O μυστικός παράδεισος του σκι βρίσκεται, φυσικά, στην Ελβετία

Tο ξεχασμένο χωριό στην καρδιά των Άλπεων εξελίχθηκε σε hot χειμερινό προορισμό, χάρη στο όραμα ενός Αιγύπτιου μεγιστάνα.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Ιανουαρίου 2023

Στο καντόνι του Uri, στην κοιλάδα του Urseren και σε υψόμετρο 1.437 μέτρων, το Andermatt είναι από εκείνα τα μέρη που κάνουν τον οποιονδήποτε να αντιληφθεί γιατί η Ελβετία είναι ίσως o πιο exclusive χειμερινός προορισμός της Ευρώπης και ένας από τους σημαντικότερους του πλανήτη. Οι γνώστες των μυστικών των Άλπεων γνωρίζουν ήδη πως το χωριό των 1.200 κατοίκων είναι μία υπέροχη εναλλακτική απέναντι στο show off του St. Moritz και του Gstaad αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι.

Προορισμός για 'αρχόντους'

Για την ακρίβεια, το Andermatt αποτελούσε ένα πολύ δημοφιλή προορισμό για τους αριστοκράτες ήδη από τη δεκαετία του 1930, με ξενοδοχεία όπως τα Furka Passhöhe (που αποκλείεται να μην το έχεις δει στο Instagram), Furkablick, Flüelen, Alpnachstad, Herisau και Neuchâtel να γεμίζουν με επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Από τα τέλη του φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές της άνοιξης, ολόκληρη η κοιλάδα καλύπτεται με πυκνό στρώμα χιονιού, κάτι που μετατρέπει τον οικισμό και όλη τη γύρω περιοχή σε μία τεράστια πίστα του σκι.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PLANET LOCATIONS (@planet_locations) on

Αυτό ήταν και είναι μέχρι σήμερα, το βασικότερο ατού του: Αποτελεί ένα τέλειο ski resort χωρίς να διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο, με διαδρομές που ενδείκνυνται για κάθε level επίδοξων σκιέρ ή ακόμη και για τους μετρ του συγκεκριμένου σπορ - στο Andermatt, μπορεί κάποιος να κάνει σκι ακόμη και μέσα στο χωριό, φορώντας τα πέδιλά του αμέσως μόλις περάσει την πόρτα του σαλέ του.

O μυστικός παράδεισος του σκι βρίσκεται, φυσικά, στην Ελβετία
ΑΝΤΕΡΜΑΤ ΕΛΒΕΤΙΑ 2
ΑΝΤΕΡΜΑΤ ΕΛΒΕΤΙΑ 3

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός πως ο ο κορυφαίος σκιέρ Bernhard Russi, Ολυμπιονίκης, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και stuntman σε ταινίες του James Bond, γεννήθηκε και έμαθε σκι εδώ. Εκτός από όλα αυτά όμως, είναι ένα μέρος που μοιάζει να ξεπήδησε μέσα από τα πλάνα του Wes Anderson, έχοντας πανέμορφα κτίρια την ίδια στιγμή που περικυκλώνεται από τις επιβλητικές βουνοκορφές. 

Από τα 70s και μέχρι το τέλος των 90s ωστόσο σημειώθηκε μία απότομη και σχεδόν ανεξήγητη πτώση στον αριθμό των ταξιδιωτών που επέλεγαν το συγκεκριμένο κομμάτι της Ελβετίας για να χαλαρώσουν. Πολλά από τα προαναφερθέντα καταλύματα έκλεισαν εντελώς.

> Διάβασε ακόμη: Το House of Gucci σαν ένα υπέροχο ταξίδι στην Ιταλία

Στις αρχές του 21ου αιώνα όμως υπήρξε το ολικό rebranding του χωριού, που κατά μεγάλο ποσοστό οφείλεται στον Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο Samih Sawiris. Ο Sawiris γοητευμένος από το φυσικό τοπίο, την ηρεμία και τον exclusive χαρακτήρα της περιοχής, επένδυσε σε αυτή περισσότερα από $1.200.000.000 (ναι, δισεκατομμύρια δολάρια).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by THE CHEDI ANDERMATT (@thechediandermatt) on

Αρχικά, έφτιαξε το 5* ξενοδοχείο The Chedi (Hotel of the Year για το 2017 από τον οδηγό Gault Millau), έπειτα -σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του καντονιού- κίνησε τις διαδικασίες ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι και ασφαλέστεροι οδικοί άξονες προς το χωριό και τέλος, βοήθησε μέσω χρηματοδότησης σχεδόν όλους τους ντόπιους ώστε να αναβαθμίσουν τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και κάθε άλλου είδους τουριστικές επιχειρήσεις, με σκοπό την ανάδειξη του Andermatt σε κορυφαίο χειμερινό προορισμό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Babis Doukas (@its_the_duke_dude) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Babis Doukas (@its_the_duke_dude) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Babis Doukas (@its_the_duke_dude) on

Το κατάφερε και με το παραπάνω, χωρίς να αλλοιώσει το φυσικό τοπίο ή τον ίδιο τον χαρακτήρα του χωριού. Ένα ταξίδι μέχρι εκεί, πείθει τον οποιονδήποτε και για τα δύο.

 


Διάβασε ακόμη για την τουρκική απάντηση στη Γαλλική Ριβιέρα και το μπαρ της Ζυρίχης όπου ο Picasso πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 
 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.