Οι τουριστικές ατραξιόν του πλανήτη Άρη

Ο διαστημικός τουρισμός βρίσκεται πολύ πιο κοντά από όσο νομίζεις.

Την ίδια στιγμή που η πανδημία δεν έχει τελειώσει στη Γη, με αποτέλεσμα να ζούμε σε συνθήκες που θυμίζουν μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, στη NASA συνεχίζουν απτόητοι να καταρτίζουν σχέδια για την κατάκτηση του διαστήματος. Επόμενος στόχος; Ο Άρης, ο Κόκκινος Πλανήτης που πάντα αιχμαλώτιζε τη φαντασία των ανθρώπων αποτελεί, όχι άδικα, το project που απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο τους ανθρώπους της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Σε περίπου ένα μήνα από τώρα το ρόβερ Perseverance, o διάδοχος δηλαδή του Curiosity (σ.σ: το οποίο βοήθησε πάρα πολύ στη χαρτογράφηση και κατανόηση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στην επιφάνεια του Άρη), θα ξεκινήσει το μακρύ του ταξίδι προς τον Κόκκινο Πλανήτη.

Μάλιστα, την ίδια στιγμή που η NASA προσπαθεί να δει το κατά πόσο ή όχι είναι δυνατός ο εποικισμός του, ο Elon Musk φαίνεται να ονειρεύεται έναν διαστημικό τουρισμό με στάσεις εκτός από τη Σελήνη και -γιατί όχι;- τον Άρη. Ποιες όμως είναι εκείνες οι τουριστικές ατραξιόν του πλανήτη που τον κάνουν πολύ πιο εντυπωσιακό από κάθε γήινο γεωλογικό φαινόμενο;

Όρος Όλυμπος

Οι τουριστικές ατραξιόν του πλανήτη Άρη

Ένα ανενεργό ηφαίστειο, τρεις φορές ψηλότερο από το Έβερεστ, που κοιτάζει κυριολεκτικά αφ' υψηλού το μικρό του ξαδερφάκι που βρίσκεται στο γεωγραφικό χώρος της Ελλάδας. Πλαισιωμένο από απόκρημνους γκρεμούς και ένα σύμπλεγμα από καλδέρες μήκους 85 χλμ. Αποτελεί το πιο ψηλό σημείο του ηλιακού μας συστήματος με ύψος 25 χιλιάδων μέτρων.

Κοιλάδα του Μάρινερ

Κοιλάδα του Μάρινερ

Εκτός από το μεγαλύτερο βουνό του ηλιακού συστήματος, ο Άρης έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί και το μεγαλύτερο φαράγγι: Η Κοιλάδα του Μάρινερ με μήκος πάνω από 4.000 χιλιόμετρα, πλάτος 200 χλμ και βάθος μέχρι 10 χιλιόμετρα κάνει το Γκραντ Κάνυον να μοιάζει με λακκούβα.

Κρατήρας Γκέιλ

Κρατήρας Γκέιλ

Το σημείο όπου το ρόβερ Curiosity προσεδαφίστηκε το 2012 είναι ιδιαίτερης σημασίας για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Το αυτόνομο όχημα κατέγραψε γεωλογικά δεδομένα σε μία προσπάθεια να βρει το κατά πόσο ή όχι ο Άρης ήταν κάποτε "ζωντανός". Γιατί αν σε παλιότερες εποχές υπήρχε νερό στην επιφάνειά του, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να μπορέσουμε να "εισάγουμε" ως ανθρωπότητα ξανά νερό στον Κόκκινο Πλανήτη.

Σχηματισμός Μέδουσα Φόσσα

Σχηματισμός Μέδουσα Φόσσα

Ένα από τα πιο αινιγματικά σημεία του πλανήτη, όπου ακόμα δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη απάντηση για το τι ήταν παλιότερα. Τρομερά εντυπωσιακός στο μάτι, ο συγκεκριμένος ατέλειωτος σχηματισμός από πέτρες κάνει τη φαντασία να οργιάζει καθώς φέρνει στον νου εικόνες από βομβαρδισμούς. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η πιο πιθανή θεωρία κάνει λόγο για πετρώδεις σχηματισμούς που σμιλεύτηκαν αρχικά από ηφαιστειακές εκρήξεις πριν από 500 εκ. χρόνια. Όσο για την έκτασή του; Περίπου όσο το 20% του εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Αμμόλοφοι "Φάντασμα"

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΑΡΗΣ

Η πιο γνωστοί ως Ghost Dunes στα Αγγλικά, μοιάζουν βγαλμένοι από κάποιο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Αποτελούν άλλη μία πιθανή τοποθεσία όπου κάποια στιγμή στο απώτατο παρελθόν υπήρχε νερό (σήμερα δεν έχει μείνει παρά ελάχιστο με τη μορφή υδρατμών στην ατμόσφαιρα). Επίσης, το γεγονός ότι βρίσκονται στην περιοχή που στα λατινικά ονομάζεται Noctis Labyrinthus (σ.σ: Νυχτερινός Λαβύρινθος) τους δίνει μία έξτρα γοητεία. 


φωτογραφίες © NASA | κεντρική φωτογραφία © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου