Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της μεγαλύτερης χώρας του πλανήτη, τυγχάνει να είναι και η ομορφότερη της τελευταίας. Το πάλαι ποτέ Λένινγκραντ της Σοβιετικής Ένωσης έχει εξελιχθεί σε έναν άκρως θελκτικό ταξιδιωτικό προορισμό, με ορδές τουριστών να επισκέπτονται ετησίως την Αγία Πετρούπολη. Ιδανικότερη εποχή για ένα ταξίδι σε αυτήν είναι το φθινόπωρο, όταν δεν υπάρχουν τα πλήθη της άνοιξης και το χιόνι δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή του. Σε πολλούς θα θυμίσει το Άμστερνταμ ή το Παρίσι αλλά η αλήθεια είναι πως διατηρεί τη δική της μοναδική προσωπικότητα που επεκτείνεται από την αρχιτεκτονική υπερβολή των Τσάρων μέχρι τον cool χαρακτήρα του σήμερα. 

Τα αξιοθέατα

Μουσείο Ερμιτάζ

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, ωστόσο μία επίσκεψη στο κρατικό μουσείο και πάλαι ποτέ χειμερινό ανάκτορο της Μεγάλης Αικατερίνης οφείλει να μπει στην bucket list σου. Διαθέτει πλήθος αυτοκρατορικών κειμηλίων, έργα των Leonardo da Vinci, Rembrandt, Monet, Picasso, Rodin, van Gogh and Diego Velázquez. Φρόντισε μόνο να κλείσεις το εισιτήριό σου μερικές ημέρες πριν.

Nevksi Prospekt

Πρόκειται για την πιο κεντρική λεωφόρο της Αγίας Πετρούπολης, μήκους 4,5 χιλιομέτρων. Κατά μήκος της βρίσκονται αρκετά εμπορικά καταστήματα, cafes και εστιατόρια, όπως επίσης και μπόλικα άλλα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Σε αυτή βρίσκεται και ο Ναός του Χυμένου ή Ρέοντος Αίματος, μία εντυπωσιακή εκκλησία ρωσικής αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα, που χτίστηκε ακριβώς στο σημείο όπου ο Τσάρος Αλέξανδρος Β΄ τραυματίστηκε θανάσιμα.

Το Φρούριο των Πέτρου και Παύλου

Είναι το σημείο από το οποίο ξεκίνησε να χτίζεται η Αγία Πετρούπολη, σε ένα από τα μικρά νησάκια στην άκρη του ποταμού Νέβα. Εντός του Φρουρίου βρίσκονται θαμμένα όλα τα μέλη του Οίκου των Ρομανόφ.

Ανάκτορο Πέτερχοφ

Στα προάστια της Αγίας Πετρούπολης υπάρχει το πρώην βασιλικό ανάκτορο, που φτιάχτηκε από τον Τσάρο Πέτρο Α΄ τον Μέγα, ως θερινή κατοικία του. Πλέον λειτουργεί ως μουσειακός χώρος και ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά κτίρια και τους μεγαλοπρεπείς κήπους, οι οποίοι είναι γνωστοί και ως "ρωσικές Βερσαλίες".

To Μετρό

Το δίκτυο του υπόγειου σιδηροδρόμου της πόλης θα μπορούσε κάλλιστα να συγκαταλέγεται στα αξιοθέατά της. Οι σταθμοί θυμίζουν πραγματικά μουσεία, με μερικούς εξ' αυτών να είναι γεμάτοι με  κρύσταλλα, βαρύτιμους πολυελαίους και ξεχωριστούς πίνακες ζωγραφικής.

Golitsyn Loft

Ο πολιτιστικός πολυχώρος στο κέντρο της πόλης έχει εξελιχθεί εσχάτως στο αγαπημένο μέρος της hip κοινότητας, με αρκετά καταστήματα, γκαλερί και θέατρα εντός του. 

New Holland

Είναι ένα τεχνητό νησί σε κεντρικό σημείο της Αγίας Πετρούπολης, που κατασκευάστηκε από τον τον Τσάρο Πέτρο Α΄ τον Μέγα προς τιμήν των Ολλανδών που βοήθησαν να δημιουργηθεί ο Ρωσικός Στόλος. Πλέον, είναι ένα τουριστικό spot με μπόλικες επιλογές για φαγητό, καφέ και ποτό, καθώς και αρκετά concept stores.

Τα εστιατόρια

Счастье (Schast'ye)

Στην οδό Rubinstein, κοντά στη λεωφόρο Nevsky Prospect, θα συναντήσεις αρκετά μπαρ και εστιατόρια. Ένα από τα πιο αξιόλογα είναι το Счастье, το όνομα του οποίου μεταφράζεται ως "ευτυχία". Φημίζεται κυρίως για τα κρεατικά του, με highlights το χοιρινό tenderloin και τα σουβλάκια με συκώτι κοτόπουλο. Παρόλα αυτά, έχει αρκετά ενδιαφέρουσες επιλογές για vegans.

Goose Goose

Στο εστιατόριο επί της οδού Bolshaya Konyushennaya θα δοκιμάσεις καλοφτιαγμένα πιάτα της διεθνούς κουζίνας. Τις εντυπώσεις εδώ κερδίζουν το φιλέτο μπακαλιάρου με κουνουπίδι και τα μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ. Για επιδόρπιο σερβίρουν το κέικ μελιού, μία παραδοσιακή ρωσική συνταγή.

Ресторан Эривань (Erivan)

Πρόκειται για έναν άξιο και άκρως χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της κουζίνας του Καυκάσου, στην αριστερή όχθη του ποταμού Νέβα. Το στυλ στο εσωτερικό θυμίζει παραδοσιακό αρμένικο σπίτι, όπως ασφαλώς και τα πιάτα του.

Τα μπαρ

Apotheke 

Ένα κρυμμένο διαμάντι. Ο μόνος τρόπος για να βρεις την είσοδο σε αυτό το speakeasy είναι να αναζητήσεις τον κόκκινο σταυρό στο εξωτερικό κτίριο. Μόλις βρεθείς στο μικρό εσωτερικό του, μην περιμένεις για μενού. Ζήτα απλά από τον bartender αυτό που θέλεις. 

Cabinet

Ένα ακόμη σχεδόν κρυφό μπαρ, που βρίσκεται σε υπόγειο και η ατμόσφαιρά του παραπέμπει στο Peaky Blinders. Φημίζεται για τις τζαζ μουσικές του και τα cocktails με gin.

Tsvetochki

Βρίσκεται στην πολύβουη οδό Rubinstein και είναι ένα από τα πιο value for money μπαρ της πόλης. Έχει μία ενδιαφέρουσα κάβα και μία καλοφτιαγμένη κάρτα cocktail.

Τα ξενοδοχεία

Pushka INN

Το πολυτελές ξενοδοχείο στην καρδιά της Αγίας Πετρούπολη έχει σχεδόν αυτοκρατορικό χαρακτήρα με εντυπωσιακούς πολυελαίους και έπιπλα σε μπαρόκ στυλ. Άνοιξε το 1860 και μέχρι σήμερα είναι μία από τις πιο κομψές επιλογές διαμονής στην πόλη.

Akyan Saint Petersburg

Σε απόσταση μόλις 5 λεπτών από τη Nevsky, αυτό το 4* κατάλυμα προσφέρει ευρύχωρα δωμάτια με καθαρές και minimal γραμμές, μεγάλα παράθυρα για να απολαμβάνεις τη θέα και ένα από τα καλύτερα πρωινά στην ευρύτερη περιοχή. 

Saint Petersburg

Το ομώνυμο με την πόλη ξενοδοχείο βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Νέβα. Έχει χαλαρή ατμόσφαιρα, μοντέρνες ευρωπαϊκές γραμμές και απέχει μόλις λίγα λεπτά από τα μπαρ και τα εστιατόρια της Rubinstein.


Διάβασε ακόμη για τον πάντοτε ιδανικό φθινοπωρινό προορισμό Τελ Αβίβ, το Μπακού και γιατί θεωρείται η πόλη του μέλλοντος καθώς και πώς ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 40% στο Τσέρνομπιλ.


Από: Esquire NL