Η αναγέννηση της Βουδαπέστης

Λογοτεχνικά cafes, μοντέρνα εστιατόρια σε ιστορικά κτίρια και ριζοσπαστική street art αλλάζουν το πρόσωπο της ουγγρικής πρωτεύουσας.

Η Βουδαπέστη εδώ και λίγα χρόνια ζει μία δεύτερη νεότητα. Οι επεμβάσεις με θετικό αρχιτεκτονικό πρόσημο έχουν μεταμορφώσει την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας: Δημόσιοι χώροι που απέκτησαν ξανά ζωή, ανακαινίσεις ιστορικών κτιρίων αλλά και σύγχρονες προσθήκες που σέβονται τον αριστοκρατικό χαρακτήρα της πόλης (που κάποτε αποτελούσε σημείο αναφοράς για μία ολόκληρη αυτοκρατορία) έχουν αλλάξει τελείως το πρόσωπό της.

Η αναγέννηση της Βουδαπέστης, από μία πόλη σε ύπνωση σε μία σύγχρονη μητρόπολη όπου η παράδοση συμβιώνει αρμονικά με την πρωτοπορία στο design, συνεχίζεται με τα λογοτεχνικά cafes, τα μοντέρνα εστιατόρια και την ριζοσπαστική street art να βρίσκονται στον πυρήνα της.

Μία πολύ παλιά παράδοση

Η αναγέννηση της Βουδαπέστης

Τα λογοτεχνικά cafes της Βουδαπέστης, ήδη από τον 19ο αιώνα, αποτέλεσαν στέκι, καταφύγιο αλλά και χώρο εργασίας των καλλιτεχνών της πόλης. Μάλιστα, σε κάποια από αυτά, ήταν πολύ συχνό να γίνονται τα meetings λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής πάνω από αχνιστές κούπες καφέ. Ύστερα, όμως, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την αλλαγή καθεστώτος στην ουγγρική πρωτεύουσα αυτή η ενδιαφέρουσα και πολύ παλιά παράδοση άρχισε να γνωρίζει την παρακμή.

Βουδαπέστη 4

Σήμερα, τα cafes και τα bistrots της πόλης, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται τοποθετημένα σε ιστορικά κτίρια,  κουβαλούν τον αριστοκρατικό αέρα παλιότερων εποχών (δερμάτινοι καναπέδες, πολυέλαιοι, ράφια γεμάτα βιβλία) είναι ξανά γεμάτα με ζωή. Αν θέλεις να πάρεις μία αυθεντική γεύση, μπορείς να επισκεφτείς το Déryné Bisztró (τοποθετημένο σε μία ήσυχη περιοχή της Βούδας), το οποίο σέβεται απόλυτα τις παραδόσεις κι είναι ένα από εκείνα που προτιμούν οι ντόπιοι. Αν, πάλι, προτιμάς κάτι περισσότερο τουριστικό το διάσημο Caffè New York (σήμερα ονομάζεται Caffè Hungaria και χρονολογείται από το 1887) είναι εκείνο που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των τουριστών.

Η ριζοσπαστική street art

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La Croquette Parisienne (@lacroquetteparisienne) on

Στη σκιά της κυβέρνησης του ακροδεξιού Viktor Orbán η τέχνη του γκράφιτι ζει και βασιλεύει. Μάλιστα, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός πως οι αρχές της πόλης την έχουν αγκαλιάσει: Το Facade Rehad Project κάλεσε νέους street artists να δώσουν πνοή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία της ουγγρικής πρωτεύουσας. Το γνώριζες ότι ο πιο γνωστός κύβο του πλανήτη, αυτός του Ρούμπικ δηλαδή, γεννήθηκε στη Βουδαπέστη;

Εκτός από το γκράφιτι τώρα, υπάρχουν και τα stickers με πολιτικό περιεχόμενο που εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία αποτελούν μία μίνι παράδοση της πόλης. Το Dog Tail Party (ένα πολιτικό κόμμα που επί της ουσίας αποτελεί μία πολιτική σατιρική κολεκτίβα που ακολουθεί το στυλ του Banksy) καθώς και η Miss KK (εικαστική καλλιτέχνις) γεμίζουν συχνά πυκνά κάθε πιθανό κι απίθανο σημείο της πόλης με stickers που ασκούν κριτική σε χιουμοριστικό τόνο στα όχι και λίγα κακώς κείμενα της πολιτικής σκηνής της χώρας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by szimplakert (@szimplakert) on

Τέλος, ένα άλλο στοιχείο που δείχνει αυτήν την παράξενη αναγέννηση της χώρας, είναι ο ευρηματικός τρόπος που νέοι ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν βρει για να εκμεταλλευτούν τους πολλούς κενούς χώρους και εγκαταλελειμμένους χώρους. Οι pubs φυτρώνουν η μία μετά την άλλη στα χαλάσματα της πόλης, με πιο χαρακτηριστική από αυτές να είναι η Szimpla Kert: Ένας τεράστιος λαβύρινθος όπου μπορείς να χαθείς μέσα στο πολλά και διαφορετικά δωμάτιά του, στις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που φιλοξενεί και -φυσικά- ανάμεσα στα ποτά και τη μουσική.

Από: Esquire IT


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.