Μπακού, η πόλη του μέλλοντος

Η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν βλέπει πολύ μπροστά: πετρέλαια, επενδύσεις και κορυφαία αθλητικά γεγονότα.

Σαράγεβο, η πόλη του μέλλοντος. Ήταν η ατάκα με την οποίο ο Bono έκλεινε την ιστορική συναυλία των U2 στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1997, κι ενώ η περιοχή ζούσε ακόμη υπό την απειλή βομβαρδισμών. Σχεδόν 23 χρόνια μετά, η πραγματικά πόλη του μέλλοντος μοιάζει να είναι το Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν. Έχοντας αφήσει στο παρελθόν τις μακροχρόνιες και αυταρχικές γεωπολιτικές προστριβές μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το Μπακού φαίνεται να χαράζει μία ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα πορεία στα χρόνια που έρχονται. Προφανώς όχι συμπτωματικά αλλά έπειτα από έναν στοχευμένο και σαφή πολιτικό σχεδιασμό από τον Πρόεδρο Ilham Aliyev και τους συνεργάτες του. 

Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ου αι., ήταν το Ελ Ντοράντο του πετρελαϊκού κόσμου. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την πρώτη πενταετία του 1900, η ευρύτερη περιοχή είχε παραγωγή πετρελαίου που κάλυπτε το 50% της παγκόσμιας ζήτησης. Το χρήμα ασφαλώς έρεε άφθονο και πολυτελείς, για την εποχή, κατοικίες άρχιζαν να χτίζονται πολύ πιο έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης. Η ανάπτυξη ήταν γεγονός. 

Μπακού, η πόλη του μέλλοντος

Το 1918, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου έστειλε έναν αρκετά σημαντικό αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή προκειμένου να καταλάβει το Μπακού και να εξασφαλίσει "επενδύσεις" για λογαριασμό της χώρας του. Οι Βρετανοί στρατιώτες εμφανίστηκαν ωστόσο εντελώς απροετοίμαστοι μπροστά στις Οθωμανικές δυνάμεις και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν άτακτα τη φιλόδοξη επιχείρηση. Δύο χρόνια μετά, στις 20 Απριλίου του 1920, ο Κόκκινος Στρατός προέλασε, σβήνοντας μια και καλή οποιαδήποτε άλλη επεκτατική φιλοδοξία για τις επόμενες 7 δεκαετίες. 

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ακολούθησαν δύσκολα χρόνια. Η ανεξαρτησία της χώρας δεν ήταν εύκολη υπόθεση, με τους αριθμούς της οικονομίας του νεοσύστατου κράτους να είναι αδυσώπητοι: Από το 1992 μέχρι και το 1994, η βιομηχανική παραγωγή είχε μειωθεί σε ποσοστό 38% συγκριτικά με το 1990 και ο πληθωρισμός είχε φτάσει στο 1.234%. Ο τότε Πρόεδρος Heydar Aliyev διέκρινε πως η πραγματική ανεξαρτησία της χώρας απείχε ακόμη πολύ. Πάρα πολύ. Όλες οι νεογέννητες δημοκρατίες βρίσκονταν ακόμη σε πλήρη εξάρτηση από τη Μόσχα ή, σε άλλες περιπτώσεις, είχαν περιέλθει σε δικτατορικά καθεστώτα.

Ο Aliyev διεξήγαγε προσωπικά όλες τις διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες και στις 20 Σεπτεμβρίου 1994 υπεγράφη μία σημαντική συμφωνία, που έδινε στη χώρα την αποκλειστική εκμετάλλευση μία έκτασης 432,4 χλμ κοντά στην Κασπία θάλασσα καθώς και του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος αυτής. Πρόκειται για μία περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου ακόμη και σήμερα, γι' αυτό και η συμφωνία χαρακτηρίστηκε από πολλούς Αζέρους ως η "σύμβαση του αιώνα". Μέσα στην επόμενη 25ετία πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις που ξεπερνούν τα 33 δισ. δολάρια γύρω από αυτήν.

ΜΠΑΚΟΥ 2

Ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της συμφωνίας του 1994 ήταν η SOCAR, μία πετρελαϊκή εταιρεία κρατικών συμφερόντων της χώρας που ιδρύθηκε με προεδρικό διάταγμα το 1992. Με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε μία εξαιρετικά επικερδή επιχείρηση που στην πραγματικότητα ελέγχει σχεδόν ολόκληρη την οικονομία της καυκάσιας χώρας. Αλλά και μερικές ακόμη πτυχές της. Για παράδειγμα, οι διοικούντες της SOCAR τυγχάνει να είναι και οι επικεφαλής της AFFA, της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Αζερμπαϊτζάν. Οι ίδιοι πρωτοστατούν σε μία σειρά από ενέργειες προκειμένου ο συνδυασμός πολιτικής και αθλητισμού να είναι το όχημα που θα φέρει περαιτέρω ανάπτυξη.

Η πρώτη απόπειρα, μία διεθνής λαμπαδηδρομία προς το Ολυμπιακό Στάδιο της πρωτεύουσας στις 12 Ιουνίου 2015, δεν είχε στεφθεί με επιτυχία. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν πτόησε τους άμεσα εμπλεκόμενους, που ξεκίνησαν να ρίχνουν ακόμη περισσότερο χρήμα στο όλο εγχείρημα, θέτοντας τους επόμενους μεγάλους στόχους: την συνδιοργάνωση του Euro 2020 και τη διεξαγωγή ενός γκραν πρι της Formula 1.

ΜΠΑΚΟΥ 3

Το Μπακού σήμερα θυμίζει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη. Έχει ουρανοξύστες, έντονη ζωή και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία και διασκέδαση. Το σοβιετικό παρελθόν έχει αποτιναχτεί για τα καλά και ευκαιρίες μοιάζουν να ξεπηδούν συνεχώς. Το στίγμα δίνει άλλωστε ο Taleh Ziyadov, γενικός διευθυντής του λιμανιού της πόλης: "Ο πρόσφατος τελικός του Europa League ήταν απλά μόνο η αρχή. Το μέλλον είναι λαμπρό. Θέλουμε να γίνουμε το Ντουμπάι της περιοχής αλλά με τον δικό μας τρόπο. Ο τουρισμός είναι το επόμενό μς στοίχημα".

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μάθαμε πότε θα δούμε τα νέα iPad

H Apple ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Carys Zeta Douglas, ο 'κλώνος' της Catherine Zeta-Jones

Δες την κόρη της Catherine Zeta-Jones και του Michael Douglas να γιορτάζει τα 21α γενέθλιά της.

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου