Στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού

Η ανατολικότερη Κυκλάδα σαγηνεύει τον επισκέπτη, δημιουργώντας φανατικούς θαυμαστές.

Η ανατολικότερη των Κυκλάδων είναι ένα πανάρχαιο κέντημα του Αιγαίου, ανάμεσα σε ύψη και βάθη, ασβεστωμένα σοκάκια και την καταγάλανη αγκαλιά της θάλασσας. Προς το παρόν, η Αμοργός μοιάζει να απολαμβάνει μία σιωπηλή "ασυλία" από τον μαζικό τουρισμό, τυγχάνει όμως να διαθέτει μπόλικους φανατικούς θαυμαστές που δεν αλλάζουν με τίποτα τα καλοκαίρια τους σε αυτήν. 

Τα highlights

Η Χώρα και τα Κατάπολα

Τα Κατάπολα είναι ένα από τα δύο λιμάνια της Αμοργού -η Αιγιάλη το άλλο- και σήμερα δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση τον αραιοκατοικημένο οικισμό του 1950.

> Διάβασε ακόμη: Στο πιο cool ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης

Το πάλαι ποτέ άντρο πειρατών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθώς ήταν -και είναι ακόμη- ένα από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια των Κυκλάδων, έχει εξελιχθεί σε έναν όμορφο παραδοσιακό οικισμό με πάλλευκα σπιτάκια, που μέσα από τα γαλάζια παραθυρόφυλλά τους ατενίζουν τα γύρω βουνά αλλά και τα ερείπια της αρχαίας πόλης Μινώα, που σύμφωνα με το μύθο φιλοξενούσε θερινά ανάκτορα του βασιλιά Μίνωα. 

Στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού
ΑΜΟΡΓΟΣ ΧΩΡΑ 2
ΑΜΟΡΓΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΑ

Σε απόσταση περίπου 5 χλμ από τα Κατάπολα και σκαρφαλωμένη σε ένα ύψωμα που της χαρίζει πανέμορφη θέα (και παλαιότερα προστασία από πάσης φύσης επιδρομές), βρίσκεται η Χώρα, που αποτελεί ένα άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Ασβεστωμένα στενά δρομάκια, βουκαμβίλιες και γεράνια, κατάλευκα σπιτάκια συνθέτουν το σκηνικό. 

> Διάβασε ακόμη: Η αληθινή μαγεία του Ιονίου κρύβεται στους Παξούς

Στην κορυφή του βράχου, δεσπόζει το το μισογκρεμισμένο βενετσιάνικο Κάστρο του 13ου αιώνα, που παραμένει εκεί για να θυμίζει το παρελθόν των Κυκλάδων ακριβώς απέναντι από τους αραδιασμένους μύλους στο διάσελο (την κορυφογραμμή μεταξύ των υψωμάτων). Παρότι εντός του κάστρου δεν υπάρχει κάτι συγκλονιστικό να δεις, μπορείς να ατενίσεις τη μαγευτική πανοραμική άποψη της Χώρας. 

Η διάσημη Αγία Άννα και οι άλλες παραλίες

Η εκθαμβωτική παραλία που "πρωταγωνίστησε" στο "Απέραντο Γαλάζιο" του Luc Besson απέχει μόλις 3 χλμ από την Χώρα της Αμοργού και βρίσκεται πολύ κοντά στην Παναγία τη Χοζοβιώτισσα.

Τα κρυστάλλινα νερά της  αντανακλούν την άγρια όψη των βράχων και σε αυτά εναλλάσσονται όλες οι αποχρώσεις του γαλάζιου, από το τιρκουάζ μέχρι το σκοτεινό μπλε. Το σχετικά μικρό μέγεθός της μπορεί να δημιουργήσει συνωστισμό αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. 

ΑΜΟΡΓΟΣ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ

Πάρα πολύ καλές επιλογές είναι ακόμη ο Άγιος Παύλος με την ενδιαφέρουσα εναλλαγή που δημιουργούν τα κατάλευκα βότσαλα με το καταγάλανο προφίλ των νερών, η αμμουδιά της Αιγιάλης δίπλα από τον ομώνυμο οικισμό με την ανοιχτόχρωμη άμμο, η Λεβρωσός και ο Μούρος, αλλά και οι τρεις μικρές παραλίες στο νησάκι Νικουριά (απέναντι από την παραλία του Αγίου Παύλου) που παραπέμπουν σε κάποιον εξωτικό προορισμό.

Η Παναγία η Χοζοβιώτισσα και τα χωριά

Σε έναν απότομο βράχο και σε ύψος περίπου 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται ίσως το πιο δημοφιλές αξιοθέατο του νησιού, το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Χτίστηκε τον 9ο αιώνα και δίνει την αίσθηση πως είναι λαξευμένη στα απόκρημνα βράχια, έχοντας μία φανταστική οπτική στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

> Διάβασε ακόμη: Αν υπάρχει παράδεισος, ίσως βρίσκεται στα Κουφονήσια

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επιπλέον τα χωριά Λαγκάδα, Θολάρια και Ποταμός - όλα με ξεχωριστή γοητεία και το εξαιρετικό κυκλαδίτικο touch σε κάθε τους σημείο.

ΑΜΟΡΓΟΣ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑ

Πού θα φας/ Πού θα πιεις

Στην Αρμπαρόριζα, σε ένα πολύχρωμο καλντερίμι της Χώρας, θα γευτείς ψημένη ρακή από μοναστηριακή συνταγή και καλομαγειρεμένα πιάτα. Στο παραδοσιακό καφενείο Πύργο (βρίσκεται στην Αρκεσίνη) θα δοκιμάσεις εξαιρετικά ντολμαδάκια και τοπικές σπεσιαλιτέ ενώ στο Τρανζιστοράκι το κρέας έχει την τιμητική του, πλαισιωμένο με ενδιαφέροντα ορεκτικά.

> Διάβασε ακόμη: Σέριφος: Κυκλάδες στα καλύτερά τους

Στον Πάρβα θα φας παραδοσιακά πιάτα της Αμοργού, με κορυφαίο το διάσημο πατατάτο (κατσικίσιο κρέας στην κατσαρόλα με πατάτες). Όσον αφορά το κομμάτι του ποτού, το Τζιτζίκι είναι μία από τις πιο αξιόλογες προτάσεις, με εξαιρετικά cocktails.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης