Το rover που θα μας πει τα πάντα για τον Άρη

To Perseverance είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια της ανθρωπότητας.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 06 Ιουνίου 2020

Πριν από λίγες ημέρες, όλη η ανθρωπότητα παρακολούθησε την εκτόξευση της αποστολής Demo-2, της σύμπραξης δηλαδή της NASA με την SpaceX του Elon Musk, που ήταν και η πρώτη επανδρωμένη ενέργεια όσον αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος, έπειτα από 9 ολόκληρα χρόνια. 

Η NASA ωστόσο δεν περιορίζεται ασφαλώς μόνο σε αυτό, έχοντας ακόμη στο πρόγραμμα του άμεσου μέλλοντος αρκετά φιλόδοξα projects. Ένα από αυτά είναι και η εκτόξευση του πυραύλου Atlas V-541, τον ερχόμενο Ιούλιο, που θα μεταφέρει στον Άρη το rover Perseverance (Επιμονή). Το συγκεκριμένο εγχείρημα θεωρείται τρομερά σημαντικό καθώς θα δείξει κατά πόσο είναι εφικτή και μία  επανδρωμένη αποστολή προς τον Κόκκινο Πλανήτη στο εγγύς μέλλον.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο από μία σειρά ειδικών οχημάτων, το όνομα του οποίου προέκυψε από παιδιά σχολικής ηλικίας: Ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο ρομπότ που ζυγίζει 1.043 κιλά και διαθέτει όργανα που μεταξύ άλλων μπορούν να διερευνήσουν το κλίμα και τη γεωλογία του πλανήτη, καθώς και άλλα που θα επιτρέψουν τις εργασίες σε αυτόν. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της συναρμολόγησής του στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα, ενώ η προσεδάφισή του στον Άρη υπολογίζεται στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2021. 

Το Perseverance θα πρέπει να φέρει εις πέρας αρκετές αποστολές. Η βασικότερη εξ' αυτών είναι να τρυπήσει την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, χρησιμοποιώντας το ειδικό τρυπάνι και φτυάρι του, και να συλλέξει δείγματα των πετρωμάτων, που θα αποθηκευτούν σε 30 μικρούς σωλήνες. Τα δείγματα θα διατηρηθούν σε ειδικό χώρο στο rover, μέχρι τη  στιγμή που θα μεταφερθούν πίσω στη Γη. Πώς θα γίνει αυτό; Με ένα από το πιο φιλόδοξα πλάνα που έχει καταστρώσει ποτέ η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ: Μία αποστολή θα εκτοξευτεί το 2026 προς τον Άρη, θα φτάσει εκεί το 2028 και θα προσγειωθεί σε προκαθορισμένο σημείο κοντά στο Perseverance. Από αυτό, θα αποσπάσει τους σωλήνες με τα στοιχεία και θα μπει σε τροχιά προς τη Γη, προτού αποσπαστεί ο αποθηκευτικός χώρος, τον οποίο θα περισυλλέξει ένα άλλο διαστημικό σκάφος. Το τελευταίο θα είναι εκείνο που θα φέρει τελικά τα πετρώματα στον πλανήτη μας. 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Auto & Moto

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το τρικ για να κάνεις save στα posts του Facebook

Ένα μικρό κόλπο για τα social media, ένα μεγάλο βήμα για την ηρεμία σου.

Η συναρπαστική στιγμή που ένα νεκρό αστέρι καταπίνει ένα άστρο

Μία νέα επιστημονική έρευνα έριξε φως σε ένα από τα πιο τρομακτικά φαινόμενα του σύμπαντος.