές πηγές, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή και μέσο όρο θερμοκρασίας των νερών 37-39°C.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΣΠΑ

Υπάρχουν επίσης γεωθερμικό χαμάμ, σάουνα, καταρράκτης, αλλά και χώροι χαλάρωσης και μασάζ. Εκτός από το Blue Lagoon υπάρχουν και άλλες παρόμοιες επιλογές όπως τα Mývatn Nature Baths, Seljavallalaug, Krauma και Guðrúnarlaug.

Το street art

Αν κάτι δεν περίμενες να ακούσεις σχετικά με την Ισλανδία είναι πως τo Ρέικιαβικ, η βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου τυγχάνει να φιλοξενεί μία ακμάζουσα και ιδιαιτέρως διαδεδομένη street art σκηνή. Από urban graffities και rooftop tags μέχρι εντυπωσιακά wall-murals, είναι διάχυτη η καλλιτεχνική δημιουργία σε πάρα πολλά σημεία της πόλης.

ΡΕΙΚΙΑΒΙΚ ΓΚΡΑΦΙΤΙ

Αρκετά μάλιστα είναι και τα σπίτια που είναι εξ' ολοκλήρου καλυμμένα με ζωγραφιές: Παρά τις αντιρρήσεις ενοίκων, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί κάποιος ότι πρόκειται για πραγματική τέχνη, που δημιουργεί την αίσθηση μία ατελείωτης υπαίθριας γκαλερί. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος